Studia podyplomowe :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-03, 15:21   #1
tomek877
Przyczajenie

Studia podyplomowe :)

Witam wszystkich użytkowników

Bardzo lubię przeglądać tą stronę i postanowiłem zaczerpnąć opinie forumowiczów wizaz.pl
Stoję przed pewnym dylematem Chcę od października podjąć studia podyplomowe. Wybrałem dwie dziedziny i chciałbym się poradzić po której z tych dziedzin jest lepsza perspektywa. Pierwszy kierunek to rachunkwość i zarządzanie finansowe (+ kurs ze Stowrzyszenia Księgowych) drugim moim pomysłem są Studia podyplomowe z BHP lub menadżer jakości. Dodam że mam 24 lata mam licencjat z zarządzania teraz jestem przed magisterką również z zarządzania ale chce zrobić studia podyplomowe teraz gdyż po moim jakże ogólnym kierunku nie widzę perspektyw
Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś mógłby mi pomóc podjąć wybór i doradzić

Pozdrawiam
Tomek
tomek877 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 18:48   #2
anka_res
Zakorzenienie

Dot.: Studia podyplomowe :)

Co do opcji drugiej - nie wiem, nie znam (wydaje mi się za mało konkretna, za ogólna na polski rynek, ale może robiłeś rozeznanie) ale rachunkowość i kurs w SKwP to na pewno dobry pomysł mówi księgowa Aha i spotkałam się z opiniami ludzi znających się na tym naprawdę doskonale (po ACCA etc) i ponoć podypl. z rachunkowości to strata czasu w porównaniu z SKwP. Sama się zresztą na to ostatnie wybieram. Tak, że zastanów się czy warto inwestować w podypl. Może lepiej od podstaw w stowarzyszeniu?

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-09-03 o 18:52
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 19:59   #3
tomek877
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Stary 2011-09-03, 20:27   #4
Auksencja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Co do opcji drugiej - nie wiem, nie znam (wydaje mi się za mało konkretna, za ogólna na polski rynek, ale może robiłeś rozeznanie) ale rachunkowość i kurs w SKwP to na pewno dobry pomysł mówi księgowa Aha i spotkałam się z opiniami ludzi znających się na tym naprawdę doskonale (po ACCA etc) i ponoć podypl. z rachunkowości to strata czasu w porównaniu z SKwP. Sama się zresztą na to ostatnie wybieram. Tak, że zastanów się czy warto inwestować w podypl. Może lepiej od podstaw w stowarzyszeniu?
A czemu podyplomówka z rachunkowości to strata czasu? Sama chciałam się na nią wybrać.
Auksencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 21:00   #5
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Auksencja Pokaż wiadomość
A czemu podyplomówka z rachunkowości to strata czasu? Sama chciałam się na nią wybrać.
Zaznaczę, że bazuję tu na opiniach osób in the know - ja sama nie kończyłam podypl. - wiedza zdobyta tam jest zbyt ogólna jak na zainwestowany czas i pieniądze i nie daje żadnych konkretnych uprawnień. Lepiej mysleć o ACCA lub kursach w SKwP, które przygotowuje pod kątem egzaminów na samodzielnego księgowego (można zapewne zdawać je eksternistycznie, ale...). Ja w każdym razie wybieram się do SKwP.

Może zresztą strata czasu to za dużo powiedziane, jeśli masz warunki finansowe i wszelakie to na pewno jakoś tam warto - zawsze czegoś się tam nauczysz. Natomiast my pracujemy w dosyć specyficznej działce księgowości i podypl. może nie są dla nas tak bardzo przydatne.

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-09-03 o 21:05
Stary 2011-09-03, 22:41   #6
tomek877
Przyczajenie

anka_res Zapewne kończyłaś studia z finansów i rachunkowości ? Bardzo trudno jest ze znalezieniem pracy w tej branży?
Stary 2011-09-03, 22:45   #7
tomek877
Przyczajenie

anka_res kończyłaś pewnie finanse i rachunkowość ? Dzięki Ci za odpowiedzi bardzo Jeszcze chciałbym zapytać jak wygląda sytuacja z pracą w tej branży ? ciężko znaleźć prace ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-04, 07:52   #8
anka_res
Zakorzenienie

Nie rachunkowość, niestety, a finanse i bankowość ale w miarę bezboleśnie przekwalifikowałam się na księgowość.

Co do kwestii pracy, jeśli poczytasz fora to wiele osób pisze że trudno jest o pracę w księgowości czy w ogóle po ekonomii, ale ja nigdy tego nie doświadczyłam. Jedna rzecz, tym zawodzie koniecznością jest znajomość ang. Sądzę, że jeśli dobrze znasz język + masz wiedzę i papiery z rachunkowości, to na pewno nie znajdziesz pracę.

