|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ćwiczenia na inteligencję dla przedszkolaka
Rozpoczynam ten wątek jako mama 5 letniego synka, który niestety musi jako sześcioletek pójść za rok do szkoły.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ćwiczenia na inteligencję dla przedszkolaka
Moja córka ma też niecałe 5 lat (na jesień skończy) i za rok do szkoły idzie. Chodzi do logopedy.
Z ćwiczeń to robi kolorowanki, "szlaczki", próbuje pisać/czytać, oczywiście wszystkie ćwiczenia języka/mówienia zalecane przez logopedę, no i różne zadania z "zeszytów ćwiczeń" które można kupić w każdym kiosku. Lubi tez układać puzzle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Polecę ci rewelacyjną książkę, korzystam na co dzień w pracy:
http://www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=12588 Rzecz do xerowania dobra, właściwie same ilustracje czarno-białe, historyjki obrazkowe, albo np. jest obrazek placu zabaw, a na końcu do wycięcia elementy które należy wkleić. Naprawdę świetna rzecz. A tu masz historyjki obrazkowe: http://www.superkid.pl/cwiczenia-dla...yjki-obrazkowe http://www.arson.pl/index.php?produc...uct&prod_id=45 http://ksiazka48.pl/ksiegarnia.php?f...yjki+obrazkowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja korzystam ze strony superkid.pl . Co prawda musisz wykupić abonament, żeby korzystać ze wszystkiego, ale naprawdę warto. Ja nie mam możliwości prowadzać dziecka do polskiej szkoły ani do polskich logopedów, więc te ćwiczenia naprawdę nam pomagają.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Roksanula, podałam tę stronę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Te ćwiczenia obrazkowe są żywcem ściągnięte (albo odwrotnie) z książeczki z tesco z zadaniami dla 4 latków, wczoraj robiłyśmy dokładnie tego bałwana co na superkidzie widać.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Szaja Nie zwróciłam uwagi, faktycznie
![]() Taszkin A może Tesco ściągnęło to z superkida ? Znalazłam jeszcze na chomiku parę takich ćwiczeń. Zobaczymy co z tego będzie, jutro wydrukuję.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
no może... dlatego napisałam, "albo odwrotnie"
![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Tak, ale czasem pomoce wołają o pomstę do nieba = mam gdzieś xero z kolorowanki, zachowane ku potomności - Kat z toporem w ręku
![]() A tę ksiązkę którą podałam jako pierwszą ogólnie polecam, miodzio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28958721]Polecę ci rewelacyjną książkę, korzystam na co dzień w pracy:
http://www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=12588 Bardzo dziękuję za podpowiedź, zamówiłam tą książeczkę ![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
Masz zdolną córcię, mój synek puzzle poukłada, ale rysować nie lubi, nawet nie koloruje. Z przedszkola dostałam prace plastyczne, to same kółeczka, albo niedbale "pomazane" obrazki. Zapisałam Synka na Metodę Tomatisa, byliśmy na wstępnym badaniu i nadaje się. Podobno rewelacyjna metoda. Mamy pierwszy etap na listopad 2011, II etap na styczeń 2012 i III etap na marzec 2012. Może ktoś był z was z dzieciątkiem na tej metodzie u "logopedy" ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Owszem, dobra rzecz.
A jeśli nie lubi rysować, to spróbuj innych zabaw plastycznych, np.: - malowanie palcami -malowanie byle czym (szczoteczki do zębów, kawałki gąbki, stare tusze do rzęs - jako pędzelek, kawałki tekturki, patyczki do uszu) -wyklejanie plasteliną, lepienie z niej albo naklejanie kuleczek na papier (np. rysujesz jakiś prosty wzór - liść, kwiatek domek - i kontury wyklejacie albo rozsmarowujecie palcem plastelinę) -lepienie z modeliny, frajda, bo po ugotowaniu/upieczeniu rzecz jest nie do rozwalenia -rysowanie na papierze ściernym, pastele się tu olejne fajnie sprawdzą -malowanie pastą do zębów na ciemnym papierze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Szaja Pracujesz w przedszkolu?
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Nie, w szkole integracyjnej z dziećmi niepełnosprawnymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:20.