Bojler a wynajem mieszkania - palący problem ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-27, 21:04   #1
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Bojler a wynajem mieszkania - palący problem ;)

Właśnie jestem na etapie poszukiwania mieszkania i widziałam dość ciekawą ofertę, ale woda w mieszkaniu ogrzewana jest bojlerem. Nigdy nie mieszkałam w takim mieszkaniu i stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych Wizażanek - jak wyglądają koszty przy ogrzewaniu wody bojlerem i czy są odczuwalne jakieś niedogodności (np. nie można się wieczorem wykąpać, zanim woda się nie nagrzeje)? Czy opłaty za prąd są jakoś znacząco zwiększone?

Właściciela o te kwestie cieżko dopytać, bo akurat w jego interesie jest przekazywanie idyllicznej wizji mieszkaniowej bojlerowatości, więc uderzam z tym do Was Pomożecie?
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:15   #2
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Dot.: Bojler a wynajem mieszkania - palący problem ;)

Wiele zależy od mocy/pojemności bojlera.
Moja rodzina ma kontakt z takim urządzeniem tylko przez wakacje, w domku letnim do którego jeździmy w 8-12 osób i przyznam, że bywa ciężko z tą wydajnością... no ale to z racji ilości osób w kolejce do wieczornej kąpieli

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:23   #3
matyldaaaa
Zakorzenienie

Jak słyszę bojler to mi się nóż w kieszeni otwiera Od razu przypomina mi się mały bojlerek u mnie w kuchni, z którego albo leci wrzątek, że nawet ręki nie można wsadzić albo lodowata woda, wszelkie przekręcanie temperatury nic nie daje A najlepsze jest to, że zanim zacznę zmywać naczynia to już się kończy ciepła woda z niego i muszę czekać, nie wiem jak moja matka z nim wytrzymuje
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:26   #4
mushroomhunter
Zadomowienie

Co do kosztów, to się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o kończenie się ciepłej wody, to owszem, jest możliwe, że trzeba będzie czekać aż się nagrzeje, chyba, że to boiler przepływowy, który grzeje wodę na bieżąco ;].
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:30   #5
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
Co do kosztów, to się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o kończenie się ciepłej wody, to owszem, jest możliwe, że trzeba będzie czekać aż się nagrzeje, chyba, że to boiler przepływowy, który grzeje wodę na bieżąco ;].
To się chyba wtedy nazywa przepływowy ogrzewacz wody i jeżeli taki tam jest to polecam mam w łazience i w porównaniu z bojlerem w kuchni to niebo, a ziemia
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:31   #6
wredek
Zadomowienie

Kiedyś w mieszkaniu miałam bojler i nigdy więcej nie chcę mieć do czynienia z tym urządzeniem. Zawsze trzeba było czekać na ciepłą wodę, bo inaczej nie można było się wykąpać itp. Ciągle włączanie, wyłączanie, non stop trzeba było myśleć o tej wodzie Któregoś dnia coś się z nim stało (jakaś awaria) i mało brakowało, a by wybuchnął. Ja lubię mieć ten psychiczny komfort, że mogę użyć ciepłej wody kiedy tylko chcę. A co do rachunków to się nie orientuję, bo to było dawno temu
Stary 2012-06-27, 21:32   #7
Zagadkowy Nick
Raczkowanie

Mamy w mieszkaniu bojler przepływowy. Koszt miesięczny za prąd co 2 miesiąc - ok. 200-220 zł. W tej cenie mamy wystarczająco dużo gorącej wody na kąpiele (póki co mamy w łazience wannę) i zmywanie naczyń. Z tym, że bojler jest włączany wyłącznie w taryfie nocnej, a to ma spore wpływ na koszty.

Doprecyzuję, że są to koszty dla dwóch osób

Edytowane przez Zagadkowy Nick
Czas edycji: 2012-06-27 o 21:33
Zagadkowy Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:33   #8
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Mieszkałam kiedyś w kamienicy, gdzie korzystaliśmy z bojlera o poj. 30l i również ogrzewanie było na prąd. To było lata temu i płaciliśmy za prąd około 400 zł miesięcznie... W ogóle więcej nas w domu nie było niż byliśmy, jak wychodziliśmy wyłączaliśmy bojler a i tak rachunek był kosmiczny..
Mój prysznic w ogóle wyglądał tak, że lałam wodę na siebie, zakręcałam, szorowałam się i odkręcałam, żeby się spłukać. Na szczęscie urzędowaliśmy z mężem tam chwileczkę

Edytowane przez taka_sobie_jedna
Czas edycji: 2012-06-27 o 21:35
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 22:00   #9
dobbinka
Zakorzenienie

Rok temu mieszkałam w mieszkaniu z niewielkim bojlerem, a obecnie z piecykiem gazowym (oba nowe). Przy jednej osobie nie widzę różnicy w wydatkach, natomiast przy piecyku dużo wody marnuje się przy regulacji temperatury. Ciepła woda z sieci jest oczywiście najwygodniejsza.
Ps. Nie wylegiwałam się w wannie, wolę prysznic.

