|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
wypracowanie z angielskiego - prośba o sprawdzenie
witam ;* byłabym ogromnie wdzięczna gdyby któraś z wizażanek mogłaby mi sprawdzić czy to co napisałam jest w miarę poprawna. muszę się nauczyć tego na pamięć, a mam bardzo wymagającego nauczyciela i nie chcę narażać się na złą ocenę. byłabym baaardzo wdzięczna. a oto ta wypowiedź:
I'm the only child and in my whole family there are only few children. I'm the youngest. I'm not kept on a tight rein. I am able to do everything which is save. My mum usually lavishes far too much attention on mr. For example when I am on the party, she calls me and doesn't let me get home by my own. My parents always want to cover for me for dangerous. Sometimes I can't stand it. But I really get on well with my mum. She values the truth and she really trusts me. I and my mum treat each other like the best friends. I can confese her. She understands me and usually has to be the peacemaker between me and my dad. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: wypracowanie z angielskiego - prośba o sprawdzenie
at the party, my parents always want to cover me from dangerous, me and my mum, a co do stylistyki to napisałabym bardziej and she doesn't want me to go home alone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
'Jestem jedynym dzieckiem i w calej mojej rodzinie jest ich tylko kilka.' ?? to jedynym czy jest ich kilka? - ktos sie moze domyslic o co Ci chodzi, ale ogolnie nie brzmi to zbyt naturalnie po angielsku i trzeba to jakos zmienic. a najlepiej napisz tez po polsku co chcesz powiedziec, to bedzie latwiej, okay? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;30165461]Pierwsze zdanie nie trzyma sie kupy.. no bo jak to brzmi po polsku? 'Jestem jedynym dzieckiem i w calej mojej rodzinie jest ich tylko kilka.' ?? to jedynym czy jest ich kilka? - ktos sie moze domyslic o co Ci chodzi, ale ogolnie nie brzmi to zbyt naturalnie po angielsku i trzeba to jakos zmienic. a najlepiej napisz tez po polsku co chcesz powiedziec, to bedzie latwiej, okay?[/QUOTE] wiem o tym, właśnie zastanawiałam się jak to napisać, ale nie miałam pomysłu. może być: 'I'm the only child - I haven't got any brothers or sisters. I have only a few cousins and I'm the youngest of them.' ? chciałam powiedzieć, że nie mam rodzeństwa i w całej mojej rodzinie jest tylko kilkoro dzieci, z których ja jestem najmłodsza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
I'm the only child, I don't have siblings- tak będzie krócej i gramatycznie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
kupy sie nie trzyma to, ze mozesz robic to co chcesz a jak przychodzi do imprezy to mama dzwoni kilka razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A jeszcze lepiej brzmiałoby: Im the only child, I dont have siblings but I have a few cousins and Im the youngest one
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
I'm the only child and in my whole family there are only few children. I'm the youngest.-dziewczyny wcześniej miały racje niestylistycznie.
tu użyłabym : I'm the only child of my parents I only have a few cousins and I'm the youngest one in whole family. I'm not kept on a tight rein.-tu jest poprawnie I am able to do everything which is save.-zdecydowanie lepiej będzie: I am able to do everything as long as is safe (zapewne miałaś na myśli safe niż save) My mum usually lavishes far too much attention on mr.-chodziło zapewne on me ale to nie trzyma się kupy co masz tu na myśli bo lavishes to napełniać bądź hojnie w tym wypadku co nie ma sensu Jeśli dobrze Cie zrozumiałam i chciałaś użyć czegos w stylu: moja mama zazwyczaj poswieca mi zdecydowanie zbyt wiele uwagi- my mom usually dedicates to me far too much attention For example when I am on the party, she calls me and doesn't let me get home by my own For example when I am going to the party, she calls me and doesn't want me to go home alone.(tu zgadzam się z paulinka4pt) My parents always want to cover for me for dangerous.-zdecydowanie użyj tu protect me zamiast cover i danger a nie dangerous więc poprawnie będzie: My parents always want to protect me from any danger Sometimes I can't stand it. But I really get on well with my mum. She values the truth and she really trusts me. -tu jest poprawnie I and my mum treat each other like the best friends.-tu użyłabym Me and my mum are like best friends I can confese her.-masz na myśli spowiedź czy przyznanie się do winy czy raczej że możesz powiedzieć jej wszystko bo w tym wypadku będzie: I can tell her everything. She understands me and usually has to be the peacemaker between me and my dad.-tu jest poprawnie Więc to tyle mam nadzieję że pomogłam powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
jesteście wspaniałe, dziękuję ;*
---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- a mogłabym mieć jeszcze jedną prośbę? mogłybyście mi jeszcze sprawdzić jedno opowiadanie? miało to być opowiadanie o koszmarze. 15-16 zdań. My nightmare I was standing in a huge room, which was empty. There wasn’t anything. I had no idea why I was there, I was very terrified. I was looking around, when the walls started getting closer. The room was becoming smaller and smaller. A bright light blinded me. I wasn’t able to looking and breathing. Suddenly I noticed a door. I thought that I would escape from this room, but the door was locked. I was struggled the handle, but I couldn’t open it. The room was so small that the ceiling was touching my head and I had to squat. Suddenly the floor broke up and I felt like I was falling. I woke up so scared and (zlana zimnym potem- nie wiem jak mam to napisać). I was breathing very fast. It was strange and tiring nightmare. Edytowane przez Chocolate Imagination Czas edycji: 2011-10-29 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
there was anything
there was nothing |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.