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-09-04 o 07:55
Stary 2011-09-04, 14:01   #9
201705250955
Konto usunięte

Właśnie mnie też to interesuje, może nie tyle podyplomówki, co jakieś przydatne kursy, na które mogą w przyszłości patrzeć pracodawcy. Studiuję FiR, jednak wiem, że to o niczym nie świadczy- gdzieś tam obok kilkaset osób kończy to samo, a dodatkowo kilka tysięcy ekonomię itd. Na razie planuję podszlifować język angielski (średniozaawansowany, ale chciałabym naprawdę się podszkolić, bo to nie jest moja mocna strona). Tak samo mam z niemieckim, niby przedstawię się, w Niemczech nie zabłądzę, ale żadnego szału nie ma.
Teraz zainteresował mnie ten kurs SKwP. Czytałam o tych wszystkich poziomach. Ma to sens, gdybym nie robiła magistra z FiR, tylko z innego pokrewnego kierunku (nie mam pomysłu)? Nie jest to aż takie drogie (najbliżej mam do Włocławka), czy rzeczywiście pracodawcy przychylnie patrzą na takie coś?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest sens robić jakieś dodatkowe kursy, np. obsługi programu płatnik, po którym uzyskam taki certyfikat?
Mam trochę chęci do nauki, właściwie sporo wolnego czasu i pieniądze na to, żeby zrobić coś teraz, choćby prywatnie. Co sądzicie?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 21:57   #10
anka_res
Zakorzenienie

Skoro jesteś na FiR, to nie wiem czy to takie bardzo przydatne dla Ciebie będzie. Jeśli w perspektywie myślisz o samodzielnym księgowym to na pewno. Ale od tego i tak dzieli Cię kilkuletni staż pracy jeszcze (o ile się nie mylę), kursy zawsze zdążysz zrobić. Z drugiej strony - nie są drogie, faktycznie. Podsumowałabym, że jeśli o kursy chodzi to SKwP jest faktycznie sensowne. Co do pracodawców i ich zdania nt tych kursów- nie wiem. U mnie i tak zadecydował angielski - bez tego nie dostałabym tej pracy, a tak to przeszedł jakoś nawet fakt, że miałam dokładnie 0 % doświadczenia w księgowości (ale miałam przepracowane 5 lat w finansach) i wykształcenie jak wspomniałam wyżej. Rachunkowość, przynajmniej dla mnie, nie jest jakaś straszliwie trudna i przy odrobinie uporu i samozaparcia można się w kilka miesięcy do roku wdrożyć nawet w stosunkowo trudne obszary (jakimi się zajmuję). Kosztowało mnie to co prawda kilka miesięcy solidnych nadgodzin ;-)

Ja na Twoim miejscu skoncentrowałabym się na języku. To tylko moje zdanie rzecz jasna ja niemiecki umiem na takim poziomie, że w sprawach codziennych bym się dogadała i maila sklecę, jednak uważam to za poziom mocno podstawowy i nadal się uczę (w sumie dla przyjemności bardziej, niż do pracy). Jednak moją mocną stroną jest angielski w którym nie ustępuję absolwentom filologii, to bardzo pomaga w szukaniu pracy.

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-09-04 o 22:06
Stary 2011-09-15, 21:14   #11
PrincePolo
Przyczajenie

Doczepię się ze swoim pytaniem

Czytałam o kursie księgowości SKwP, ale niestety ponieważ studiuję zaocznie i pracuję (parę godzin, ale jednak ) a tygodniu, to bardziej pasują mi elastyczne godziny kursu, który znalazłam na pewnej stronie internetowej (nie wiem, czy mogę wkleić linka - wpisałam w googlach kurs księgowości katowice i pierwszy wynik) i teraz mam pytanie do osób bardziej orientujących się w temacie: czy ten kurs który znalazłam, na pewno daje pełne kwalifikacje do wykonywania zawodu, tak jak SKwP? Nie chciałabym zmarnować pieniędzy na coś, czego pracodawca mi potem nie uzna...
Puchatek spojrzał na obydwie łapki. Wiedział, że jedna z nich jest prawa, i wiedział jeszcze, że kiedy już się ustaliło, która z nich jest prawa, to druga była lewą, ale nigdy nie wiedział, jak zacząć.
PrincePolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-22, 19:46   #12
palisia
Raczkowanie

anka_res, pisałaś że wybierasz się na kurs SKwP. Można wiedzieć na który dokładnie? Jestem z okolic Rzeszowa i też myślę o takim kursie. Skończyłam ekonomie, pracowałam pół roku z biurze rachunkowym. Aktualnie poszukuje pracy. W takim wypadku jest sens robić taki kurs? Czy lepiej w trakcie pracy coś kombinować?

Może nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę
.
palisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości