Dot.: Zapalenie pęcherza po stosunku- robić posiew??
Witam, meczylam sie tak jak wy od lat z zapaleniem pecherza. Nie bede rozwodzic sie nad tym co przeszlam (zapalenia pecherza po kazdym stosunku, po wejsciu do zimnej wody itp) Mieszkam od niedawna w Niemczech i wlasnie zaczelam leczyc pecherz. To moje pierwsze kroki ale napisze jaka obieraja droge w leczeniu: Tu lekarze zaczynaja od leczenia POCHWY!!! Uwaza sie ze wiekszosc zapalen pecherza zwlascza u mlodych kobiet aktywnych seksualnie oraz tych starszych przechodzacych menopauze wynika z zaburzonej flory bakteryjnej pochwy ( sprzyjaja temu terapie antybiotykowe, antykoncepcja, nadmierne mycie pochwy ale glownie SPADKI HORMONOW ktore sa odpowiedzialne za istnienie dobrych bakteri w naszej pochwie). (wiem ze niektore kobiety obserwuja i zapisuja dni cyklu w ktorych te spadki nastepuja) Narazie dostalam dopochwowo bakterie kwasu mlekowego Vagiflor, oraz Gynoflor; jest to kombinacja dobrych bakterii z hormonem Estriolem bez ktorego bakterie kwasu mlekowego w pochwie nie przezylyby. Dodatkowo prawdopodobnie dostane 3 zastrzyki szczepionki o nazwie STROVAC. Prosze mnie poprawic jesli zle pisze ale z tego co zrozumialam lekarza Niemca u dziewczyn, ktore przeszly wiele razy zapalenie pecherza scianki pecherza maja jakies ranki i blizny i jakimis tabletkami ( nie wiem jeszcze jakimi ...napisze) bedziemy to leczyc. Wlasnie przez wspomniane ranki mozemy czuc pieczenie przy lekach zakwaszajacych mocz a nawet po zjedzieniu ostrych przypraw!!! Napisze jeszcze jak bede wiedziala wiecej... W kazdym razie do wszystkich tych ktore mysla ze ich chlopak jest chory i je czyms zaraza ( bo czytalam ze niektore maja takie obawy) albo mysla ze to jakas nieuleczelna choroba: NIC z tych rzeczy!!!Zarazamy sie same od siebie..niestety cewka moczowa znajduje sie w sasiedztwie pochwy w ktorej namnazaja nam sie te zle bakterie ktore powinny byc zabite przez dobre.Aha dodam jeszcze ze branie antybiotykow prowadzi do tego ze znajdujemy sie w blednym kole bo ciagle FLORA w pochwie jest zaburzona bo wybijamy nimi dobre bakterie kwasu mlekowego! (ps w polsce bralam profilaktycznie przez rok furagine i co prawda w tym czasie nie mialam zapalen pecherza ale napewno nie bylo to zdrowe...) Niestety nie znam polskich odpowiednikow lekow o ktorych pisalam wyzej..
|