Gnijąca łapa u psa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-16, 09:13   #1
bezszans1985
Raczkowanie

Gnijąca łapa u psa

Ponad tydzień temu pies miał założony gips, ten gips spadł mu dwa razy, weterynarz nie kazał zakładać nowego, bo tamten dało radę włożyć. Dzisiaj zobaczyłam, że pod gipsem gnije mu łapa, śmierdzi strasznie. pies ściągnął sam sobie gips całkowicie. Przemyłam mu to wodą utlenioną i wiem, że powinnam jechać do weterynarza. Ale mieszkam na czwartym pietrze, do auta też mam kawałek, a on nie może w ogóle stanąć na tą łapę. Nie dam rady go znieść. To duży i ciężki pies. TŻ będzie dopiero po 17-tej. Po prostu nie wiem co robić. czy ma leżeć do tej siedemnastej, czy może kazać mu iść (po domu nie może zrobić kroku). Nie mam kompletnie nikogo, kto doniesie go do auta. Doradźcie coś!!!
bezszans1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:20   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Gnijąca łapa u psa

Łapa zapewne nie "gnije" a po prostu zebrała się w ranie ropa - wdało się zakażenie. Jedźcie do weterynarza o 17., skoro wcześniej nie da rady, ale koniecznie dzisiaj. Możesz mu spróbować wycisnąć co się da z tej rany, ale szczerze, to bym jednak poczekała na wizytę u specjalisty - możliwe, że będą musieli mu tą łapę naciąć, ropa pewnie mu się pod skórą zebrała.

Mam pytanie: jak mu ten weterynarz nakładał ponownie ten gips, to oglądał dokładnie tą łapę? Czyścił ją? Było to higienicznie przeprowadzane? Czy trochę zignorował problem? Może nie zauważył jakiejś rany?

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2011-08-16 o 09:23
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:23   #3
bezszans1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Łapa zapewne nie "gnije" a po prostu zebrała się w ranie ropa - wdało się zakażenie. Jedźcie do weterynarza o 17., skoro wcześniej nie da rady, ale koniecznie dzisiaj. Możesz mu spróbować wycisnąć co się da z tej rany, ale szczerze, to bym jednak poczekała na wizytę u specjalisty - możliwe, że będą musieli mu tą łapę naciąć, ropa pewnie mu się pod skórą zebrała.

Na pewno pojedziemy dzisiaj. Martwię się, żeby do tej 17-tej nie było gorzej. Nie ma żadnych bąbli z ropa, po prostu ma ranę, tak jak rozwalone i czerwone. Wczoraj jeszcze nic nie miał. Dopiero dzisiaj w nocy zaczął lizać, myślałam, że kombinuje jak gips znowu ściągnąć. Dopiero rano zobaczyłam, że tak mu się zrobiło.
Stary 2011-08-16, 09:23   #4
Hortencja
Zadomowienie

Poczekaj do 17, lub zamów wizytę domową.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:25   #5
bezszans1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Poczekaj do 17, lub zamów wizytę domową.

Nie da rady zamówić wizyty domowej u naszego weterynarza, chyba, że dopiero po jego przyjmowaniu w klinice, więc to i tak wieczorem. w dzień nie przyjeżdża zostaje nam czekanie.
Stary 2011-08-16, 09:27   #6
201605020943
Konto usunięte

ja bym zadzwoniła do weterynarza i zapytała co mam zrobić z psem do 17, jak tę ranę pielęgnować.
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:33   #7
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bezszans1985 Pokaż wiadomość
Na pewno pojedziemy dzisiaj. Martwię się, żeby do tej 17-tej nie było gorzej. Nie ma żadnych bąbli z ropa, po prostu ma ranę, tak jak rozwalone i czerwone. Wczoraj jeszcze nic nie miał. Dopiero dzisiaj w nocy zaczął lizać, myślałam, że kombinuje jak gips znowu ściągnąć. Dopiero rano zobaczyłam, że tak mu się zrobiło.
Mojemu śp. psu również się ropa zebrała w jedną noc (sorry, nie chcę Cię straszyć) - zebrała pod skórą, łapa była opuchnięta, ale tego nie było widać tak od razu (nie było żadnego bąbla, ropa się rozłożyła równomiernie po całej łapie). Czy pies miał robione prześwietlenie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-16, 09:45   #8
impegata
Rozeznanie

