|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Jakie lekarstwa na wakacje
Zamierzam przygotować artykuł o lekarstwach, które należy zabrać na wakacje. Będę wdzięczna za pomoc. Oczywiście chodzi o lekarstwa ogólne.
Może ja rozpocznę wymienianie: coś na ból głowy i żołądka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jakie lekarstwa na wakacje
Zawsze zabieram cos na biegunke .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
-nifuroksazyd (biegunka) + stoperan (biegunka)
- plastrów kilka etc - pyralgina (p.bolowo, p/zapalnie, p/goraczkowo silnie) - no-spa - orofar (na gardło) - tudziez orofar w spreyu (jednoczesnie pomoze na ukąszenia owadów ![]() ![]() - kropelki na katar - antybiotyk (jesli podroz daleka) Wsio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zawsze zabieram:
-endiex -plastry i bandaż -woda utleniona -nurofen -wapno -claritine na alergię w tabletkach -fenistil żel na ukąszenia -strepsils na gardło
![]() |
#5 |
Komplikatorka
|
Zabieram:
- Ibuprom/Apap - wapno - Tribiotic - Strepsils Intensive
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zawsze staram się mieć apteczkę, w której są:
* smecta, węgiel * nifuroksazyd * coś na ból gardła * Nurofen plus (coś, co jest przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne) * wapno + alertec * rutinoscorbin albo jakiś witaminowy suplement * fenistil * altacet w żelu * woda utleniona * kilka plastrów, bandaż, gaza * nożyczki Dwa ostatnie punkty to nie są leki, ale czasem są potrzebne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
... choć nie Westwood
|
Od siebie dodam jeszcze panthenol na poparzenia słoneczne! I coś na zaparcia. Wzięłam przede wszystkim leki na biegunkę, a niestety trafiło na coś przeciwnego. W każdym razie polecam wziąć na wszelki wypadek, rożnie można reagować na inne jedzenie.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Coś:
*przeciwbólowego *na ból gardła (na każdym wyjeździe praktycznie się przeziębiam ![]() *na biegunkę *(plastry!) Ja nic więcej nie biorę.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2011-08-30 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wiele zależy od tego gdzie się jedzie i co się tam zamierza robić.. leżenie na plaży powoduje inne *kontuzje* niż chodzenie po górach czy jazda na rowerze
![]() ja w apteczce w wersji pełnej ![]() plastry z opatrunkiem, plaster bez opatrunku, gaziki jałowe, bandaż jałowy, wodę utlenioną w żelu, sól fizjologiczną w ampułkach bandaż elastyczny, opaskę podtrzymującą kostkę i stabilizującą na kolano, altacet w tabletkach, żel przeciwbólowy na stawy coś przeciwbólowego w wersji lekkiej [apap] i mocniejszej [nimesil], no-spe, rennie, krople miętowe, stoperan, fervex, aspiryna, rutinoscorbin, coś na gardło i na katar, fenistil i wapno [to koniecznie] pantenol na oparzenia no i do tego małe nożyczki, żel dezynfekujący do rąk, maszynka do wyciągania kleszczy... więcej chwilowo nie pamiętam ![]() przez 1,5 miesiąca kilkuosobowych wyjazdów z powyższej listy przydało się prawie wszystko o.O ed. jeszcze: elektrolity w proszku ![]() ![]() Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2011-08-31 o 00:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja wychodzę z założenia, że zawsze znajdzie się jakaś apteka więc nigdy nie biorę całych opakowań - tylko tak na wszelki wypadek coś na początek.
moja lista wygląda mniej więcej tak: tabletki przeciwbólowe antybiotyk krople do nosa wapno tabletki od gardła nifuroksazyd węgiel laperamid/ immodium plastry bandaż elastyczny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja zabieram:
fenistil endiex (odpowiednik nifuroksazydu lecz bez recepty) multiwitamina (od klimatyzacji łatwo się przeziębić) apap/ codipar (czyli coś na paracetamolu) polopiryna sylimarol (na wątrobę, inne jedzenie i alkohol nie robi jej dobrze) plastry igła strzykawkowa (idealna do wyciągania drzazg czy kolców jeżowca) coś na opryszczkę (słońce lubi ją uaktywniać) no i oczywiście leki na własne choroby, alergie Osobiście antybiotyk odradzam no chyba że ktoś jest lekarzem, antybiotyki to nie cukierki i można sobie bardziej zaszkodzić nierozsądnym stosowaniem, a używanie antybiotyku "bo został mi z ostatniego leczenia" jest chyba już największą głupotą. Wody utlenionej nie stosuję, to coś w buteleczce szybko traci swoje utlenienie. Mama zawsze mnie uczyła że zwykłe mydło i woda bardzo dobrze czyści rany.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja zabieram zawsze Panthenol i Elektrolit.
A poza tym standard - biegunka, rany, gorączka, katar...
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
ja biore:
węgiel/stoperan panthenol pyralgine/ketonal/ ranigast plastry wode utleniona no-spe strepsilts gaziki jałowe nasączne śr.dezynfekującym amertil wapno obowiązkowo coś na zimno bo zawsze mnie łapie na wczasach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Panthenol w Sprayu, Xennę, Aspirynę, plastry
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
ja od siebie dorzucę jeszcze środek dezynfekujący Octenisept, dużo skuteczniejszy niż woda utleniona (stosuje go się zamiast wody utlenionej w szpitalach), zabija dodatkowo bakterie, wirusy i grzyby, na żadne wakacje nie ruszam się bez niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się w 100%
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.