![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Czego nauczyłaś się w szkole?
Przyznaję - bezwstydnie zerżnięte z innego forum
![]() ![]() Slowem - wszystko to, czego program nie obejmuje, a Ministerstwu nawet do głów nie wpadlo! Ja nauczyłam się: * że druga w nocy to idealny czas na naukę * że im ciekawszą ma autor biografię, tym bardziej nie spodoba mi się jego utwór (serio, sprawdza się u mnie w 90% przypadków) * że linoleum pali się zaskakująco szybko * że można pominąć cały rozdział o historii chrześcijanstwa, jeśli w zamian uczniowie obejrzą film (ave bezbożność i zwolnienie) * że dożyjemy 130 lat, jeśli nie będziemy pić kefiru * podrabiać podpisy * że koszykówka dziewczyn jest znacznie bardziej niebezpieczna niz koszykówka chlopaków (w życiu nie zaliczyłam tylu kontuzji, co podczas tych meczy) * że nawet jesli noszę w torbie to samo, co inni, to mój plecak i tak będzie najcięższy (jak? NO JAK?!) * że wystarczy błysk w oku i poczucie humoru, aby wybrnąć z większości sytuacji * że chyba wydzielam jakiś wyjatkowo nieprzyjemny zapach, bo po jednej lekcji wfu moja koszulka zawsze śmierdziała czymś bliżej nieokreślonym * że nie powinniśmy uzywać podwójnych kartek do kartkówek, bo im więcej wycina się drzew, tym więcej dziobaków ginie * że jeśli nauczyciel pamieta twoje nazwisko, to albo masz przerabane albo jesteś największym szczęściarzem pod słońcem * że jad osy ma odczyn zasadowy, więc do ukąszenia powinnismy przykładać plasterek cebuli, która ma odczyn kwaśny * że wspólna nauka nigdy nie jest skuteczna, to jakis mit z amerykańskich seriali (albo to ja jestem jakaś inna) * że glany pasują do wszystkiego i nie dajcie sobie wmówic, że nie Jak coś mi się przypomni, to dopiszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czego nauczyłaś się w szkole?
fajny watek;]
* ocena nie jest wyznacznikiem wiedzy * jezeli masz wlasne zdanie i bronisz go to w 99%przypadkach pomimo naprawde duzej wiedzy masz przerabane na klasowkach *nie patrz nauczycielowi w oczy gdy rozsadza na kolosach/klasowkach * nawet jesli przeczytasz lekture to i tak nie wiesz o co chodzi autorowi;] *nauczyciel ma zawsze racje * wf i religia to najwazniejsze przedmioty w szkole!!!
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
-wzór na deltę
-pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze kwas do wody -jak się oparzysz nie smaruj musztardą -wszystko od pewnego roku wg nauczyciela nawiązuje do dziadów części III -defenestracja to wyrzucenie kogoś za okno -jak piszesz bardzo wolno to masz szansę na matematyce przeciągnąć odpowiedź do dzwonka -nie nawiązuj kontaktu wzrokowego z nauczycielem -płody uciekają przed lekarzem (niemy krzyk ![]() -najlepsza ściąga to podwójna kartka, z czego druga zapisana drobnym maczkiem przy użyciu ołówka by niepostrzeżenie przerzucać kartkę a potem wszystko wymazać (na studiach zbyt obszerny materiał ![]() -wikipedia to wspaniałe źródło wiedzy i nawet jeśli nauczyciele nie pozwalają go używać, to często po pierwsze sami z niego korzystają po drugie odpowiedź napisana na jej podstawie jest wystarczająca a wręcz dobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
ey no ja nadal tak myślę ![]() -nauka faktycznie nie wchodzi do głowy 'w grupie' ![]() -jeżeli jest dzień zakończenia to nie znaczy to, że chleb ze śniadaniówki sam się wyrzuci. ![]() ![]() ![]() -to, że przepiszesz zeszyt z religii przed kolendą to nie znaczy, że się ksiądz nie skapnie, ze był przepisywany ![]() -a jak ci się nie chce przepisywać to powiedz księdzu, ze akurat katechetka wzięła zeszyty do sprawdzenia ![]() - nigdy nie wyciągaj żadnych słodkości na przerwie, bo nic ci nie zostanie ![]()
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() * lepiej mieć dobre stosunki z paniami/panami woźnymi - może to przynieść nieoczekiwane korzyści ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
- że polski system edukacji to jedna wielka prowizorka
- że 3/4 ocen jest nieadekwatnych do umiejętności - w większości przypadków są one wynikiem oszustw na sprawdzianach / nastawienia nauczyciela do ucznia w trakcie odpowiedzi ustnej ![]() - że jeśli będę mieć dzieci, to nigdy nie poślę ich do państwowej szkoły ![]() - że w 90% przypadków liczy się pierwsze wrażenie, później można już jechać na dobrej opinii - oprócz tego nabyłam też umiejętność podrabiania podpisów, jak Demi93 ![]() - przechodzenia przez płot ![]() - rysowania w paintcie ![]() I pewnie jeszcze parę rzeczy by się znalazło. ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- A z lekcji historii w liceum zapamiętałam, że cyt. "Prawda nie leży po środku. Prawda leży tam gdzie leży" - so true.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
- wagarować
- szybko pisać, przepisując długaśne zadania z matmy na 5 minutowej przerwie ![]() - pisania sprawdzianów/kartkówek zawsze z klasą, łatwiej ściągnąć ![]() - kombinowania jak najmniejszą ilością pracy mieć dobre wyniki :P - nie przemęczania się na wf-ie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
*czestą przyczyną chorób gardła jest niezdejmowanie chust/szalików podczas siedzenia w pomieszczeniach - przegrzewa to gardło co prowadzi do szybkiego rozmnożenia różnych szkodliwych rzeczy + szok termiczny dla gardła po wyjściu na dwór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Strzelaj lub emigruj!
|
nauczyłam sie jeszcze zadawać idiotyczne pytania- przykład?
Matematyka. Pani rozdaje sprawdziany. Rozdane. Patrzę na jedną stronę, na drugą stronę. I od razu pada z mojej strony pytanie: a kiedy będzie poprawa? ![]() Głupich odpowiedzi też nie brakowało. Polski. Pani pyta mnie:" Co Miczkiewicz chciał przekazać w tym wierszu"? Ja na to: nie wiem psze Pani bo on od dawna już przecież nie żyje" ![]() i jeszcze jednego się nauczyłam: -adidasy to buty uniwersalne. Całoroczne. Dosłownie ![]()
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2012-12-18 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
O, tak z serii "O Boże, do dziś nie mogę w to uwierzyć, ale lubię się z tego pośmiać":
* jesli podasz swojemu nauczycielowi tytuł/namiary na książkę/film/coś tam, to może zajrzeć z ciekawości, wciągnąć się i zostawić ci w znajomości danego dzieła daleko w tyle ![]() * jesli wydaje ci się, że coś było łatwe, to istnieje spore prawdopodobieństwo że zrobiłeś to źle ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-12-19 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Prostsze pytania zawsze są w innej grupie ![]() Czasem nie warto się uczyć w ogóle, bo prędzej się nazmyśla i zda, niż nawkuwa wszystkiego, a pytania będą akurat z tego czego się nie zdążyło/przeoczyło. I szlag człowieka trafia. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-12-18 o 20:57 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
* jeśli twoja interpretacja danego utworu różni się od interpretacji nauczyciela, to nie kłóć się, że nikt nie wie, co autor miał na myśli i możesz mieć inne zdanie na ten temat - i tak nie wygrasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Że szkoła mnie niczego nie nauczy i całą wiedzę muszę zdobyć z innych źródeł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To ja od siebie mogę:
*wszystkie "krwawe" masakry, bóle i to co wymaga higienistki zdarzało się wtedy, gdy higienistki nie było na terenie szkoły; *kropelki żołądkowe dobre na wszystko ![]() *składanie origami zamiast interpretacji wierszy *wszystko jest ciekawsze oprócz tego czego trzeba się nauczyć na jutro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Że małże rozmnażają się przez "strzałki miłości"
![]() i pewnie wielu innych rzeczy, ale nie umiem sobie przypomnieć. Za to na studiach nauczyłam się tyyluu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
* nauczenie się trzech tematów to czyn niemozliwy, ale ogarnięcie kilkudziesięciu stron w noc przed sprawdzanem - no problem!
* w szkole nie nauczysz się mówić w danym języku - sam musisz się nauczyć ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
ciekawy temat
![]() Cytat:
drugie: dziewczyny są bardziej agresywne od chłopaków. Zawsze wychodziłam z większymi szkodami z meczy koszykówki z dziewczynami, niż wtedy jak musiałam stać na bramce w piłce ręcznej grając z chłopakami. ponadto dowiedziałam się, że: *za pare lat woda pitna będzie w cenie złota. *że jak się spieszysz na autobus w zimie, to on i tak przyjedzie 20 minut później, a jak idziesz na niego wcześniej, wcześniej przyjeżdża i możesz mu co najwyżej pomachać. *że jestem hedonistką, bo zamiast na polski wolałam chodzić na rajdy *że jak idziesz na wagary i wiesz, że wychowawczyni będzie dzwoniła do Twoich rodziców, lepiej ich o tym uprzedź, żeby później tata nie snuł domysłów, dlaczego wychowawczyni wzywa go do szkoły i czy aby na pewno tylko dlatego, że nie poszłam dzisiaj do szkoły *najlepszy legalny sposób na wagary- pójść oddać krew- przy okazji dostaniesz czekolady, zwrot pieniędzy za bilet i punkty dodatnie, a w najgorszym wypadku lekarz będzie Cię zbierać z podłogi ![]() *tego, że do nauki nalezy sie przyłożyć w I klasie, a resztę klas zaliczasz na dobrej opinii. *do końca życia będe pamiętała czym różni się opaska uciskowa od opatrunku uciskowego, jak poprawnie usztywnić staw i zabandażować rękę. *nauczyłam się w jaki sposób strażacy ewakuują pacjentów ze szpitala- moja klasa była królikiem doświadczalnym w ćwiczeniach straży- obwiązali nas bandażami, zawieźli do szpitala, a później nas z niego ewakuowano ![]() *posiadanie starszego rodzeństwa wpływa na to, jak oceniają Cię nauczyciele *dobre układy z nauczycielem (nie chodzi o lizusostwo, o nie!) mogą sprawić, że i Tobie i nauczycielowi będzie się lepiej współpracowało *nauczyłam się, by nie zostawiać w klasie ćwiczeń, bo po powrocie możesz zastać je w stanie krytycznym, ozdobionymi penisami *z kropelkami było u mnie podobnie. Kropelki żołądkowe, albo "niebieska tabletka na wszystko" *aaaa i nauczyłam się pięknie ściągać (ściągi pisane na komputerze, zaklejone taśmą, skrzętnie ukryte w dłoni). Nie wiem jak ja to robiłam, teraz bym się na to nie odważyła ![]() aż mi się sentymentalnie zrobiło, chętnie wróciłabym do tamtych czasów ![]() Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2012-12-18 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Strzelaj lub emigruj!
|
i najważniejsze: aparaty szparkowe w liściach są po to, żeby robić zdjęcia roślinom
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
O matulu, moja nastoletnie córka tez to praktykuje ![]() ![]() Nauczyłam się: "przerwa jest dla nauczyciela a nie uczniów" :d pani od plastyki- wiadomo-najwazniejszy przedmiot w szkole zaraz po wf,religii i muzyce :d ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
*nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwe ocenianie
*koń wcale nie ma "końskiego zdrowia" *kazuary zabijają sztylerowatym paznokciem u stopy *na zaliczeniu grunt to pewność siebie i pozytywne nastawienie do pytającego *lanie wody wcale nie wyszło z mody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
ma zielone pojęcie
|
Popieram
![]() A poza tym: -My-robaki, nie dostrzegamy piękna w działach Jacksona Pollocka. -Jeśli dany nauczyciel uczy dwóch przedmiotów z czego jeden to język obcy, a drugi to nie język, to na tym drugim można pisać klasówki w języku, którego uczy dany nauczyciel (zagmatwałam ![]() -Na lekcji można spać, ale nie można chrapać ![]() -Nie wolno nosić bluzek z dużym dekoltem, bo „chłopcy na to patrzą” ![]() -Dyskutowanie z nauczycielami na forum szkoły sprawia, że dyskutanci nigdy cię nie polubią, a duża część pozostałych nauczycieli będzie po cichu wspierać ![]() -U ludzi i wielu innych zwierząt kobieta ma chromosomy XX, a mężczyzna XY. U ptaków kobieta ma chromosomy ZW, a mężczyzna ZZ, czyli to chromosom odziedziczony po matce decyduje o płci potomstwa. -To, że dany nauczyciel od lat zachowuje się skandalicznie, niekoniecznie oznacza, że nie ma sensu walczyć o szacunek „bo nikomu się to nie udało”. W lwiej części przypadków uczniowie nie zgłaszają takiego zachowania nauczyciela, więc nikt nie ma powodów, by go upominać. -Bitwa na Psim Polu to ściema. -W III części „Dziadów” jest „Improwizacja”, a nie „Wielka Improwizacja”. -Ekranizacja „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej jest jeszcze nudniejsza niż sama lektura. -Samodzielne przygotowywanie się do referatu z fizyki uczy więcej niż kilka lat uczęszczania na lekcje fizyki ![]() -W języku rosyjskim pomnik nie jest „czyj” (kogo? czego?) np. Mickiewicza, ale jest „poświęcony” (komu? czemu?) np. памятник Мицкевичу, czyli „pomnik Mickiewiczowi”.
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() * na plastyce - im bardziej abstrakcyjnie, tym lepiej ^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
jeszcze się nauczyłam, że każdego nauczyciela należy "podejść" inaczej. Wystarczy mu się po prostu przyjrzeć na paru lekcjach i będziesz wiedziała czego od Ciebie wymaga.
Kiedy jedni wkuwali na sprawdzian, ja lałam wodę, wpisywałam różne daty i nazwiska (jesli nie byłam pewna, pisałam niewyraźnie, by ciężko było rozczytać), zdarzało mi się pisać parę razy to samo zdanie (zostało mi to do tej pory ![]() Inni tolerowali ściągi, pisane tylko własnoręcznie. A jeszcze inni pozwalali mieć zeszyt na ławce, tak że kluczem do sukcesu były dobrze prowadzone notatki. Zastanawiałam się zawsze dlaczego inni oblewają sprawdziany, jak sami nauczyciele szli nam na łatwiznę i próbowali wyciągać za uszy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
To że lizusy maja dużo łatwiej, ładni tak samo
Dzieci bogatych rodziców moga robic wszystko i wszystko im wolno Że dobrzy uczniowie mogą sobie pozwolic na więcej Że nauczyciele nie maja interesu w uczeniu ale w zdobywaniu punktów do " mianowanego" Że własne zdanie to coś złego, styl i poglądy tak samo Że system edukacji jest beznadziejny. A nauczycielami w większości zostają ci którzy nie mieli wystarczającej wiedzy i umiejętności zeby w zyciu robic cos innego. Że sprawiedliwe ocenianie to mit. Z innych rzeczy: - popołudnia drzemka jest źle przemyslana w przedszkolu jest torturą za to w liceum jest pożądana. - da się przeżyć śpiąc 3 godziny i nawet sensownie pisać po 2 sprawdziany dziennie - racja, wspólna nauka nie działa -że smród papierosów wbija sie w ubranie i wystarczy krótka iwzyta w toalecie żeby śmierdziec papierosami do końca dnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
-chodząc do szkoły nie da się nauczyć (danego tematu/działu) dobrze. Potrzebna jest książka/internet
- Osoba która chodzi niesystematycznie jest uważana za nieuka, mimo, że potrafi napisać test na 5 bez łażenia i grzania tyłka w szkole |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
![]() O! O! Jeszcze dodatkowo: *budowa cepa, na którą poświęcona była godzina angielskiego (oczywiście po polsku ![]() *kulturalne zasuwanie i odsuwanie krzeseł, bo anglista nie mógł znieść darcia metalowymi nogami krzesła po linoleum ![]() *nie powinniśmy się uczyć za dużo, bo jak przyjdzie jakaś wojna to będziemy jednymi z pierwszych do zlikwidowania *odwołanie meczu (to z zalanym stadionem czy coś) było "ukrytym działaniem platformy, żey odwrócić uwagę od ważniejszych spraw" ![]() *żeby nie zostać uznanym za rasistę, każdy przykład, który się podaje należy odwołać do: "Bacy o skośnych oczach, który jest czarnoskóry" *I hit hitów: "Każda kulturalna kobieta powinna napić się koniaku do śniadania" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, co wy z tą wspólną nauką macie... Ja czasem wręcz nie mogę się sama nauczyć i muszę z kimś. Nawzajem wbijać sobie do głowy, odpytywać, dzielić skojarzeniami. Ale optimum to 2-3 osoby, w większej grupie rzeczywiście się nie da. No i trzeba naprawdę mieć motywację do nauki, a nie spotkań czysto towarzyskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.