Mój pies miał smarowane podobne "coś" Tribiotikiem. Pomagało. Ale najlepiej zadzwoń do weterynarza, porozmawiaj z nim i staraj się nie martwić!!
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:54   #9
Laura_Palmer
Raczkowanie

hej
Mam doświadczenia z psem i jego łapą w gipsie. Naszej suni pod gipsem zrobiły się długo gojące odleżyny i też musieliśmy to dłygo leczyć. Moim zdaniem powinnaś kupić puder propolisowy i zasypać mu tą ranę. Puder działa kojąco i wysuszająco (może wchłonie część wydzieliny z rany). Potem zabezpiecz mu ranę jałowym gazikiem i najlepiej zabandażuj takim specjanym bandażam (typu flex) który jest sztywny i pies go nie zdejmie. Ten bandaż usztywni łapę jak gips. Nasza psina po ściągnięciu gipsu miała bandażowaną łapkę właśnie tym kolorowym flex-em. Nie wiem czy można go kupić w aptece, ale podejrzewam, że tak. Jeśli byłabyś zainteresowana to napiszę Ci nazwę maści dla psów, która bardzo przyspiesza gojenie ran (na ludziach też). Teraz jestem w pracy i nie pamiętam nazwy.

Zmien weta to nie jest w porządku, że psu się gips zsunął widocznie był źle nałożony i nie wydaje mi się, zeby można było 2-gi raz założyć stary gips. To się przecież zakłada na mokro i całość dopasowuje się do kształtu miejsca w którym będzie przez długi czas i nie da rady ponownie go nałożyć w to samo miejsce. Musi obetrzeć i nie ma siły.

Trzymam kciuki
Laura_Palmer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 09:58   #10
Charlotte York
Zadomowienie

Dzwoń do weterynarza, mów co jest i może jakiś sąsiad by Ci pomógł z psem??? Chociaż do auta znieść a później poprosiłabyś już lekarza? Możesz też zadzwonić do innego weterynarza i zobaczyć co powie. Wiesz porównać opinie.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Laura_Palmer Pokaż wiadomość
hej
Mam doświadczenia z psem i jego łapą w gipsie. Naszej suni pod gipsem zrobiły się długo gojące odleżyny i też musieliśmy to dłygo leczyć. Moim zdaniem powinnaś kupić puder propolisowy i zasypać mu tą ranę. Puder działa kojąco i wysuszająco (może wchłonie część wydzieliny z rany). Potem zabezpiecz mu ranę jałowym gazikiem i najlepiej zabandażuj takim specjanym bandażam (typu flex) który jest sztywny i pies go nie zdejmie. Ten bandaż usztywni łapę jak gips. Nasza psina po ściągnięciu gipsu miała bandażowaną łapkę właśnie tym kolorowym flex-em. Nie wiem czy można go kupić w aptece, ale podejrzewam, że tak. Jeśli byłabyś zainteresowana to napiszę Ci nazwę maści dla psów, która bardzo przyspiesza gojenie ran (na ludziach też). Teraz jestem w pracy i nie pamiętam nazwy.

Zmien weta to nie jest w porządku, że psu się gips zsunął widocznie był źle nałożony i nie wydaje mi się, zeby można było 2-gi raz założyć stary gips. To się przecież zakłada na mokro i całość dopasowuje się do kształtu miejsca w którym będzie przez długi czas i nie da rady ponownie go nałożyć w to samo miejsce. Musi obetrzeć i nie ma siły.

Trzymam kciuki
Noo też mi się ten lekarz nie podoba... dlatego mówię, żeby do innego jeszcze zadzwonić.
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 10:02   #11
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Laura_Palmer Pokaż wiadomość
(...)

Trzymam kciuki
Mnie to również mocno zdziwiło. Ten weterynarz rzeczywiście jakiś taki... chyba za bardzo na luzie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-16, 10:06   #12
skazana_na_bluesa
.

nie wiem w jakim miescie mieszkasz, ale ja bym poprosila o wizyte domowa innego weterynarza.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 10:22   #13
bezszans1985
Raczkowanie

