|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
|
Ryż pieczarkowy do mięska
Witajcie dziewczyny!
Mam nadzieję, że nie powtórzę przepisu, choć to mój pierwszy post na gotowaniu ![]() Przepis pochodzi z portalu Wielkie żarcie i wpisał się już na stałe do mojego menu. Najczęściej ten ryż robię do kotletów mielonych, ale pasuje nie tylko do tegoRyż pieczarkowy do mięs - 1 szkl. ryżu; - 4-5 duzych pieczarek; - 1/2 małej cebulki; - 2 łyżki oleju; - 2 szkl. wody lub bulionu grzybowego; - przyprawy: sól, pieprzczarny mielony, inne ulubione. Pieczarki oczyścić, pokroić dość drobno (ja kroję na półplasterki).Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pieczarki na złoto, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pozostałą łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wsypać ryż i smażyć dopóki nie będzie przezroczysty. Zalać wodą lub bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając przez ok. 15-20 minut. Jeśli ryż nie bedzie miękki, to trochę przedłużyć czas gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem (i czym kto lubi). Pozostawić ryż pod przykryciem na ok. 5 minut. Jest to znakomity dodatek, zwłaszcza do mięs. Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Mniiaaam....robię w sobotę. Znam podobny przepis i zawsze wychodzi pysznie
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Cytat:
choc sądze, ze i bez tego jest pyszne!dobrze, ze mi o tym przypomnialas, musze zrobic
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Szczerze przyznam że nie mierzę ryżu szkalnkami, bo mam ryż w torebkach (najlepszy jest paraboiled), jak gotuje dla siebie i męża to jeden bądź półtorej woreczka (szklanka to ok. 1,5 woreczka o ile dobrze pamiętam). na 5 osób daję 3 woreczki.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
fajny przepis, też sobie zrobie taki ryż do warzywek
)
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Róbcie, róbcie Kobitki i dajcie znać jak smakowało!
![]() ![]()
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Mniam, wypróbuję w piątek albo sobotę taki ryż
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
przeczytałam, spróbowałam, PYYYCHA
bulion grzybowy nadaje świetny smak, gorąco polecam do zrazów był wyśmienity
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
dla mnie bomba~!!!
dodałam jeszcze ,bo miałam w lodówce:zielony groszek,kukurydze i paptyke czerwoną
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
|
Dot.: Ryż pieczarkowy do mięska
Cieszę się, że smakowało
![]() Z tego wszystkiego aż mi się zachciało... Jutro też zrobię
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.




i wpisał się już na stałe do mojego menu. Najczęściej ten ryż robię do kotletów mielonych, ale pasuje nie tylko do tego




