|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Duży poziom glukozy we krwi a brak stwierdzonej cukrzycy!
Witam Was, mam problem otóż jakieś 2 miesiące temu podczas rutynowych badan moczu w ciąży (obecnie 32 tc wtedy 26) wyszła mi glukoza w moczu dokłądnie 250mg... ginekolożka po tym jak zobaczyła zleciła mi test obciążeniowy glukozą 50, wynik po tym (nie pamiętam dokładnie) ale był w normie i to nie żadnej skrajnej.
Następnie jakieś 2 tyg później przed kolejną wizyta robiłam znów mocz, glukoza w moczu 1000 mg ! lekarka to zobaczyła zleciła mi powtórke bo to pewnie wina laboratorium i pobrała wymaz z pochwy gdyż często jest to też podobno wina infekcji dróg rodnych i jeżeli wynik będzie zły ona będzie dzwonić co robić dalej... no ale nie dzwoniła więc uznałam że jest ok... Dziś z racji że w pon. mam wizytę poszłam na ponowne badania krwi moczu oraz pielegniarka laborantka z racji że od razu mnie skojarzyła gdyż jak stwierdziła tamten wynik sprawdzała 2 razy dla pewności, powiedziała żebym zrobiła jeszcze badanie glukozy we krwi. Tak tez zrobiłam. Dotałam niedawno wyniki na maila.... glukoza we krwi 89 (norma 77-99) a w moczu zaś 1000mg ! ![]() Załącze może jeszcze moje wyniki może znajdzie się jakas dobra duszyczka która ma na ten temat jakieś pojęcie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Duży poziom glukozy we krwi a brak stwierdzonej cukrzycy!
Trudno coś radzić, gdy lekarz uparcie szuka przyczyn w stężeniu glukozy we krwi. Trzeba by takiego walnąć między oczy na początek. Sama nic nie zrobisz.
Po 1 poczytaj ulotki leków, jeśli jakieś bierzesz. Mogą mieć tu znaczenie. Sprawdź czy na którymś nie stoi w efektach ubocznych cukromocz. Mam tu na myśli wszystkie leki, hormonalne też. Po 2 cukier w moczu przy normie we krwi pojawia się w zatruciach. Trudno tu coś wyrokować przez internet. Ale pomyśl co jesz, z czego jesz itd. Po 3 zwiastuje choroby nerek. Pani dr mogłaby się obudzić i zlecić próby nerkowe. Po 4 trzeba zrobić próby wątrobowe. Chora wątroba też daje takie znaki. Więcej grzechów nie pamiętałam, ale mój zeszyt z biochemii mówi, że choroby przysadki mózgowej oraz nadnerczy też dają wysoki cukier w moczu. Trzeba szukać po kolei i eliminować. Jak dla mnie to próby nerkowe i wątrobowe na początek. Bo to najczęstsze. A potem nie wiem... innego lekarza odwiedzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Bokeh, a może zwyczajnie - do diabetologa leć? albo do pierwszego kontaktu, jeśli masz sensownego? bo to nie ginekologiczny problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37787553]Bokeh, a może zwyczajnie - do diabetologa leć? albo do pierwszego kontaktu, jeśli masz sensownego? bo to nie ginekologiczny problem.[/QUOTE]
W tym sek ze nie mam sensownego internisty, ale rozejrze sie moze w medicover sa jacys w miare....
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Cukromocz jest zjawiskiem fizjologicznym w ciąży. Wynika z wzrostu przepływu, zwiekszenia przesączania kłębuszkowego, obniżenia progu nerkowego itd...Pewnie to nie była dobowa zbiórka moczu tylko badanie z rannego moczu? Ewentualnie jest tu istotna gęstość moczu w stosunku do poziomu cukru; jeśli nie jest poniżej normy to jest w porządku. Utrata z moczem do około grama na dobę jest mała.
nie wspomnę już o tym,że na oznaczenie może wpływać (zaleznie od stosowanej metody) obecność innych cukrów prostych czy związków redukujących takich jak choćby witamina C. Fizjologiczny cukromocz w ciąży usposabia do zakażeń ukł. moczowego, ale sam w sobie dla płodu nie ma znaczenia. Jeśli nawet wynikałby on z zaburzeń nerkowych to bezpośrednio nie stanowi to zagrożenia dla płodu, bo glikemie masz prawidłową. Zupełnie nie rozumiem tytułu watku, bo poziom glukozy we krwi masz w normie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do mojego cukromoczu, to nie byłą jednorazowa akcja tylko najpierw wyszlo 300mg potem 1000mg i znów 1000mg... i było to owszem z rannego moczu, z tym że moja dieta zupełnie się nie zmieniła a wczesniej będąc już w ciąży miałam z 4 inne badania moczu gdzie nie występowała glukoza... nie wiem może przesadzam, aczkolwiek byłam u lekarza innego któy dał mi skierowania na badania nerek do szpitala więc zobaczymy. Jeśli jest faktycznie tak że nie szkodzi to w żadnym wypadku dziecku to się nie martwię ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Cukromocz nasila sie wraz z zaawansowaniem ciąży - najwiekszy jest ok. 32 tygodnia. Na 100% to nie wiadomo czy nie jest to patologia nerek, ale cukrzyca jest wtedy gdy glukoza w surowicy wychodzi poza normę, a nie gdy jest jej nadmiar w moczu. Dla płodu szkodliwy jest nadmiar cukru we krwi matki, bo przekłada sie to na jego nadmiar we krwi dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Droga bokeh.
Mam ten sam problem co Ty miałaś. Cukier z krwi jest w normie A wciąż pojawia się cukier w moczu. Jestem w 29 tyg ciąży. Możesz mi powiedzieć jak skończyła się Twoja historia z cukrem w moczu? Bardzo mi zależy. Z góry dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.