Już po wizycie, dał radę iść, zrobiły mu się odparzenia. Dobrze, że nic poważniejszego.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Co do weterynarza- najlepszy w mieście. Podobno. gips pies ma całkowicie ściągnięty, założony opatrunek. Zostały mu szwy do ściągnięcia pod koniec tygodnia. Nie miałam jak prosić kogoś z sąsiadów, bo w dzień jestem sama w całej kamienicy.
Pies miał przecięte ścięgna, przeciętą tętnicę i złamaną jakąś kość, niestety efekt tego zostanie widoczny, weterynarz stwierdził, że można by było robić operację, ale skoro pies sobie radzi, chodzi na łapie normalnie to już tylko kwestia estetyczna nie zdrowotna. Strachu się dzisiaj najadłam przez to śmierdzenie łapy.
Stary 2011-08-16, 12:04   #14
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja nie wierzę nigdy w teksty typu "najelpszy w miescie". Naprawde, czasem warto pójśc do kogoś o drugą czy trzecią opinię, po prostu.
Stary 2011-08-16, 12:22   #15
vadi
*sportaddict*

koniecznie telefon do weta z pytaniem co robić, koniecznie sprawdź, czy pies ma gorączke (ropień jest zagrożeniem zycia, ale jeśli piszesz, że to rana otwarta, to nie jest chyba tak źle), czy je, pije, w jakim jest ogólnie stanie.

edit. doczytałam, że jest ok, bardzo się cieszę
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 06:14   #16
bezszans1985
Raczkowanie

Wielkie sprostowanie- najlepszy weterynarz w mieście, polecany przez ludzi i wypowiedzi w internecie- w najlepszym wypadku spowodowałby amputację łapy.
Po południu łapa psa była bez zmian, a on osowiały, nic nie jadł. Wrócił TŻ, w auto i do innego weterynarza. Okazało się, że pies ma infekcję, jeszcze kilka godzin i łapa nadawałaby się do amputacji, jeżeli nie roznosiłoby się na całe ciało. Psiak dostał 4 zastrzyki, nastepne będę przez 5 dni.
Jestem niesamowicie zła- ja nieznająca się na chorobach wiedziałam, że jest coś nie tak, a tak dobry weterynarz nie rozpoznał choroby Nie chcę tak tego zostawić, bo jak pomyślę, że inne zwierzę miałoby przez niego cierpieć to mi się niedobrze robi
Dodatkowo okazało się, że łapę też źle poskładał, pies już nigdy nie będzie miał jej sprawnej w 100%. On mi wczoraj zaproponował operację, żeby łapę naprawić- kolejny weterynarz stwierdził, że nic by ona nie dała, że to trzeba było zrobić od razu, a teraz to by było zwykłe wyciągnięcie pieniędzy.
Stary 2011-08-17, 06:35   #17
vadi
*sportaddict*

zawsze pamiętaj, że to TY znasz najlepiej swoje zwierzę, jego zachowanie itp., więc jeśli czujesz, że coś jest nie tak, to w 99,99% masz rację.

dobrze, że psiak trafił na profesjonalistę
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 06:46   #18
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bezszans1985 Pokaż wiadomość
Wielkie sprostowanie- najlepszy weterynarz w mieście, polecany przez ludzi i wypowiedzi w internecie- w najlepszym wypadku spowodowałby amputację łapy.
Po południu łapa psa była bez zmian, a on osowiały, nic nie jadł. Wrócił TŻ, w auto i do innego weterynarza. Okazało się, że pies ma infekcję, jeszcze kilka godzin i łapa nadawałaby się do amputacji, jeżeli nie roznosiłoby się na całe ciało. Psiak dostał 4 zastrzyki, nastepne będę przez 5 dni.
Jestem niesamowicie zła- ja nieznająca się na chorobach wiedziałam, że jest coś nie tak, a tak dobry weterynarz nie rozpoznał choroby Nie chcę tak tego zostawić, bo jak pomyślę, że inne zwierzę miałoby przez niego cierpieć to mi się niedobrze robi
Dodatkowo okazało się, że łapę też źle poskładał, pies już nigdy nie będzie miał jej sprawnej w 100%. On mi wczoraj zaproponował operację, żeby łapę naprawić- kolejny weterynarz stwierdził, że nic by ona nie dała, że to trzeba było zrobić od razu, a teraz to by było zwykłe wyciągnięcie pieniędzy.
Uff, dobrze, że zareagowaliście. A panu "najlepszemu w mieście weterynarzowi" wystawcie stosowny negatywny komentarz gdzie trzeba - pewnie są jakieś stronki w stylu "oceń weta". Na forum Wizoż może również dać linka do tej historii. Bardzo współczuję sytuacji.
Stary 2011-08-17, 08:33   #19
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dobrze, ze pies żyje! Naprawde z takimi sprawami dobrze zasiegnąc dodatkowej porady. Często zwierzę trudno do końca wyleczyć i można mu tylko pomagać, ale to też przecież trzeba robić z głową i dlatego warta trochę pochodzić, poszukać, żeby pomóc jak najbardziej się da.

Dobrze, ze na ten moment jest już pod lepszą opieką
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości