Duży poziom glukozy we krwi a brak stwierdzonej cukrzycy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-23, 18:51   #1
bokeh
Zakorzenienie

Duży poziom glukozy we krwi a brak stwierdzonej cukrzycy!

Witam Was, mam problem otóż jakieś 2 miesiące temu podczas rutynowych badan moczu w ciąży (obecnie 32 tc wtedy 26) wyszła mi glukoza w moczu dokłądnie 250mg... ginekolożka po tym jak zobaczyła zleciła mi test obciążeniowy glukozą 50, wynik po tym (nie pamiętam dokładnie) ale był w normie i to nie żadnej skrajnej.
Następnie jakieś 2 tyg później przed kolejną wizyta robiłam znów mocz, glukoza w moczu 1000 mg ! lekarka to zobaczyła zleciła mi powtórke bo to pewnie wina laboratorium i pobrała wymaz z pochwy gdyż często jest to też podobno wina infekcji dróg rodnych i jeżeli wynik będzie zły ona będzie dzwonić co robić dalej... no ale nie dzwoniła więc uznałam że jest ok...
Dziś z racji że w pon. mam wizytę poszłam na ponowne badania krwi moczu oraz pielegniarka laborantka z racji że od razu mnie skojarzyła gdyż jak stwierdziła tamten wynik sprawdzała 2 razy dla pewności, powiedziała żebym zrobiła jeszcze badanie glukozy we krwi. Tak tez zrobiłam.
Dotałam niedawno wyniki na maila.... glukoza we krwi 89 (norma 77-99) a w moczu zaś 1000mg ! czy spotkałyście się kiedyś z takim czymś??? nie wiem już co robić, nikt mi nie mówił że mam stosować jakąś diete czy coś zreszta jak miałą bym badać poziom cukru we krwi skoro w krwi jest dobry ???
Załącze może jeszcze moje wyniki może znajdzie się jakas dobra duszyczka która ma na ten temat jakieś pojęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg glukoza.jpg (24,3 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg krew.jpg (46,3 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mocz2.jpg (50,7 KB, 46 załadowań)
Stary 2012-11-23, 20:10   #2
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Duży poziom glukozy we krwi a brak stwierdzonej cukrzycy!

Trudno coś radzić, gdy lekarz uparcie szuka przyczyn w stężeniu glukozy we krwi. Trzeba by takiego walnąć między oczy na początek. Sama nic nie zrobisz.

Po 1 poczytaj ulotki leków, jeśli jakieś bierzesz. Mogą mieć tu znaczenie. Sprawdź czy na którymś nie stoi w efektach ubocznych cukromocz. Mam tu na myśli wszystkie leki, hormonalne też.

Po 2 cukier w moczu przy normie we krwi pojawia się w zatruciach. Trudno tu coś wyrokować przez internet. Ale pomyśl co jesz, z czego jesz itd.

Po 3 zwiastuje choroby nerek. Pani dr mogłaby się obudzić i zlecić próby nerkowe.

Po 4 trzeba zrobić próby wątrobowe. Chora wątroba też daje takie znaki.

Więcej grzechów nie pamiętałam, ale mój zeszyt z biochemii mówi, że choroby przysadki mózgowej oraz nadnerczy też dają wysoki cukier w moczu.

Trzeba szukać po kolei i eliminować.
Jak dla mnie to próby nerkowe i wątrobowe na początek. Bo to najczęstsze.

A potem nie wiem... innego lekarza odwiedzić.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 20:58   #3
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Witam Was, mam problem otóż jakieś 2 miesiące temu podczas rutynowych badan moczu w ciąży (obecnie 32 tc wtedy 26) wyszła mi glukoza w moczu dokłądnie 250mg... ginekolożka po tym jak zobaczyła zleciła mi test obciążeniowy glukozą 50, wynik po tym (nie pamiętam dokładnie) ale był w normie i to nie żadnej skrajnej.
Następnie jakieś 2 tyg później przed kolejną wizyta robiłam znów mocz, glukoza w moczu 1000 mg ! lekarka to zobaczyła zleciła mi powtórke bo to pewnie wina laboratorium i pobrała wymaz z pochwy gdyż często jest to też podobno wina infekcji dróg rodnych i jeżeli wynik będzie zły ona będzie dzwonić co robić dalej... no ale nie dzwoniła więc uznałam że jest ok...
Dziś z racji że w pon. mam wizytę poszłam na ponowne badania krwi moczu oraz pielegniarka laborantka z racji że od razu mnie skojarzyła gdyż jak stwierdziła tamten wynik sprawdzała 2 razy dla pewności, powiedziała żebym zrobiła jeszcze badanie glukozy we krwi. Tak tez zrobiłam.
Dotałam niedawno wyniki na maila.... glukoza we krwi 89 (norma 77-99) a w moczu zaś 1000mg ! czy spotkałyście się kiedyś z takim czymś??? nie wiem już co robić, nikt mi nie mówił że mam stosować jakąś diete czy coś zreszta jak miałą bym badać poziom cukru we krwi skoro w krwi jest dobry ???
Załącze może jeszcze moje wyniki może znajdzie się jakas dobra duszyczka która ma na ten temat jakieś pojęcie
Wiem tylko tyle, że cukier w moczu to mogą być problemy z nerkami, 1000mg to bardzo dużo, aż dziwne że nie wysłała cię np do szpitala, żeby to sprawdzili tylko ciągle kontrolę robi Czy taki cukier jest bezpieczny w ciąży? Ale ja się nie znam. Przyczyn może być wiele, kropka ładnie napisała Na pewno idź do innego lekarza na konsultację, może zleci inne badania.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 08:31   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Bokeh, a może zwyczajnie - do diabetologa leć? albo do pierwszego kontaktu, jeśli masz sensownego? bo to nie ginekologiczny problem.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 08:38   #5
bokeh
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37787553]Bokeh, a może zwyczajnie - do diabetologa leć? albo do pierwszego kontaktu, jeśli masz sensownego? bo to nie ginekologiczny problem.[/QUOTE]

W tym sek ze nie mam sensownego internisty, ale rozejrze sie moze w medicover sa jacys w miare....
Stary 2012-11-24, 21:45   #6
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cukromocz jest zjawiskiem fizjologicznym w ciąży. Wynika z wzrostu przepływu, zwiekszenia przesączania kłębuszkowego, obniżenia progu nerkowego itd...Pewnie to nie była dobowa zbiórka moczu tylko badanie z rannego moczu? Ewentualnie jest tu istotna gęstość moczu w stosunku do poziomu cukru; jeśli nie jest poniżej normy to jest w porządku. Utrata z moczem do około grama na dobę jest mała.
nie wspomnę już o tym,że na oznaczenie może wpływać (zaleznie od stosowanej metody) obecność innych cukrów prostych czy związków redukujących takich jak choćby witamina C.
Fizjologiczny cukromocz w ciąży usposabia do zakażeń ukł. moczowego, ale sam w sobie dla płodu nie ma znaczenia.
Jeśli nawet wynikałby on z zaburzeń nerkowych to bezpośrednio nie stanowi to zagrożenia dla płodu, bo glikemie masz prawidłową.
Zupełnie nie rozumiem tytułu watku, bo poziom glukozy we krwi masz w normie...
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 10:38   #7
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Cukromocz jest zjawiskiem fizjologicznym w ciąży. Wynika z wzrostu przepływu, zwiekszenia przesączania kłębuszkowego, obniżenia progu nerkowego itd...Pewnie to nie była dobowa zbiórka moczu tylko badanie z rannego moczu? Ewentualnie jest tu istotna gęstość moczu w stosunku do poziomu cukru; jeśli nie jest poniżej normy to jest w porządku. Utrata z moczem do około grama na dobę jest mała.
nie wspomnę już o tym,że na oznaczenie może wpływać (zaleznie od stosowanej metody) obecność innych cukrów prostych czy związków redukujących takich jak choćby witamina C.
Fizjologiczny cukromocz w ciąży usposabia do zakażeń ukł. moczowego, ale sam w sobie dla płodu nie ma znaczenia.
Jeśli nawet wynikałby on z zaburzeń nerkowych to bezpośrednio nie stanowi to zagrożenia dla płodu, bo glikemie masz prawidłową.
Zupełnie nie rozumiem tytułu watku, bo poziom glukozy we krwi masz w normie...
Tak to mój błąd zauważyłam po fakcie...

A co do mojego cukromoczu, to nie byłą jednorazowa akcja tylko najpierw wyszlo 300mg potem 1000mg i znów 1000mg... i było to owszem z rannego moczu, z tym że moja dieta zupełnie się nie zmieniła a wczesniej będąc już w ciąży miałam z 4 inne badania moczu gdzie nie występowała glukoza... nie wiem może przesadzam, aczkolwiek byłam u lekarza innego któy dał mi skierowania na badania nerek do szpitala więc zobaczymy. Jeśli jest faktycznie tak że nie szkodzi to w żadnym wypadku dziecku to się nie martwię zobaczymy jutro

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-25, 11:26   #8
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cukromocz nasila sie wraz z zaawansowaniem ciąży - najwiekszy jest ok. 32 tygodnia. Na 100% to nie wiadomo czy nie jest to patologia nerek, ale cukrzyca jest wtedy gdy glukoza w surowicy wychodzi poza normę, a nie gdy jest jej nadmiar w moczu. Dla płodu szkodliwy jest nadmiar cukru we krwi matki, bo przekłada sie to na jego nadmiar we krwi dziecka.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 15:09   #9
monikaswiatek
Przyczajenie

Droga bokeh.

Mam ten sam problem co Ty miałaś. Cukier z krwi jest w normie A wciąż pojawia się cukier w moczu. Jestem w 29 tyg ciąży.

Możesz mi powiedzieć jak skończyła się Twoja historia z cukrem w moczu?

Bardzo mi zależy.

Z góry dziękuję.
monikaswiatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości