|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Crackle dwuskładnikowy
Witam!
Niedawno nabyłam dwuskładnikowy crackle Stamperii (Classic). Dopiero zaczynam z decoupagem, więc stąd moje być może kretyńskie pytanie: w którym momencie mam nałozyć aplikację z serwetki? Po wyschnięciu drugiego koloru farby? Pomóżcie, nie chcę niczego schrzanić! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Crackle dwuskładnikowy
Cześć Beaux!
To, co nabyłaś to crakle, który służy do robienia pęknięć dwukolorowych na zdobionych przez Ciebie przedmiotach. Jest odpowiedni do wielu różnych powierzchni. a oto sposób jego użycia:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
cd dla BEAUX !!!!
tak się rozpędziłam, że zapomniałam o Twoim właściwym pytaniu... Cracle Classic sprawia, że pęknięcia będą wyrażne i szerokie i może służyć jako wykończenie na dekoracje wykonane techniką decoupage. W tym Musisz jednak pamiętać, że pęknięcia będą gęste i wyraźne i mogłyby sprawić, że dekoracja, która jest pod spodem stanie się mało przejrzysta. Raczej nie poleca się go do używania w połączeniu z decoupagem, ale w mojej opinii jest to bardzo indywidualna sprawa i zależy tylko i jedynie od Twojej wizji twórczej Jeśli chcesz tylko delikatnie spękać powierzchnię dekorowaną wcześniej radę użyć 2 składnikowy cracle sottile - pozwala na otrzymanie cienkich jak pajęczynkach i przezroczystych pęknięć, które należy później uwidocznić przy pomocy drobnego proszku - porporiny (dostępna w kilku barwach), albo specjalnym woskiem. Dobry do takich rzeczy jest też cracle medium lub cracle country style. Najlepiej przejrzyj strony "Dadalerii" i "Kaj ozdób raj". Tam zdobędziesz onfo o wszystkich ciekawych produktach. A! i mała poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi:STEP1 nie musi być super suchy tylko podsuszony i taki, który nie zostaje na paluchu po dotknięciu, ale może się delikatnie kleić. Ufffff. To chyba wszystko... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Boże co się ze mną dziś dzieje. To już 3 raz próbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie Beaux. Może się uda. Jeśli pomimo wszystko zdecydujesz się użyć Twojego cracle'a to możesz albo położyć decoupage na 2 kolor przed STEP2 albo już na spękaną całkiem powierzchnię, czyli na wyschnięty STEP2. Za każdym razem efekt przez Ciebie otrzymany będzie inny.
Takie to było proste a ja Ci piszę elaboraty o bzdurach... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Fajnie opisałaś .Dzięki .Chciałam własnie kogos o to spytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Rany dzięki! Muszę to wszystko zaraz wypróbować!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie co do crackle medium
na opakowaniu jest napisane "zanim step 1 całkowicie wyschnie (będzie przeźroczysty, z pozostałością białych smug) nałożyć grubą warstwę Step 2." mam rozumieć, że step 2 nakładam zaraz po stepie 1? czyli od razu na mokry step 1? nie czekając aż step 1 wyschnie? bo nie bardzo rozumiem, w internecie wyczytałam rożne informacje. Ja nakładałam na suchy step 1 i wyszły spękania. Jak się właściwie powinno robić?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Osiołek z zakątka :)
|
Cytat:
Nie, step2 nakładasz po step1 jak on już podeschnie, ale nie wyschnie całkowicie. Dlatego gdy znika mleczne zabarwienie step1 to wtedy jest to sygnał, że step1 schnie i nakładasz step2. Step1 nie może być całkiem suchy, gdyż istotą kraka 2-składnikowego jest to, że obie warstwy różnie schną a schnąc różnie się kurczą i przez to powstają spękania. Ja kładę step2 w zależności od tempa schnięcia kraka- czasem po pół godzinie a czasem po półtorej, jeśli nałożyłam zbyt grubą warstwę step1. Skoro wychodzą Ci spękania to znaczy że robisz dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie szukałam takiej porady. Do tej pory używałam tylko jednoskładnikowego...taki e drewienko zawsze wychodziło...
A teraz wyciągnęłam te dwa stepy... Ale ja używam drugiej farby dość rozwodnionej, bo chciałam mieć prawie przezroczystą...Zobaczymy co wyjdzie, czy za mokro się nie zrobiło na tej pierwszej warstwie crackle... Pozdrawiam
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
CRACKLE FINELINE dwustopniowy kupiłam i nie wiem jak go zrobić czytałam posty wyżej ale jednego nie rozumiem
Bo z tego co czytałam wcześniej to w pęknięcia wciera się farbe olejną ale to znaczy że maluje powiedzmy żółtym na to krok 1 potem kolor niebieski i krok drugi i w pęknięcia olejną czy jak ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Na gotową już prace na koniec nakładamy krak 2-składnikowy .
W 1 kolejności krak nr 1 ,gdy lekko przeschnie ,będzie przezroczysty nakładasz krak nr 2 .Zostawiasz do dobrego wyschnięcia na około 48 godz. Potem wcierasz porporinę lub farby olejne do plastyków .Zabrudzone miejsca przecierasz szmatką nasączoną lekko w terpentynie balsamicznej .Mam nadzieję ,ze zrozumiałaś powodzenia przy tworzeni . ![]() A zapomniałam dodać ,ze po wtarciu porporiny lub farby i oczyszczeniu -pracę zabezpieczamy lakierem w spray -poliuretanowym .potem możesz lakierować już pracę lakierem wodnym . Edytowane przez anuleczka2 Czas edycji: 2012-04-06 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Osiołek z zakątka :)
|
Tutaj masz dokładnie opisany właśnie Twój krak
![]() Pomyliłaś kraka jednoskładnikowego do którego używa się dwóch kolorów farb z dwuskładnikowcem ![]() ![]() Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2012-04-05 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Bitum-problem
Kiedy i jak powinno się używać tego specyfiku próbowałam na puszce, ale mi nie wyszło.
Wiem, że używa się tego do postarzania, ale czy można na farbę czy na lakier, kiedy i jak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.