|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak walczyć z wieczornym podjadaniem?
Pomóżcie! Zawsze wieczorem zaczynają się zachcianki na różne smaczne, ale niezdrowe przekąski. Nie mogę tego powstrzymać! Czy ktokolwiek ma pomysł jak z tym walczyć? Później mam okropne wyrzuty sumienia, ale następnego dnia spowrotem nie mogę się powstrzymać i w końcu sięgam po coś do jedzenia czego nie powinnam. Nawet potrafię, tym bardziej w weekend, pójść wieczorem do sklepu żeby kupić jakieś chipsy czy ciasteczka.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak walczyć z wieczornym podjadaniem?
Miałam ten sam problem, najbardziej wieczorem ciągnęło mnie do chipsów i ciastek Natrafiłam na fajny artykuł, gdy postanowiłam już naprawdę wziąść się za siebie:
http://otylosc.uleczalna.pl/artykul/...rne-podjadanie Regularne, częstsze i zdrowe posiłki w ciągu dnia, dużo wody, owocowa herbatka na wieczóri kilka innych prostych trików naprawdę dużo dają ! Teraz jest mi o wiele lepiej zwalczyć głód wieczorem.Mam nadzieje ze ci tez pomoze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A może po prostu problem tkwi w za małej dawce żywieniowej w ciągu dnia? I stąd głód wieczorny. Jeśli byś była najedzona przez cały dzień, jadła zbilansowane posiłki może wieczorem nie napadałby Cię atak obżarstwa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Był taki czas że i ja miałam podobny problem. Da się go zlikwidować, ale to jednak trwa, nie można tak z dnia na dzień go wyeliminować. Ja osobiście na początku niezdrowe przekąski zastąpiłam tymi nieco zdrowszymi np chipsy zastąpiłam chrupkami kukurydzianymi, starałam się jeść np jabłka bo mają dużo błonnika i nie są tak kaloryczne, wybierałam też suszone owoce, orzechy, dobry sposób to podjadanie słonecznika, ale takiego, który samemu trzeba sobie wyłuskać z łupinki. Bardzo pomogły mi ziołowe herbatki. W sklepie zielarskim jest ogromny wybór. Teraz też czasem mam "zachcianki", ale wystarczy łyżeczka domowej roboty dżemu i jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Jeść kolację. Z mojego doświadczenia wynika, że nie musi być wysokokaloryczna (nawet nie powinna, źle się śpi), ale powinna składać się z węgli, tłuszczów i białka - wtedy czuję się syta i nie mam żadnych ciągot.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja bym się przy kolacji nie upierała-nie jadam kolacji od lat a z wagą kłopotów nie mam żadnych.
Wg mnie problem-tak jak zostało już wyżej zauważone-może tkwić w niepełnowartościowym pożywieniu w ciągu dnia. Polecam np. kasze-długo utrzymują pozom insuliny na odpowiednim poziomie, a przez to, że nie dochodzi do jego nagłych gwałtownych spadków-nie nadapa nas wilczy głód lub nagła ochota na słodycze, przekąski itd. Polecam poszperanie w indeksach glikemicznych. A prościej-jeśli już absolutnie musisz coś przekąsić-przerzuć się na owoce-świeże lub suszone, może marcheweczkę utartą z jabłkiem?? albo orzechy (akurat mamy sezon-są pyszne i bardzo zdrowe ![]() ![]() ![]()
There's always two sides of every story Jeśli cały ten proces – transportu, ogłuszania, rzezi i krojenia mięsa na kawałki – jest czymś zupełnie dla nas naturalnym, to dlaczego rodzice z taką starannością chronią swoje dzieci przed przyglądaniem się temu? Juliet Gellatley |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam serdecznie za pomysly. Moze faktycznie za bardzo głodzę się w ciągu dnia i za mało piję wody, cały czas w biegu, pewnie wiecie jak to jest. Pomysł z owocowymi/ziołowymi herbatkami na wieczór wypróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
A po co rezygnować z kolacji? Lepsza kolacja, niż ta paczka chipsów i ciastek. No i tak jak już pisano, być może spożywasz za mało kalorii w ciągu dnia i stąd ten wieczorny głód.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja też podjadam wieczorem. Niestety, ale pod wieczór mam jedynie wtedy spokój i mogę bez żadnych wzdęć zjeść. Szkoda, że wieczór taki krótki a ja po prostu czasem przegnę z władowywanie w siebie żarcia.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja również lubię jeść wieczorem, z tym że jem zdrowo
![]() często wybieram słodkie rzeczy, ale naturalnie słodkie np suszone daktyle i figi, robię sobie słodkie koktajle np banany+gorzkie kakao + mleko roślinne, czasami jakieś powidła ale zrobione samodzielnie a nie kupione. jeśli nie na słodko to zjadam lekkie zupy 100% roślinne, one mają bardzo mało kalorii, a zapełniają żołądek . Od dziecka lubię jeść wieczorem i uważam, ze o ile nie jest to obżeranie sie śmieciowym żarciem to wszystko jest ok. Edytowane przez Kica. Czas edycji: 2012-10-08 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, nie ma co rezygnować z kolacji. Jeśli człowiek ma potrzebę ją jeść. Gdzie burczy w brzuchu i potem się rzuca na słodycze, albo inne paści
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
http://badzfit.blogspot.com/2013/02/jak-zapanowac-nad-podjadaniem.html polecam krótki, treściwy wpis o tym jak raz na zawsze poradzić sobie z podjadaniem
![]() ![]()
http://badzfit.blogspot.com/ blog poświęcony tematyce fitnessu, zdrowemu odżywianiu oraz sposobom na zdrowe i efektywne odchudzanie ![]() Edytowane przez Evangelina___ Czas edycji: 2013-02-23 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
- nie bać się kolacji! i to porządnej (w miarę potrzeb), na pewno od niej nie przytyjesz. jeśli się odchudzasz owoce spożywaj we wcześniejszych posiłkach, w tym ostatnim pamiętaj o białku
- herbatki i woda z cytryną dobrze zajmują ręce ![]() - oduczyć się podjadania do filmu, to kwestia nawyku. ja czasem poskubię szprotki ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.