Crackle dwuskładnikowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-09, 11:41   #1
Beaux
Zakorzenienie

Crackle dwuskładnikowy

Witam!
Niedawno nabyłam dwuskładnikowy crackle Stamperii (Classic). Dopiero zaczynam z decoupagem, więc stąd moje być może kretyńskie pytanie: w którym momencie mam nałozyć aplikację z serwetki? Po wyschnięciu drugiego koloru farby? Pomóżcie, nie chcę niczego schrzanić!
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 13:58   #2
Le-Jo
Przyczajenie

Dot.: Crackle dwuskładnikowy

Cześć Beaux!

To, co nabyłaś to crakle, który służy do robienia pęknięć dwukolorowych na zdobionych przez Ciebie przedmiotach. Jest odpowiedni do wielu różnych powierzchni.

a oto sposób jego użycia:
  1. nałóż pierwszy kolor farby,
  2. gdy farba wyschnie, przy użyciu pędzla (najwygodniej i najszybciej najlepiej żeby był płaski), nałóż STEP1,
  3. gdy STEP1 jest całkiem suchy (ważne! - podobno już po 30 min. ale ja zawsze czekam dłużej), nałóż drugi kolor,
  4. po wyschnięciu drugiego koloru, nałóż na niego STEP2 w jednorodny sposób,
  5. po około godzinie drugi kolor zacznie pękać, odsłaniając w ten sposób kolor nałożony w pierwszej kolejności. Szerokość tych pęknięć jest zależna od grubości warstwy STEP2, więc to powinnaś wziąć też pod uwagę.
Życzę powodzenia i dobrej zabawy!!
Le-Jo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 14:28   #3
Le-Jo
Przyczajenie

cd dla BEAUX !!!!

tak się rozpędziłam, że zapomniałam o Twoim właściwym pytaniu...

Cracle Classic sprawia, że pęknięcia będą wyrażne i szerokie i może służyć jako wykończenie na dekoracje wykonane techniką decoupage. W tym Musisz jednak pamiętać, że pęknięcia będą gęste i wyraźne i mogłyby sprawić, że dekoracja, która jest pod spodem stanie się mało przejrzysta. Raczej nie poleca się go do używania w połączeniu z decoupagem, ale w mojej opinii jest to bardzo indywidualna sprawa i zależy tylko i jedynie od Twojej wizji twórczej

Jeśli chcesz tylko delikatnie spękać powierzchnię dekorowaną wcześniej radę użyć 2 składnikowy cracle sottile - pozwala na otrzymanie cienkich jak pajęczynkach i przezroczystych pęknięć, które należy później uwidocznić przy pomocy drobnego proszku - porporiny (dostępna w kilku barwach), albo specjalnym woskiem.

Dobry do takich rzeczy jest też cracle medium lub cracle country style. Najlepiej przejrzyj strony "Dadalerii" i "Kaj ozdób raj". Tam zdobędziesz onfo o wszystkich ciekawych produktach.

A! i mała poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi:STEP1 nie musi być super suchy tylko podsuszony i taki, który nie zostaje na paluchu po dotknięciu, ale może się delikatnie kleić.

Ufffff. To chyba wszystko...

Pozdrawiam
Stary 2005-10-09, 14:50   #4
Le-Jo
Przyczajenie

Boże co się ze mną dziś dzieje. To już 3 raz próbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie Beaux. Może się uda. Jeśli pomimo wszystko zdecydujesz się użyć Twojego cracle'a to możesz albo położyć decoupage na 2 kolor przed STEP2 albo już na spękaną całkiem powierzchnię, czyli na wyschnięty STEP2. Za każdym razem efekt przez Ciebie otrzymany będzie inny.

Takie to było proste a ja Ci piszę elaboraty o bzdurach...

