Do zrzucenia 5 kg. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-01, 22:55   #1
Antiopa7
Raczkowanie

Do zrzucenia 5 kg.

Witam.
Zapraszam wszystkie dziewczyny pragnące w 2014 zrzucić ok. 5 kg.
Wspierajmy się wzajemnie i dążymy do celu.
Ja mam 164 i mam 55 kg. Chce 50.
Opiszmy wszystkie ile mamy wzrostu ile wazymy i jak 5 kg zgubimy.:-D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Antiopa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 07:44   #2
carmelova
Zakorzenienie

Dot.: Do zrzucenia 5 kg.

Też chcę zgubić ok 5 kg. Mam 171 cm i ważę 60,6 kg. Wczoraj rozpoczęłam I fazę south beach. Poza tym ćwiczę na siłowni 2-3 razy w tygodniu. Chciałabym to osiągnąć do 26 lutego
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 08:36   #3
Antiopa7
Raczkowanie

Hej:-D
Ja już chyba przeszlam wszystkie diety jakie tylko istnieją:-D south beach też. I zauważyłam ze u mnie najlepiej sprawdza sie po prostu "mniej jeść"
Do cwiczen nie umie się zapedzic. Chcialqbym chodzić na elektrostymulacje ciala ale to drogie...

Stary 2014-01-02, 09:01   #4
Niambie
Zadomowienie

Hej hej! Widzę nowy wątek więc postanawiam sie przyłączyć. U mnie przydało by się stracić więcej niż 5 kilogramów ale chcę zacząć od tego. Mam 163cm wzrostu i waze... Nie wiem ile, zwaze się jutro rano. Przed świętami było 68kg, ale z pewnością jest już dużo więcej ;D
Niambie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 09:12   #5
201801191006
Konto usunięte

heloł

66,5kg, 168cm. do zrzucenia 6,5 na dobry początek, od dziś.

pisałam jeszcze w grudniu na innym wątku, ale przegapiłam ileś stron przez pracę i potem święta, także fajnie, że jest nowy wątek i będę na bieżąco od pierwszej strony
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 09:47   #6
Antiopa7
Raczkowanie

hej Niambie i loloo

do kiedy chcecie zrzucić te kg? i w jaki sposób? i co juz dzis zjadłyście?

Ja na sniadanie kromke chleba(źle) i twaróg ( dobrze )

I popiłam pokrzywą. MAm takie postanowienie aby dziennie pić kubek pokrzywy i herbaty zielonej. Pije od wczoraj dopiero Niedobre to ale trzeba sie poświecić.
Stary 2014-01-02, 09:57   #7
Niambie
Zadomowienie

Chce zrzucic 5 kilo do marca, a potem ewentualnie kolejne 5. Wiem, 5 kilo to niewiele ale z moim zapałem... Eh ale nowy rok, nowe szanse ;D

Wciąż jeszcze zastanawiam sie nad sposobem zrzucenia tego balastu ;D Na pewno najskuteczniejsza jest dieta + ćwiczenia ale do cwiczen ciezko mnie zapedzic. Mysle o South Beach, bo widzialam na własne oczy jak dziewczynu pięknie tracą tluszczyk, ale moze być to dla mnie zbyt drastyczne ;D
Dzisiaj rano (odruchowo!!! Serio, muszę się tego oduczyć, z przyzwyczajenia zapominając o moim postanowieniu) zjadłam croissanta z czekolada o 6, przed chwilą omleta z pomiderem i cebula i popijam zielona herbatkę.
Najgorsze jest to odruchowe podjadanie, nie zdaje sobie sprawy czasami z tego co robię ;P po prostu co nam do jedzenia pod ręką wędruje do buzi. Głupek ze mnie ;D

A pokrzywe lubie, pilam kiedys na wlosy, ale jakos o niej zapomniałam ;D

Edytowane przez Niambie
Czas edycji: 2014-01-02 o 09:58
Stary 2014-01-02, 10:23   #8
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Antiopa7 Pokaż wiadomość
hej Niambie i loloo

do kiedy chcecie zrzucić te kg? i w jaki sposób? i co juz dzis zjadłyście?

Ja na sniadanie kromke chleba(źle) i twaróg ( dobrze )

I popiłam pokrzywą. MAm takie postanowienie aby dziennie pić kubek pokrzywy i herbaty zielonej. Pije od wczoraj dopiero Niedobre to ale trzeba sie poświecić.
jak najszybciej ale tak realnie myśląc, to chciałabym zrzucić 4kg w styczniu. zmotywowana jestem bardzo, bo w połowie lutego chcemy sobie z tżtem zrobić wakacje w jakichś ciepłych stronach więc dobrze by było jako tako wyglądać w stroju kąpielowym.

póki co jestem po prostu na MŻ, zjadłam na śniadanie dwa jajka i dwie kromeczki ciemnego pieczywa. na obiad będę miała leczo z cukinii i filet drobiowy gotowany, a na kolację jakiś wieśniak. międzyczasie duuużo czerwonej i zielonej herbaty.

zastanawiam się też nad SB, ale wczoraj wyczytałam że nie można pić kawy ani herbaty, no i w ogóle pierwsza faza jest bardzo restrykcyjna, więc nie jestem do końca przekonana.
Stary 2014-01-02, 11:50   #9
lasesorze
Zadomowienie

Można dołączyć? Ja mam ok.6kg do zrzucenia
Ćwiczę z Mel B i XHIT daily: 2 razy
Uczę się do sesji:
zdane 4/8 egzaminów
lasesorze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 11:51   #10
Niambie
Zadomowienie

Na SB kawy nie można w pierwszej fazie tylko, którą trwa 2 tygodnie. I czarnej herbaty chyba też, ale już zielone, czerwone itd można Najgorszy dla mnie bedzie brak kawy. Będe zasypiac na stojaco. Chociaz... Może po prostu pozostanę przy zdrowym jedzeniu, bo nie uśmiecha mi sie gotowac dwoch oddzielnych obiadów dla siebie i dla męża.

Teraz rozmyslam o tym co zjem na obiad. Mimo, ze planowałam dietę to nie zaopatrzylam sie w żadne jedzonko i muszę zadowolić się tym co jest w naszej lodowce w pracy - a pracuje w kuchni. Serwujemy raczej "niezdrowe" jedzenie. Pewnie znów będą jajka w jakiejś formie. I sałatka
Stary 2014-01-02, 12:14   #11
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Niambie Pokaż wiadomość
Na SB kawy nie można w pierwszej fazie tylko, którą trwa 2 tygodnie. I czarnej herbaty chyba też, ale już zielone, czerwone itd można Najgorszy dla mnie bedzie brak kawy. Będe zasypiac na stojaco. Chociaz... Może po prostu pozostanę przy zdrowym jedzeniu, bo nie uśmiecha mi sie gotowac dwoch oddzielnych obiadów dla siebie i dla męża.

Teraz rozmyslam o tym co zjem na obiad. Mimo, ze planowałam dietę to nie zaopatrzylam sie w żadne jedzonko i muszę zadowolić się tym co jest w naszej lodowce w pracy - a pracuje w kuchni. Serwujemy raczej "niezdrowe" jedzenie. Pewnie znów będą jajka w jakiejś formie. I sałatka
ja dziś akurat mam wolne więc są i dwa obiady - dla mnie leczo z kurczakiem, a dla tżta karkówka z grzybami i pieczone ziemniaki. jutro będzie zupa pomidorowa z ryżem brązowym, to zjemy oboje. a na kolacje jajecznica, dla mnie zwykła a dla tżta na boczku

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez lasesorze Pokaż wiadomość

witamy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 14:44   #12
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Chce zrzucic 5 kilo do marca, a potem ewentualnie kolejne 5. Wiem, 5 kilo to niewiele ale z moim zapałem... Eh ale nowy rok, nowe szanse ;D

Wciąż jeszcze zastanawiam sie nad sposobem zrzucenia tego balastu ;D Na pewno najskuteczniejsza jest dieta + ćwiczenia ale do cwiczen ciezko mnie zapedzic. Mysle o South Beach, bo widzialam na własne oczy jak dziewczynu pięknie tracą tluszczyk, ale moze być to dla mnie zbyt drastyczne ;D
Dzisiaj rano (odruchowo!!! Serio, muszę się tego oduczyć, z przyzwyczajenia zapominając o moim postanowieniu) zjadłam croissanta z czekolada o 6, przed chwilą omleta z pomiderem i cebula i popijam zielona herbatkę.
Najgorsze jest to odruchowe podjadanie, nie zdaje sobie sprawy czasami z tego co robię ;P po prostu co nam do jedzenia pod ręką wędruje do buzi. Głupek ze mnie ;D

Do kontrolowania jedzenia polecam Ci aplikację My Fitness Pal. Wpisujesz tam wszystko co zjadasz i dużo łatwiej się kontrolować
Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
jak najszybciej ale tak realnie myśląc, to chciałabym zrzucić 4kg w styczniu. zmotywowana jestem bardzo, bo w połowie lutego chcemy sobie z tżtem zrobić wakacje w jakichś ciepłych stronach więc dobrze by było jako tako wyglądać w stroju kąpielowym.

póki co jestem po prostu na MŻ, zjadłam na śniadanie dwa jajka i dwie kromeczki ciemnego pieczywa. na obiad będę miała leczo z cukinii i filet drobiowy gotowany, a na kolację jakiś wieśniak. międzyczasie duuużo czerwonej i zielonej herbaty.

zastanawiam się też nad SB, ale wczoraj wyczytałam że nie można pić kawy ani herbaty, no i w ogóle pierwsza faza jest bardzo restrykcyjna, więc nie jestem do końca przekonana.
Mam taki sam cel. 26 lutego lecimy do Tajlandii i muszę wyglądać super w bikini Poza tym mój mąż prowadzi zdrowy styl życia i jakos mi głupio gdy on jest fit a ja fat

Dzisiaj zjadłam:
I: jajko w koszulce, pomidor
II: 25g migdałów
III: sałatka z gotowanym kurczakiem, awokado, pomidorkami i orzeszkami piniowymi
W planach:
IV: hummus z ogórkiem
V: mozzarella z pomidorem

A po pracy lecę na siłownię

Edytowane przez carmelova
Czas edycji: 2014-01-02 o 14:46
Stary 2014-01-02, 20:48   #13
ivix
Przyczajenie

Polecam bloga http://odchudzanierazemrazniej.blogspot.com/ codziennie pojawiaja sie jadłospisy z wartosciami energetycznymi oraz ciekawe artykuły

facebook https://www.facebook.com/pages/Odchu...4747480?ref=hl
ivix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-03, 05:55   #14
Antiopa7
Raczkowanie

Cytat:

Dało Ci to coś na te włosy??

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość

Do Sb już bym drugi raz się nie przekonała ze względu na kawę. Bardzo lubię i pije dwie z rana.

Cytat:
Napisane przez lasesorze Pokaż wiadomość

Hejhej

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Do kontrolowania jedzenia polecam Ci aplikację My Fitness Pal. Wpisujesz tam wszystko co zjadasz i dużo łatwiej się kontrolować

Mam taki sam cel. 26 lutego lecimy do Tajlandii i muszę wyglądać super w bikini Poza tym mój mąż prowadzi zdrowy styl życia i jakos mi głupio gdy on jest fit a ja fat

Dzisiaj zjadłam:
I: jajko w koszulce, pomidor
II: 25g migdałów
III: sałatka z gotowanym kurczakiem, awokado, pomidorkami i orzeszkami piniowymi
W planach:
IV: hummus z ogórkiem
V: mozzarella z pomidorem

A po pracy lecę na siłownię
Chciałam ściągnąć ta aplikacje i coś nie działa.

Stary 2014-01-03, 07:15   #15
Niambie
Zadomowienie

Szczerze to nie wiem czy coś dało, bo byłam niesystematyczna jak we wszystkim poza tym długo nie wytrwalam. Po prostu zapomniałam kupić kolejnego opakowania i tak zakonczylam moja przygode ;D Piłam też skrzyp kiedyś, drożdże. Też zbytnio się nie mogę wypowiedzieć o działaniu.

Natomiast mogę powiedzieć, że hula hop pieknie formuje wciecie w talii ;D W tym akurat wytrwalam długo, bo kilka miesięcy. Krecilam codziennie wieczorem po 40 minut oglądając Pierwszą Milosc i efekty były świetne.
Stary 2014-01-03, 07:29   #16
Antiopa7
Raczkowanie

Serio???
A na boczki też podzialalo? Mam takie dwa których pozbyć się nie mogę. Jak długo tego hulaj hop używałas żeby efekty były?

Stary 2014-01-03, 08:24   #17
Niambie
Zadomowienie

Ja zauważyłam po miesiacu, oczywiscie nie było to tak spektakularne jak po 3 ale zawsze
Muszę do tego wrócić.
Na boczki oczywiście też działa. Mówiąc talia mialam na myśli to wciecie wraz z boczkami poniżej ;D Zalezy to tez od tego jak wysoko kręcisz ;D I oczywiscie najlepiej w obydwie strony po równo, bo inaczej jedną stroną będzie bardziej wyrzezbiona ;D
Stary 2014-01-03, 10:10   #18
carmelova
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, jak Wam idzie? Dzisiaj się porządnie pomierzyłam i od marca jest mnie 28 cm mniej w obwodach. Ale nie byłam na żadnej diecie, tylko ćwiczyłam na siłowni mniej lub bardziej regularnie
No i zważyłam się się - 60,3 kg, czyli od wczoraj -0,3. Wiem że to bez sensu ważyć się codziennie, ale czuję motywację

Niambie tez słyszałam, że hula hop działa, ale ja tym za długo nie pokręcę A tu dowcip tematyczny
Stary 2014-01-03, 10:15   #19
Niambie
Zadomowienie

Dobre ;D Ja akurat lubię kręcić ;D normalnie kręci mnie to ;D w trakcie oglądam coś, albo czytam, albo uczę się słówek, albo po prostu czytam wizaż ;D

Ja na razie jestem po dwoch czarnych kawach bez cukru i kanapce z pełnoziarnistego chleba z jajem i sałata. Tak, znów nie zrobiłam zakupów i jem co mam pod ręką ;P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 10:21   #20
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Dobre ;D Ja akurat lubię kręcić ;D normalnie kręci mnie to ;D w trakcie oglądam coś, albo czytam, albo uczę się słówek, albo po prostu czytam wizaż ;D

Ja na razie jestem po dwoch czarnych kawach bez cukru i kanapce z pełnoziarnistego chleba z jajem i sałata. Tak, znów nie zrobiłam zakupów i jem co mam pod ręką ;P
Już po 2 kawach? Ja na DB nie mogę, więc wypiłam na razie kubek zielonej herbaty Wczoraj upiekłam pyszne babeczki śniadaniowe z jalapenos i oliwkami bez cukru, mąki i tłuszczu

Btw. też mieszkam w Londynie
Stary 2014-01-03, 10:38   #21
Niambie
Zadomowienie

Oooo mniam ;D
A jak to zrobilas? Ja kiedyś piekłam ciasto z fasolą zamiast mąki. Najpierw ze slodzikiem i kakao ale średnie było. Potem z cukrem i czekolada. O niebo lepsze ale i 100x wiecej kaloryczne.
Rzeczywiście skądś Cię kojarzę, hmm czyżby londynski wątek? Chociaz za czesto tam chyba nie zagladasz?
Stary 2014-01-03, 10:45   #22
carmelova
Zakorzenienie

Niambie właśnie też skądś kojarzę Twój avek. Na wątku londyńskim się nie udzielam, chociaż czasem zaglądam
Przeklejam przepis który wkleiłam w wątku South Beach.

