| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2012-08-03, 13:45 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-05 Lokalizacja: Małopolskie 
				 |   Jak doprawić sałatkę ??

Hej. Na obiad urządzam ryż i sałatkę warzywną  - warzywa * papryka żółta i czerwona * cebula * ogórek - gruntowy - korniszony -kiszony * pomidor Najgorsze jest to że w domu nie mam oliwy mam tylko * woda *olej I jak tu przyprawić tą sałatkę jaki sos zrobic jakie przyprawy , jestem w tym zielona  ehh a i już wyjaśniam byłam na profilu kulinarnym na wizażu ale wszędzie sa takie składniki że ja ich z nieba nie wezmę pomocy   | 
|     |   | 
|  2012-08-03, 14:11 | #2 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

Dot.: Jak doprawić sałatkę ??

Cytat: 
  A jakie składniki masz pod ręką? Możesz zrobić sos np. z dwóch łyżek oleju, 2.wody, do tego zioła prowansalskie [lub: bazylia, majeranek, oregano, tymianek-zioła które masz w kuchni].. Możesz wymieszać też np. łyżkę majonezu z łyżka śmietany/jogurt nat.też jest świetny [+woda, aby była gęstość sosu], dodać drobniutko posiekany czosnek, paprykę słodką lub ostrą [co kto lubi  ] Do obu "sosów" do smaku dodaj pieprzu, ew. soli. *proporcje na oko, w zależności od tego, ile masz tej sałatki 
				__________________ "Dziewczyna to piec, w którym powoli piecze się baba..."     M.Samozwaniec | |
|     |   | 
|  2012-08-03, 14:13 | #3 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-05 Lokalizacja: Małopolskie 
				 | 

Cytat: 
 ok ok dzięki wielkie  ide robić zobacze jak wyjde relacje zdam póżniej   | |
|     |   | 
|  2012-08-03, 14:31 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

Ja tam do wszystkiego daję czosnek i zioła, więc pewnie bym z tych dwóch jeden zrobiła   Jeśli chcesz "lżejszy" to woda+olej, a jak "biały" to majonez/jogurt +odrobinka wody  Powodzenia i smacznego!   
				__________________ "Dziewczyna to piec, w którym powoli piecze się baba..."     M.Samozwaniec | 
|     |   | 
|  2012-08-04, 22:19 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-12 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

ja proponuję taki vinegret, ja często robię tak: 2 łyżki oleju mieszam z ziołami, jakie akurat mam pod ręka, tj. : bazylia, oregano, pieprz cayenne (chili suszone), imbir i co tam się nawinie. Albo taki właśnie bazyliowy= olej wymieszany z bazylią, polany na sałatce. Albo też weź jogurt naturalny (ak masz w domu oczywiście), dodaj do niego 2 starte ogórki, czosnek i przyprawę do sosu tzatziki.

| 
|     |   | 
|  2012-08-06, 08:14 | #6 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Z tamtąd. 
				 | 

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.