Pozdrawiam
Stary 2005-10-09, 16:43   #5
Danaa
Raczkowanie

Fajnie opisałaś .Dzięki .Chciałam własnie kogos o to spytać.
Danaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 13:47   #6
Beaux
Zakorzenienie

Rany dzięki! Muszę to wszystko zaraz wypróbować!!!
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-13, 22:10   #7
olik04
Zakorzenienie

Mam pytanie co do crackle medium
na opakowaniu jest napisane

"zanim step 1 całkowicie wyschnie (będzie przeźroczysty, z pozostałością białych smug) nałożyć grubą warstwę Step 2."

mam rozumieć, że step 2 nakładam zaraz po stepie 1? czyli od razu na mokry step 1? nie czekając aż step 1 wyschnie? bo nie bardzo rozumiem, w internecie wyczytałam rożne informacje. Ja nakładałam na suchy step 1 i wyszły spękania. Jak się właściwie powinno robić?
Stary 2008-06-13, 22:54   #8
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez olik04 Pokaż wiadomość
mam rozumieć, że step 2 nakładam zaraz po stepie 1? czyli od razu na mokry step 1? nie czekając aż step 1 wyschnie? bo nie bardzo rozumiem, w internecie wyczytałam rożne informacje. Ja nakładałam na suchy step 1 i wyszły spękania. Jak się właściwie powinno robić?
Jeśli nałożysz od razu step 2 na step1 to nic Ci nie wyjdzie.
Nie, step2 nakładasz po step1 jak on już podeschnie, ale nie wyschnie całkowicie. Dlatego gdy znika mleczne zabarwienie step1 to wtedy jest to sygnał, że step1 schnie i nakładasz step2. Step1 nie może być całkiem suchy, gdyż istotą kraka 2-składnikowego jest to, że obie warstwy różnie schną a schnąc różnie się kurczą i przez to powstają spękania.
Ja kładę step2 w zależności od tempa schnięcia kraka- czasem po pół godzinie a czasem po półtorej, jeśli nałożyłam zbyt grubą warstwę step1. Skoro wychodzą Ci spękania to znaczy że robisz dobrze

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 11:13   #9
licho nie spi
Raczkowanie

A ja właśnie szukałam takiej porady. Do tej pory używałam tylko jednoskładnikowego...taki e drewienko zawsze wychodziło...
A teraz wyciągnęłam te dwa stepy...
Ale ja używam drugiej farby dość rozwodnionej, bo chciałam mieć prawie przezroczystą...Zobaczymy co wyjdzie, czy za mokro się nie zrobiło na tej pierwszej warstwie crackle...
Pozdrawiam
Stary 2012-04-05, 12:34   #10
aboleth
Raczkowanie

CRACKLE FINELINE dwustopniowy kupiłam i nie wiem jak go zrobić czytałam posty wyżej ale jednego nie rozumiem
Bo z tego co czytałam wcześniej to w pęknięcia wciera się farbe olejną ale to znaczy że maluje powiedzmy żółtym na to krok 1 potem kolor niebieski i krok drugi i w pęknięcia olejną czy jak ???
aboleth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 12:48   #11
anuleczka2
Zadomowienie

Na gotową już prace na koniec nakładamy krak 2-składnikowy .
W 1 kolejności krak nr 1 ,gdy lekko przeschnie ,będzie przezroczysty nakładasz krak nr 2 .Zostawiasz do dobrego wyschnięcia na około 48 godz. Potem wcierasz porporinę lub farby olejne do plastyków .Zabrudzone miejsca przecierasz szmatką nasączoną lekko w terpentynie balsamicznej .Mam
nadzieję ,ze zrozumiałaś powodzenia przy tworzeni .

A zapomniałam dodać ,ze po wtarciu porporiny lub farby i oczyszczeniu -pracę zabezpieczamy lakierem w spray -poliuretanowym .potem możesz lakierować już pracę lakierem wodnym .

Edytowane przez anuleczka2
Czas edycji: 2012-04-06 o 07:11
anuleczka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 15:40   #12
aboleth
Raczkowanie

Dzięki
Stary 2012-04-05, 21:58   #13
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Tutaj masz dokładnie opisany właśnie Twój krak
Pomyliłaś kraka jednoskładnikowego do którego używa się dwóch kolorów farb z dwuskładnikowcem Ty masz kraka dwuskładnikowego .

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2012-04-05 o 22:00
Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-08, 13:50   #14
aboleth
Raczkowanie

Bitum-problem

Kiedy i jak powinno się używać tego specyfiku próbowałam na puszce, ale mi nie wyszło.
Wiem, że używa się tego do postarzania, ale czy można na farbę czy na lakier, kiedy i jak
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości