| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2012-03-27, 15:34 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-03 Lokalizacja: lubelskie 
				 | tort malinowo-jagodowy proszę o rady

zamierzam niedługo zrobić mój pierwszy tort   , będzie on  z okazji urodzin mojego chłopaka i postanowiłam ze będzie malinowo-jagodowy  owoce będą oczywiście mrożone a krem na bazie śmietany. Proszę podajcie sprawdzone przepisy na krem malinowy/ jagodowy zależy mi żeby był słodki ale nie mdły.. no i żeby masa nie popłyneła.. I jeszcze jedno, czy do takiego owocowego tortu będzie pasować poncz z dodatkiem alkoholu do nasączenia biszkoptu?? Kiedyś jadłam pyszny tort malinowo-jagodowy z cukierni może macie jakieś przepis od znajomych cukierników??   
				__________________ KOBIETY NIE TRZEBA ROZUMIEĆ, KOBIETĘ TRZEBA KOCHAĆ....  uczę się być szczęśliwą... | 
|     |   | 
|  2012-03-28, 13:56 | #2 | 
				 | 

Dot.: tort malinowo-jagodowy proszę o rady

nikt nic nie podpowie???    
				__________________ KOBIETY NIE TRZEBA ROZUMIEĆ, KOBIETĘ TRZEBA KOCHAĆ....  uczę się być szczęśliwą... Edytowane przez tuli_tuli Czas edycji: 2012-03-28 o 13:58 | 
|     |   | 
|  2012-03-29, 15:39 | #3 | 
| La Moderatoiure Zarejestrowany: 2005-11 
				 | 

Masy do tortów można zrobić na różnej bazie. Najłatwiejsze są maślane (masło utarte z cukrem pudrem plus owoce).  Można zrobić też mus z przetartych owoców zmieszany z żelatyną. Zależy o co ci chodzi. Poncz możesz zrobić herbaciany lub cytrynowy, do owocowego tortu nic innego mi nie pasuje. Z alkoholem jak najbardziej. Np. Masa wiśniowa plus poncz z wiśniówki, tylko trzeba uważać aby nie przesadzić z ponczem, alkohol jest bardzo wyczuwalny w biszkoptach. Nie wiem czy choć trochę pomogłam   | 
|     |   | 
|  2012-03-29, 16:16 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

Można zmiksować owoce, wymieszać z serkiem mascarpone, dosłodzić do smaku i dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać

| 
|     |   | 
|  2012-03-30, 07:42 | #5 | 
				 | 

dziękuję za podpowiedzi na pewno cos wypróbuje

__________________ KOBIETY NIE TRZEBA ROZUMIEĆ, KOBIETĘ TRZEBA KOCHAĆ....  uczę się być szczęśliwą... | 
|     |   | 
|  2012-03-30, 22:25 | #6 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Lublin 
				 | 

Polecam krem z mascarpone i do tego dodaje się bitą śmietanę, odrobinę cukru do smaku i w Twoim przypadku owoce. Jest pyszny, mniej tłusty niż ten na bazie masła i nie popłynie nawet bez dodatku żelatyny, tylko po przełożeniu trzeba ciasto włożyć do lodówki    | 
|     |   | 
|  2012-03-31, 20:19 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-12 Lokalizacja: Krakow 
				 | 

Polecam przepisy z  tego bloga, można się zainspirować (o ile już nie znasz, bo jest bardzo popularny) http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/T...-malinami.html 
				__________________ | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

Zapraszam na
 Zapraszam na