Robiłam pierwszy raz

Składniki na 6 sztuk:
- 4 jajka
- 150 g twarogu
- 30 g żółtego sera
- 6 plasterków papryczki jalapeno w zalewie
- ok. 12 oliwek zielonych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa smoked paprika, szczypta chilli

Jajka rozmącamy widelcem w misce, dodajemy twaróg i rozgniatamy widelcem lub mieszamy mikserem - do uzyskania w miarę jednolitej masy, dodajemy starty żółty ser, posiekane papryczki, pokrojone w plasterki oliwki i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 C, masę przelewamy do silikonowej formy na muffiny, pieczemy ok. 12 minut.

Można je zrobi dowolnymi (dozwolonymi) warzywami i dodatkami Jeżli są twarde (cebula, papryka, brokuły itp.) to trzeba je wcześniej poddusić lub ugotować.
Stary 2014-01-03, 11:28   #23
201801191006
Konto usunięte

-0,5 od wczoraj wiadomo, że nie ma się co cieszyć, bo to tylko woda, ale od razu motywacja większa. tym bardziej, że wczoraj zgrzeszyłam whisky
Stary 2014-01-03, 12:14   #24
Niambie
Zadomowienie

Cytat:
Niambie właśnie też skądś kojarzę Twój avek. Na wątku londyńskim się nie udzielam, chociaż czasem zaglądam
Przeklejam przepis który wkleiłam w wątku South Beach.

Robiłam pierwszy raz

Składniki na 6 sztuk:
- 4 jajka
- 150 g twarogu
- 30 g żółtego sera
- 6 plasterków papryczki jalapeno w zalewie
- ok. 12 oliwek zielonych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa smoked paprika, szczypta chilli

Jajka rozmącamy widelcem w misce, dodajemy twaróg i rozgniatamy widelcem lub mieszamy mikserem - do uzyskania w miarę jednolitej masy, dodajemy starty żółty ser, posiekane papryczki, pokrojone w plasterki oliwki i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 C, masę przelewamy do silikonowej formy na muffiny, pieczemy ok. 12 minut.

Można je zrobi dowolnymi (dozwolonymi) warzywami i dodatkami Jeżli są twarde (cebula, papryka, brokuły itp.) to trzeba je wcześniej poddusić lub ugotować.
Ooo łatwe i pewnie dobre ;D Już zapowiedziałam koleżance z pracy, że jutro wielkie pieczenie w pracy będzie ;D
Jakiego twarogu dodajesz? Polskiego czy da się go zastapic czymś "angielskim", bo twarogu takiego jak my to wiem, ze nie mają.

A tak w ogóle to w jakiej dzielnicy mieszkasz?

Taaak każdy spadek cieszy ;D ja oczywiscie znów zapomniałam się zwazyc. Moze jutro, to tak będę zawsze co sobotę.
Stary 2014-01-03, 14:25   #25
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo łatwe i pewnie dobre ;D Już zapowiedziałam koleżance z pracy, że jutro wielkie pieczenie w pracy będzie ;D
Jakiego twarogu dodajesz? Polskiego czy da się go zastapic czymś "angielskim", bo twarogu takiego jak my to wiem, ze nie mają.

A tak w ogóle to w jakiej dzielnicy mieszkasz?

Taaak każdy spadek cieszy ;D ja oczywiscie znów zapomniałam się zwazyc. Moze jutro, to tak będę zawsze co sobotę.
Ja piekłam z polskim twarogiem, pewnie można z rozgniecionym widelcem cottage cheese (po odlaniu wody) albo ricottą (tylko że jest tłusta).
Mieszkam na Acton, a Ty?
Stary 2014-01-03, 14:47   #26
Antiopa7
Raczkowanie

Cytat:
Ja zauważyłam po miesiacu, oczywiscie nie było to tak spektakularne jak po 3 ale zawsze
Muszę do tego wrócić.
Na boczki oczywiście też działa. Mówiąc talia mialam na myśli to wciecie wraz z boczkami poniżej ;D Zalezy to tez od tego jak wysoko kręcisz ;D I oczywiscie najlepiej w obydwie strony po równo, bo inaczej jedną stroną będzie bardziej wyrzezbiona ;D
kurcze trzy miesiace??? dłuugo..
a ja umiem tylko krecic w jedna strone hmm wiec to nie dla mnie
Stary 2014-01-03, 17:12   #27
pirania2012
Przyczajenie

Hejka to i dołączam chcę schudnąć 4/6kg w zależności od wyglądu
mam 165cm i ważę 59kg

mój błąd to tki że znowu zaczęłam palić i no dziś przestałam ale skutek jest taki ze coś dodatkowo do mnie przylegnie tzn kg

jeżeli chodzi o hula hop to nie wiem ale pamiętam jak kiedyś bardzo często włączałam sobie mp3 słuchawki i kręciłam biodrami tzn tańczyłam przy okazji sprzątania i nigdy nie miałam problemu z bioderkami ani żadnych boczków nigdy
a teraz ach te papierosy
pirania2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-03, 18:19   #28
Niambie
Zadomowienie

Cytat:
Ja piekłam z polskim twarogiem, pewnie można z rozgniecionym widelcem cottage cheese (po odlaniu wody) albo ricottą (tylko że jest tłusta).
Mieszkam na Acton, a Ty?

Ja Barking, mieszkałam w Willesden wczesniej.
Polski twaróg chyba jednak będzie najlepszy.

Cytat:
Napisane przez pirania2012 Pokaż wiadomość
Hejka to i dołączam chcę schudnąć 4/6kg w zależności od wyglądu
mam 165cm i ważę 59kg

mój błąd to tki że znowu zaczęłam palić i no dziś przestałam ale skutek jest taki ze coś dodatkowo do mnie przylegnie tzn kg

jeżeli chodzi o hula hop to nie wiem ale pamiętam jak kiedyś bardzo często włączałam sobie mp3 słuchawki i kręciłam biodrami tzn tańczyłam przy okazji sprzątania i nigdy nie miałam problemu z bioderkami ani żadnych boczków nigdy
a teraz ach te papierosy

Hej

Cytat:
Napisane przez Antiopa7 Pokaż wiadomość
kurcze trzy miesiace??? dłuugo..
a ja umiem tylko krecic w jedna strone hmm wiec to nie dla mnie
Długo? Hmm to było moje jedyne cwiczenie, a i tak duzo dało. A w drugą stronę pewnie byś się nauczyła ;P Nie ma rzeczy niemożliwych.
Stary 2014-01-03, 21:05   #29
greta_s
Raczkowanie

160 cm / 55 kg.
Dzisiaj juz cwiczylam 60 minut, ale zjadlam wielka kolacje
greta_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 06:18   #30
Niambie
Zadomowienie

Dzień dobry dziewczyny!
Zważyłam się przed chwilą i patrząc na wasz wzrost i wagę stwierdzam, że powinnam schudnąć z 50 kilo nie 5 ;D ale to małymi kroczkami.... ;D

163cm i 65kg.

Co dziś planujecie na śniadanko? Ja jestem w drodze do pracy i tak mi w brzuchu burczy, że zaraz zjem jakiegoś wspolpasażera ;D
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości