|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Paszport dla dziecka
Mam pytanie w kwestii paszportu dla dziecka. Mam zaplanowany w lipcu wyjazd do Chorwacji. Dorośli podróżują do tego kraju bez konieczności posiadania paszportu, wystarczy dowód os. Od lipca Chorwacja będzie tez w UE. Czy muszę wyrabiać synkowi paszport, czy nie? Może wystarczy akt urodzenia? Czy ktoś może się orientuje? W trakcie wyjazdu mój synek będzie już miał skończony roczek.
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Paszport dla dziecka
Ja zrobiłam dowód osobisty mojemu synowi tak mi poradził Pan z biura paszportowego
I jest to tańsze bo za dowód nie trzeba nic płacić tylko za zdjęcia musiałam
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
musisz mieć dla dziecka paszport lub dowód osobisty.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bez paszportu, tylko na dowod osobisty, mozna podrozowac po krajach strefy Schengen, a nie UE - to nie jest to samo. Ponadto dokumentem podroznym moze byc tylko paszport albo dowod osobisty - dziecku tez mozna go wyrobic. Dla dzieci ponizej 5 roku zycia paszport jest wydawany na okres roku, dowod chyba na 5 lat. Ja bym nie ryzykowala i wyrobila paszport.
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie tak. paszport jest na rok,a dowod na 5 lat. i nikt cie nie pusci nigdzie na akt urodzenia
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Na Twoim miejscu wyrobiłabym dowód albo paszport.
Po pierwsze akt urodzenia nie jest żadnym dokumentem, traci ważność po 3 miesiącach, nie ma zdjęcia itd Po drugie konsekwencje nie posiadania dokumentów dziecka mogą być różne, np w razie kontroli przytrzymanie dziecka i matki do czasu wyjaśnienia sprawy (czasami 3godziny a czasami i 48h ) Tym bardziej jest to ważne teraz, bo służby celne i graniczne prowadzą wzmożone kontrole na granicach ze względu na zbliżające się euro. Możecie jechać na chybił trafił, ale po co ryzykować??? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Paszport lub dowód musisz mieć, inaczej nie masz żadnego dokumentu potwierdzającego tożsamość twojego dziecka oraz fakt, że jesteście jego rodzicami. Akt urodzenia z polskiego USC za granicą to nic nie warta kartka papieru.
I tak jak pisano - dowód można wyrobić za darmo, ważny 5 lat, paszport kosztuje nieco ponad 100 zł i ma okres ważności na rok. Nie zapomnij też o wykupieniu ubezpieczenia.
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Ja wyrobilam malej paszport, bo musielismy szybko zorganizowac wyjazd, a w lutym na paszport czekalo sie tylko niecale 3 tygodnie. Paszport dla dziecka kosztuje 30 PLN. Z tego co kojarze ze studiow, to w razie jakiegos zatrzymania np. przez policje moga sie doczepic ze nie ma paszportu, bo paszport jest dokumentem identyfikujacym dana osobe za granica, dowodu osobistego czasami nie akceptuja.
Dowod osobisty jest za darmo i na 5 lat. Do obu dokumentow musisz zrobic dziecku zdjecie. te zdjecia na paszport zrobic trudniej. ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- a! i wyrabiajac dowod osobisty upewnij sie ze bedziedzie jezdzic tylko przez kraje UE, bo gdzie indziej na dowod nie wpuszcza |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Wystarczy tylko dowód z kilku powodów:
- jest za darmo - krótszy czas oczekiwania - zdjęcia do niego są mniej restrykcyjne Byłam z dzieciakami mojego brata właśnie w Chorwacji - miały wyrobione dowody osobiste, bez problemu przejechaliśmy przez granicę. |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za informacje
![]() Dokument na pewno wyrobię - nawet mi przez myśl by nie przeszło aby jechać niezgodnie z prawem, chodziło mi tylko czy muszę wyrabiać paszport czy wystarczy inny dokument. Natomiast nawet nie pomyślałam o dowodzie dla dziecka, więc dzięki za pomocne info
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
O! Paszport wyrabiają tylko na rok dla dzieci? Rozumiem, że się coś zmieniło, bo 3 lata temu wyrabiałam synkowi paszport i ma na 5 lat. A skoro teraz wyrabiają na rok to oznacza, że będziemy musieli wyrabiać 2 razy w roku, bo często wyjeżdżamy, a wiele państw zaznacza, że paszport musi być ważny co najmniej pół roku w przód.
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- A musimy paszport bo latamy poza UE....
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
5 lat dla dzieci w przedziale wiekowym 5 - 13 lat (paszport biometryczny) 1 rok dla dzieci do lat 5 (paszport tymczasowy) |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym tak chciala na zanzibar to pewnie bylby problem
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#16 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tym, że niektóre linie lotnicze wymagają posiadania ważnego paszportu (np Ryanair), więc z wiekszości krajów jeśli chcesz wrócić samolotem to zazwyczaj musisz kupić bilet w PLL LOT |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
nic nie szkodzi. Wyjeżdżać możecie wszędzie dopóki macie ważny paszport, nawet tego samego dnia. Nie ma takich przesłanek, które mówiłyby o tym, że mogliby Was nie puścić bo ważność paszportu się skończyła. Po prostu wyrobicie w ambasadzie w UK później albo wrócicie na nieważnym, z tym, że tylko LOTem, bo inni nie chcą zabierać, bo mają swoje regulaminy.
Inna byłaby sytuacja, gdybyście chcieli lecieć gdzieś, gdzie nie ma połączenia bezpośredniego, żaden polski przewoźnik bezpośrednio nie dociera, przewoźnicy miejscowi mają określone regulaminy i nie ma tam polskiej ambasady lub dostaje się wizę pobytową na odprawie i dają tak krótkie terminy, że nie dałoby się tego paszportu i tak wyrobić. Wtedy dopiero mogłyby być poblemy ![]() Bo rozumiem, że mieszkacie w UK, ale obywatelstwo macie polskie, bo tam również prawo krwi obowiązuje. Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2012-05-05 o 00:50 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

I jest to tańsze bo za dowód nie trzeba nic płacić tylko za zdjęcia musiałam