|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() dorastam, nie mam z kim porozmawiac
Witam, moja mama nie zyje, mieszkam wylacznie z ojcem.
Wstydze sie z kimkolwiek o tym porozmawiac, ale bardzo mecza mnie te tematy. za 2 miesiece bede miala 16 lat. Tak wiec oststnio bardzo uroslam, moja mama byla dosc niska, ojciec rowniez, a teraz jestem prawie jegto wzrsoru ! to mozliwe, ze mam wzrost po babcium ktra jest wysoka? Siostry mamy maja duze piersi, sama mama tez miala, jak myslicie, jak ja jestem teraz prawie plaska to urosna mi jeszzce, jak dopiero zaczelam rosnac w gore? Mam nieregularne miesiaczki, ponadto czasami sa tak obfite, ze nie ide do szkoly. a w nocy? istny koszmar ! tampon o najwiekszej chlonnosci + podpaska na noc nie daja rade. musze sie budzic w nocy i latac do lazienki zeby sie podmyc i zmienic 'osprzet'. to istny koszmar. Czasem okres wystepuje normalnie, a czasem sie pojawia znow po 1,5 tyg, po 2 tygodniach. roznie bywa. tak samo czasem potrafi trwac 3 dni, a czasem grubo ponad tydzien. Jedynym plusem jest to, ze nie sa wcale bolesne : )! Macie jakies sprawdozne sposoby na mniej obfite miesiaczki? Do chudych nie naleze. Przy wzroscie 162 waze 52 kg mysle, ze nie ma co obiawiac sie anemi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dorastam, nie mam z kim porozmawiac
Możliwe, że jeszcze urosną, skoro zestaw genów pochodzi od babci ;-) Po babci też podobno można zostać mamą bliźniaków - w co drugim pokoleniu jest taka szansa, więc nawet jeśli Twoja mama ich nie ma, to Ty masz szansę ;-)
Generalnie jeszcze przez 2-3 lata możesz dojrzewać i znacznie urosnąć. A co do miesiączek, to na pewno odradzałabym Ci gorące kąpiele na noc - pobudzasz tym naczynia krwionośne do pracy. Jeśli tata Cię krępuje, to czy nie możesz pogadać z babcią?
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Co do obfitych miesiączek, to nie jestem specjalistą, ale dobrze by było gdybyś się wybarała z tym problemem do ginekologa. A co do tego, że nie masz z kim pogadać, to popieram post wyżej. Może pogadaj z babcią, ciocią albo jakąś zaufaną, starszą koleżanką ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Co do piersi popieram poprzedniczki a co do obfitych okresow to ja osobiscie proponuje wizyte u ginegologa . Ja bedac nastolatka mialam okresy takieze po scianach chodzilam a do szkoly te pare dni nie i niestety skonczylo sie tabletkami od lekarza , plusem bylo to ze objawy przeszly
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie ma się czego wstydzić.
Chociaż tata właściwie też może być skrępowany takimi rozmowami, może mieć obawy czy podoła ![]() ![]() Wzrost -możesz mieć po babci. Nie wiadomo ile jeszcze urośniesz i czy w ogóle. Ale wszystko jest jak najbardziej w normie ![]() Biust -różnie bywa ![]() ![]() Miesiączki -idź do ginekologa. =) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Z okresem pójdź do ginekologa. To nic strasznego, a po dostaniu pierwszej miesiączki warto do tego lekarza się wybrać. To nic strasznego. No i trzeba do niego chodzić dość regularnie. Tak jak do dentysty.
Pewnie, że biust Ci jeszcze urośnie. Biust się zmienia przez całe życie- jego kondycja itp. Hormony mają duże znaczenie. Oczywiście, że możesz mieć budowę podobną do babci lub innych przodków. Ja i moje rodzeństwo też jesteśmy wyżsi od naszych rodziców. A jak się wstydzisz rozmawiać z tatą, to może porozmawiaj z babcią, ciocią, mamą przyjaciółki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A nie mozesz porozmawiac z siostrami mamy? Z matka chrzestną? Z babcią? Zawsze to lepiej niz nieznani ludzi z internetu. Moze ja tak naprawde jestem Marek, lat 58 i rajcuje mnie taka rozmowa ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() piersi potrafią urosnąć później,a czasem pozostają większe po ciąży.miesiączki też mogą się uregulować z czasem.wszystko zależy od jak dawna je masz. co do okresu,to na noc polecam ALWYS NOC vis-prod-night.jpg SĄ TAK DŁUGIE,ŻE OCHRONIĄ CIĘ PRZEZ CAŁĄ NOC. możesz pisac co cię "boli",choć nie mam córki to sama jestem kobietą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Hej! Mam 162cm i 50 kg, a anemię miałam taką, ze jak norma na oddawanie krwi jest 12,5 to ja miałam ok. 5-6.
Chcieli mnie zabierać do szpitala! A tak naprawdę czułam się wspaniale, pełna energii, bbla, bla. tylko miesiaczki nieregularne, obfite. Idź proszę do lekarza! Co do biustu, byłam obustronną deską do 18 roku życia;D teraz, prawie 21 lat na karku i całkiem niezlym dekoltem mogę się pochwalić ![]() dodm, że nie przeprowadzałam żadnych operacji plastycznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z poprzedniczkami plus dodam że wzrost może być po "kurczaczych" hormonach wzrostu :P jak pisze TmargoT średnia wzrostu w kolejnych pokoleniach jest coraz wyższa więc to normalne.
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
hej jak masz 162 cm to raczej do wysokich nie nalezysz
![]() wzrost i wyglad dziedziczymy po wszystkich naszych przodkach i trudno jest cos wyrokowac.ja naprzyklad bylam totalna deska w wieku 16 lat i niestety piersi urosly mi najwyzej do malego B jak bylam dorosla a moja corka ma lat 14 i ma C i jest szczuplejsza niz ty bo wazy 47 kg i ma 164 cm wzrostu (ja 160 a ojciec corki 187) nie zabardzo da sie przewidziec jak bedziesz wygladala jako osoba dorosla ale mysle ze juz wiele nie urosniesz. co do miesiaczek to jak ci ini zasugerowali udaj sie do ginekologa ale prawdopodobnie powie ci ze taki twoj urok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.