Edytowane przez dobbinka
Czas edycji: 2012-06-27 o 22:01 Powód: dopisek
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 22:22   #10
gosica90
Raczkowanie

Ja mam w domu bojler i w zimie jak palimy w piecu na okrągło to nie ma problemu z ciepłą wodą w okresie letnim ciepłą wodę mamy ogrzewaną przez solary i wody ciepłej jest wystarczająco, oszczędność , ale jak jest kilka dni deszczowych i nie ma słońca to trzeba palić w piecu ;/ żeby ciepła woda była.
Także są i plusy i minusy bojlera. Chyba bym wolała wodę na prąd ;/
gosica90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 23:06   #11
201701300922
Konto usunięte

Ja mieszkałam jakiś czas temu w mieszkaniu, w którym nie było bieżącej ciepłej wody tylko bojler. Męczarnia. Chcesz się umyć -musisz najpierw pójść i nagrzać sobie wodę... Za jakiś czas chcesz np. pozmywać, znowu musisz tą wodę ogrzać, bo tamta już wystygła.

Co do kosztów: bojler zdecydowanie ma duży wpływ na rachunki i jest sporo drożej, także nie polecam
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 11:56   #12
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Mieszkałam w mieszkaniu z bojlerem. Problem z włączaniem i wyłączaniem można rozwiązać tak że kupujesz takie użądzenie do gniazdka które w określonych godzinach będzie włączało/ wyłączało boiler. My mieliśmy tak ustawione żeby grzał wodę w nocy i przez 2 godziny dziennie ( przez ten czas mieliśmy tańszy prąd). Oczywiście to że w nocy grzaliśmy wode nie znaczyło że odrazu trzeba ją zużyć. Nasz bojler potrafił trzymać ciepłą wodę (taką w której spokojnie można się myć) do 2 dni (jeśli oczywiście wcześniej nie została zużyta) np gdy wracałam po weekendzie to woda była jeszcze w miare ciepła (ale to chyba zależy od rodzaju bojlera.
Oczywiście tańszym rozwiązaniem jest piecyk gazowy bo niestety ale prąd jest drogi.
W bojlerze niekorzystne też jest to że możesz podgrzać wodę ale jeśli jej nie zużyjesz to ona po jakimś czasie wystygnie a mając piecyk gazowy podgrzewasz wody tyle ile chcesz i nic sie nie marnuje.
Stary 2012-07-01, 22:31   #13
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Dziękuję Wam za odpowiedzi, pomogłyście bardzo Po przeczytaniu i rozważeniu jednak rezygnuję z tego mieszkania, poszukam czegoś innego
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 23:17   #14
tiramisu_
Wtajemniczenie

Ale wszystko zależy od tego jaki to bojler, ja mam i nie narzekam, szybko grzeje i długo trzymie wode. w poprzednim mieszkaniu byl ogrzewacz przeplywowy siemensa i z tym to bylo utrapienie.. Sto razy bardziej wole bojler.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 01:34   #15
Kolczatkowa
Raczkowanie

Na pewno bojler powoduje znaczny wzrost kosztow energii - to nie ulega watpliwosci, ale nalezy wziac pod uwage rowniez fakt, ze w tym wypadku placi sie tylko za zuzycie zimnej wody.
Bojler to rowniez pewna niewygoda, ale mozna zniwelowac problem zwiazany z pilnowaniem czasu wlaczania/wylaczania urzadzenia za pomoca odpowiednio ustawionego programatora.
W moim przypadku po porownaniu wydatkow na wode i prad z dwoch mieszkan (w jedynym woda z sieci, w drugim bojler) koszty ksztaltuja sie w podobnych granicach.

Ale sporo zalezy tez od regionu (ceny za wode potrafia sie dosc mocno roznic) , od tego na jakiej zasadzie bedziesz sie rozliczac z wlascicielem za zuzycie i parametrow samego bojlera (bo moze wyjsc korzystniej, a moze dziad zrec prad i niewiele z siebie dawac).
Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 07:05   #16
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

ja przez dwa lata wynajmowalam mieszkanie gdzie był boiler. byl spory i ja postepowalam z nim tak - o 18 go podlanczalam do pradu, w 40 minut nagrzewał się cały do temperatury troche cieplejszej niz potrzebowalismy. wody starczylo na umyciesie trzech osob ale nie kapieli tylko prysznic. i jeszczespokojnie zostawalo na rano wody lekko cieplej do umycia sie. rachunki to gora 220 zł za trzymiesiace ale to po swietach Bożego Narodzenia gdzie i pieczenie i lampki choinkowe.teraz prad poszedl w gore wiec moze byloby troche wiecej.

ale nie mate go dobrego co ciepla woda z kranu. ja do tej pory jak ktos sie pyta dlaczego sie przeprowadzilam to mowie -cieplawoda z kranu i nie trzeba palic w piecu.bo tam nawet ogrzewanianie bylo tylko z kominka.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 07:53   #17
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Ja mam w domu boiler i używamy go od lat. Cały czas jest podłączony do prądu i jak spada temperatura wody to się automatycznie włącza, więc nie ma problemu, że nie można się kąpać, bo jest zimna woda. A w mieszkaniu mam teraz zwykły piecyk i mnie chce trafić, bo non stop go trzeba czyścić, bo się nie chce włączyć... To ja już wolę boiler.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości