![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Matura
Hej
![]() W tym roku matura. Mój temat na polski to: Różne oblicza miłości. Przedstaw temat, analizując wybrane utwory literackie. Wybrałam takie utwory: Dzieje Tristana i Izoldy,Legenda o świętym Aleksym, Gloria Victis, Antygona, Przedwiośnie, Śluby panieńskie. Myślicie, że to dobry wybór? Możecie mi coś podpowiedzieć? A wy piszecie w tym roku maturę? Jaki temat wybraliście? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Matura
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Najwyżej 4 utwory, w przeciwnym wypadku się nie wyrobisz, albo wszystko będzie bardzo pobieżnie omówione i dostaniesz mniej punktów za pracę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem temat wybrałaś sobie trudny i stanowczo za dużo tematów . Ja w przyszłym roku zdaję i też obawiam się jaki wybiorę sobie temat
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie chce żeby utwory nie były banalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
z tego co wiem jak moja sis miała , to było , że do końca września 3 klasy ale zobaczymy jak to nauczyciele u nas zrobią
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
wzięłabym
1. trzy utworzy 2. Zbrodnie i Karę Śluby Panieńskie i nie wiem np lalkę albo ludzi bezdomnych albo Dzieje Tristana i Izdoly w sumie Lepiej trzy utwory ale obszerniejsze i przedstawiające miłość w różnych ujęciach i to różną miłość. A Glorię Victis już w ogóle bym sobie odpuściła bo moim zdaniem miłość nie stoi tutaj na pierwszym miejscu, tzn są inne motywy przysłaniające motyw miłości i tutaj więcej można powiedzieć o tle historycznym i tak dalej. Czyli z tego na pewno bym zrezygnowała i dorzuciła albo Lalkę albo Zbrodnię i Karę. Antygonę też raczej bym sobie darowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co mi polecacie za Glorię victis aby była tam zawarta miłość do ojczyzny? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No ale chyba celem jest ograniczenie się do trzech utworów, miłośc jest różna: do ojczyzny, braterska, matczyna, partnerska, jednostronna, nieszczęśliwa, szczęśliwa, spełniona i nie, do boga, niszcząca i dodająca skrzydeł... nie da rady się rozdrobnić i omówić każdą. Skup się np na różnych aspektach miłości partnerskiej. Np miłość do kobiety - romantyczna i niespełniona, oraz coś na odwrót. Bo to nie ma rąk i nóg żeby się zmieścić w 15 minutach.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
czyli jakie lektury mi radzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Skup się też na tym, żeby lektury nie były z jednego, a z różnych okresów literackich. Warto też zamiast którejś z powieści zastanowić się nad liryką (np. Trenami Kochanowskiego jako przykładem miłości rodzicielskiej)
![]() Glorię Victis bym zostawiła - jest oryginalnym elementem i moim zdaniem będzie na plus ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie chciałam zmienić mój temat i chyba wybiorę właśnie ten
![]() Jak sądzicie, należy on do łatwych czy trudnych? Szczerze mówiąc nie mam zbyt wysokich ambicji i szukam czegoś łatwego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
wg mnie jest łatwy i nie ma sensu go sobie na siłę utrudniać
![]() jak już koniecznie chcesz Glorię Victis - bo wczesniej ci podałam czego ja bym użyła, to zrób Glorię Victis, Antygonę i może jakiś subtelny erotyk o szczęśliwych kochankach? Miłość do ojczyzny, siostrzana i miłość partnerska... Ale dla mnie to utrudnianie sobie tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo chciałam przedstawić miłość jaką spotyka nas od narodzin. ![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
To byś potrzebowała cykl wykładów a nie 15 minut na maturze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Przedstawię te najważniejsze, myślę, że 5 książek będzie ok
![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- A macie jakąś literaturę przedmiotu godną polecenia, którą mogę użyć w prezentacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Myślę że za bardzo nikt ci nie odpisze już bo
![]() a) takich tematów jest na pęczki b) i tak wiesz lepiej od każdej osoby która się tu wypowiedziała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja bym dała kamizelkę i to.. nie pamiętam tytiłów - o tym facecie co miał córki i każda go wycyckała czy coś... nie pamiętam bo nie czytałam, ale moja kuzynka x lat temu tez miała pracę na temat różnych oblicz miłości i przedstawiła banalny temat w sposób niebanalny. Banalne tematy są najtrudniejsze bo sporo osób je ma, więc ja ogólnie bym go zmieniła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy zdążysz omówić 5 lektur,
wybieraj książki pod kątem dostępności opracowań do nich Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2012-12-20 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym wzieła Treny Kochanowskiego- miłość ojcowska, rodzicielska. Antygona? A do czego to się ma odnosić?
Dlaczego nie wybierzecie czegoś z literatury współczesnej, popularnej. Ja pisałam w tamtym roku pracę na temat kobiet w literaturze i wzięłam Dziennik Bridget Jones. Nie bójcie się książek spoza kanonu! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej mieć książki z różnych epok i tak je ładnie ustawić w prezentacji żeby płynnie przechodziły, taką fajną kompozycję zrobić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.