|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nadmierna senność
Nie wiedziałam, do którego działu to wrzucić, mam więc nadzieje, że dobrze wybrałam.
Mam problem ze spaniem. Nie z bezsennością, ale z nadmierną sennością. Potrafię iść spać o 22, a wstać o 13 i to na siłę (kłade budzik na drugim końcu pokoju, a i tak dzwoni pare razy zanim wstanę), bo po prostu nie mogę się obudzić. A jak wstane, to jestem tak padnięta, jakbym nie spała całą noc, oczy mi się same zamykają... Nie wiem, co z tym zrobić, ale zaczyna to być okropnie męczące, bo nie daje mi normalnie funkcjonowac. Nie mam anemii, cukrzycy ani nic takiego, depresja to też nie jest, robię sobie badania krwi regularnie i wyniki są świetne. Więc co to może być? Mam dosyć już. ![]()
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Nadmierna senność
za duzo slodyczy, za malo ruchu? problemy hormonalne (badalas hormony tarczycy)?
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Sprawdź poziom żelaza we krwi. Normalnie jego niedobór powoduje anemię, ale ja pomimo krytycznie niskiego poziomu anemii nie miałam, pozostałe wyniki miałam ok. A senna i przemęczona niczym byłam okrutnie :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DOMator
|
Jaki prowadzisz tryb życia? Masz jakieś stałe obowiązki, pracę, szkołę itp.?
Może uciekasz w sen od nudy lub problemów, próbujesz coś przespać? Po tylu godzinach snu też czułabym się zmęczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Za dużo spisz to potem czujesz się senna.
Ja kiedyś im dłużej spałam tym bardziej chciało mi się spac. Motywowała mnie jedynie godzina do wstania, gdy zerkałam jednym okiem. Gdyby nie to to mogłabm przespac cały dzień. A co było powodem to nie wiem, ale teraz to nie moge spac.
![]() |
#6 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dobrze radzą. Koniecznie zbadaj hormony tarczycy (TSH i FT4) i żelazo, ferrytynę. Z tym limitem snu to też fakt, bo jak przekroczysz to potem cały dzień chodzisz jak zombiak i jedyne co ciągnie to do łóżka
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Otyłość, praca kilkuzmianowa, stres, brak ruchu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3...ej_fazy_sennej poczytaj
![]() Może przesypiasz godzinę wstawania? U mnie jest np tak, że czasami budzę się dajmy na to o 8 i czuje się bardzo wyspana ale wiem, że mam dzień wolny to zmuszam się jeszcze by pospać ze 2-3 godzinki bo po co wstawać. A po tych 2 godzinach dobudzić mnie za chiny nie można ![]() Może masz podobnie? Mi np dużo łatwiej wstać o godz 4-5 rano niż o godzinie 6-7. Ale ogólnie sypiam dużo. Jestem "sową". I szczerze mówiąc nie ma dla mnie znaczenia czy położę się o godz 22 czy o godzinie 2 w nocy- tak czy siak wstanie o 6-7 to taka sama katorga. Mam wrażenie, że mój organizm zaczyna "spać"/wypoczywać dopiero mniej więcej od godziny 4-5 rano ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Wątek dla mnie
![]() Mam to samo. Nie robiłam żadnych badań, bo lekarz standardowo pewnie powie, że to stres ![]() W zeszłym roku pracowałam od lutego do końca kwietnia. Czasem czułam się senna, ale przynajmniej jak wchodziłam do pracy, byłam rozbudzona. Obecnie pracuję od listopada, a od grudnia mam taki stan. Ciągle chce mi się spać. Pracuję na 3 zmiany, jedna zmiana trwa 4 dni. Rozumiem, gdybym tylko w domu była senna, ale na mojej zmianie jest ok. 50-60 osób, różne stanowiska pracy (ponad 30 maszyn + pakowania itd), masa ludzi, to ktoś przechodzi, ktoś pogada, a ja nie daję czasem rady nawet porozmawiać ![]() Od ok. 2 m-cy piję normalną kawę ze śmietanką i nic. Kiedyś nawet cappuccino stawiało mnie na nogi. Zależnie od zmiany, na rankach wstaję o 4, na nockach przesypiam cały dzień- budzę się tylko do toalety ( nikt mi nie wierzy, że można przespać cały dzień, a jednak. Ja nie wierzę znowu, jak można przed 1-ą nocką w ogóle nie spać, a po nocce spać tylko 5-6 h ![]() Uczę się zaocznie, często przebywam na dworze, więc naprawdę nie wiem skąd taki stan... ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Killing me softly
|
Mam to samo, niestety. Zrobiłam badania krwi- plus cukier, tarczyca, wyniki modelowe, a ja dalej jestem senna i zmęczona :/
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wszystkie badania robiłam - te na tarczycę, zmiany hormonalne też i wszystko jest w normie. Podejrzewam, że to chyba poprzez brak zajęć - rzuciłam studia i aktualnie szukam pracy (której nie ma), więc nie mam żadnych zajęć. No i chyba też przesypiam godzinę wstania. Dzięki za rady.
![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja zwaliłabym jeszcze winę na pogodę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Też tak mam, w dni wolne jest tak, że idę spać o 23, a budzę się o 13...
Robiłam badania, no i wyszło - niski poziom żelaza we krwi ![]() Teraz jak tylko dzwoni budzik jedno co mam w głowie: " kobieto życie prześpisz, wstawaj" no i pomału daje radę... chociaż spać mi się chce nadal, ale lepsze to niż spać 12/24 ... ![]() ![]() od siebie radzę jeszcze: jeść owoce i trochę ruchu na powietrzu, i dodam jeszcze wietrzenie pokoju w którym przebywasz Edytowane przez wiefiulecka Czas edycji: 2012-02-23 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Znajdź sobie rzeczy do zrobienia, wstawaj regularnie
![]() Od zawsze jestem śpiochem, ale gdy mam tonę nauki, masę spotkań i nie wiem w co ręce włożyć nie jestem senna ![]() No i dobra kawka z rana też się przyda ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja leczę tarczyce więc u mnie wiadomo, teraz przez ten tydzień ledwo spałam 5 godz a z piątku na sobote przespałam 12 godzin
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.