|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kolacja na 3 rocznicę
Okazja taka jak w tytule, juz za niecałe 2 tyg.
Chciałabym zrobić coś dla TŻ zwłaszcza że bardzo mało gotuję, chciałabym żeby było to jakieś orientalne danie, ale nie żadne owoce morza bo tego nie znosimy. Może jakieś magiczne połaczenie warzyw, piersi z kurczaka, zółtego sera, ryżu, grzybów, nie wiem ryżu. Dodam że lubimy raczej chude mięska więc żadne boczki i inne nie wchodza w grę. Gdyby ktoś miał pomysła proszę pisać. ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolacja na 3 rocznicę
Mam dwa pomysły.Oba orientalne i nietypowe w smaku, ale przepyszne.Jedno to indyk na sposób wschodni- w skrócie:indyk, suszone śliwki, rodzynki, cebula, curry.Drugie nie pamiętam jak się nazywa, ale są w nim: gruszki, por, rodzynki, pieczarki,wołowina i chyba coś jeszcze, ale wyleciało mi z głowy.Pierwsze to powiedzmy kuchnia indyjska, drugie to coś z dalekiego wschodu.Jesli będziesz zainteresowana, podam Ci dokładne przepisy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Droga Oshinek
Ja na kolacje we dwoje przygotowalam zapiekany cammembert z zurawina. Wysmienicie smakowalo ![]() Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
pewnie że jestem zainteresowana
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja wprawdzie zalozycielka watku nie jestem, ale bardzo prosze o przepis na indyka; sliwki, rodzynki, curry brzmi bardzo zachecajaco, znow sie slinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
koko, koko
![]() ![]() jak wpadniesz na wizaz napisz nam przepis ![]() tak sie wczoraj napalilam na te sliwki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]() 1 kg piersi indyka 50 dag cebuli 20 dag suszonych śliwek 10 dag rodzynek 3 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka szafranu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na oleju i przełożyć do garnka.Śliwki opłukać i osączyć.Mięso pokroić w kostkę, podsmazyć na oleju i przełożyć do cebuli.Dodać śliwki i pozostałe składniki.Dusić około 10 min. pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody. Mięso i cebula powinny zachowac swój kształt.Podawać z ryżem.(przepis na 5 porcji). Smacznego! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dziekuje, juz wiem co jutro bede palaszowala na obiad
![]() balam sie tylko, ze przepis bedzie na jakas inna czesc indyka, a ja kupilam piers indycza bo tylko te czesc ostatnio jadam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że będzie Ci smakować.Danie jest naprawdę nietypowe, gwaratnowane ciekawe wrażenia przy pierwszej degustacji.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie zjedlismy to cudo na taka pozna obiado-kolacje.
Danie rewelacyjne! lubie takie klimaty i juz na stale wejdzie do naszego menu ![]() Mam taki notes, do ktorego zapisuje tylko wyjatkowe, oryginalne i sprawdzone przepisy. TZ je, je ... i skomentowal to tylko tak "zapisuj tam do siebie" ![]() Wszystkim polecam, naprawde nadaje sie na wyjatkowe kolacje czy obiady, spozywajacy je beda zachwyceni ![]() ![]() dzieki Koko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zwrócono się do mnie z prośbą o umieszczenie także durgiego przepisu, o którym wspominałam, tak więc czynię to własnie.
![]() Wieprzowina w porach 40 dag wieprzowiny pokroić w kostkę 4 x 4 cm i pobić tłuczkiem.Obsmażyć na oleju, lekko zrumienić.Dodać 1/2 kg obranych, umytych i pokrojonych w krążki porów, pokrojone w paski 20 dag grzybów ( np. pieczarki,), 5 średniej wielkości gruszek pokrojonych w kostkę.Dosypac garsć rodzynek.Podlać rosołem z kostki (pół szklanki), pokropić sosoem sojowym.Dodac do smaku szczypte imbiru, pieprzu tureckeigo, czarnego i ziołowego.Dusić ok. 10 min. Podawać z ryżem. Voila. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Sprawdziłam jeszcze raz ten przepis i w nim nie ma curry.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Koko, dziękuję bardzo za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A ja nie przepadam za tą potarwą , mimo iż jest ona robiona przez Koko:-D
No ale to wszystko przez ten słdkawy smak , który nadają nie lubiane przeze mnie rodzynki <fu> i sliwki... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
przepis indyk na sposób wschodni brzmi pysznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Indyk ze śliwkami brzmi pysznie! Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis
![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Odszukałam stary wątek i tym razem to ja proszę o radę. Chodzi nie do końca chodzi o romantyczną kolację, ale o cały wieczór... Jako że długo nie widziałam się z moim TŻ to planujemy spędzić tylko we dwoje Sylwestra. Noc jest długa i zależałoby mi na przekąskach, których nie trzeba będzie co chwilę odgrzewać, ale dwie godziny po postawieniu na stole nadal będą nadawały się do jedzenia. Lubimy różnego typu makarony, ryż, piersi z kurczaka i indyka, ale to chyba odpada. Uwielbiamy też np. sałatkę grecką, ale musimy ją wykluczyć, bo ser feta + pomidor stworzy bardzo dużo soku na dnie miski. Macie może jakieś propozycje co można przekąsić? Sałatki mile widziane
![]() Ja ze swojej strony dopiszę do wątku przekąskę na ciepło, którą jadłam we Francji i bardzo mi smakowała, a jest niewiarygodnie prosta. Kromki chelba tostowego smarujemy z każdej strony śmietaną (potrzebna jest parzysta ilość). Na jedną kromkę kładziemy szynkę, układamy dokładnie tak, by zasłoniła cały chleb, ale nie wystawała poza brzegi. Posypujemy to żółtym serem (również bardzo dokładnie). Na tak przygotowaną "kanapkę" nakładamy drugą kromkę chelba tostowego i wkładamy do piekarnika. Gdy tosty się przyrumienią wyjmujemy je, każdy kroimy na ok.9 kawałków. Jest to świetna przekąska, pyszna szczególnie na ciepło, odpowiednia przed podaniem głównego dania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.