![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Babushka = papużka
Tak czytam o ulubionych teledyskach i przypomniało mi sie, że kiedyś, jako dziecko, myślałam, ze Kate Bush śpiewa piosenkę o papuzce ("babushka").
A w Careless Whisper George'a Michaela w pewnym momencie wykrzykuje on "please tell". Będąc na etapie "Dynastii" myslałam, że on wzywa Krystle (tak jak żona Carringtona). A potem wydawało mi się, że wzywa Chrystusa. Zresztą w kościelnych piesniach też miałam sporo wątpliwosci - nie wiedziałam, kto to Jonasz i zastanawiałam się co to jest "nacutja" (Nacutjo nasza Alleluja!) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Babushka = papużka
Ja śpiewałam Abbę w te słowa "many many lastyfany". Mój ojciec umierał ze śmiechu. A Babooshka to była dla większości tapuszka nie wiedzieć czemu. Swoją drogą ciekawe, czy ktoś biednej Kasi wreszcie powiedział co to słowo znaczy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A ja zmieniałam tekst piosenki Queena "We are the champions" fragment: "No time for loosers", a ja śpiewałam: "Uta woluta" nie wiem czemu
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() W czasach kiedy jeszcze nie znałam angielskiego śpiewałam z gwaizdami tak jak słyszałam - no cuda przeróżne. Jedno co mi utkwiło w pamięci to "moja wersja" refernu z "We didn't start the fire" Billy'ego Joela - dokładnei te słowa śpiewałam (ku wielkiej uciesze rodziny) "łanczu senczu faja" ![]() PZDR ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
![]() O jeszcze mi się przypomniał jeden hit - podstawówka, Mc Hammer "U can't touch this" - cała moja klasa śpiewała "kientaszki" - oprócz bardzo popularnych "pięć ciastek" Edytowane przez Abuba Czas edycji: 2005-08-10 o 00:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Watek interesujący i buduje we mnie przekonanie, ze nie tylko ja miałam problemy ze zrozumieniem tekstów, to miłe mimo wszystko. Otóż jako 14-latka (ucząca się języka rosyjskiego) tekst refrenu piosenki zespołu Wilki "Sun the blue sky" odczytywałam jako "Synu nie bluzgaj".
No cóż, ale jakież było moje zdziwienie kiedy jeden z piosenkarzy łódzkiej sceny hip-hopowej kilka lat temu promował piosenkę, która była nawiązaniem do piosenki Wilków i mojej pomyłki o dźwięcznym i znajomym tytule "Synu nie bluizgaj". Świat jest jednak mały. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ranietta - dokladnie tak samo to spiewalam!!
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Abuba ja tez zylam w przekonaniu ze to papuzka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
heheh super wątek;D
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Ranietta]Watek interesujący i buduje we mnie przekonanie, ze nie tylko ja miałam problemy ze zrozumieniem tekstów, to miłe mimo wszystko. Otóż jako 14-latka (ucząca się języka rosyjskiego) tekst refrenu piosenki zespołu Wilki "Sun the blue sky" odczytywałam jako "Synu nie bluzgaj".
Leze ze smiechu ![]() W moim repertuarze byl "Belfast" BoneyM Spiewany po" murzynsku" ![]() Moja kuzynka uwielbiala "I want it all" Queen jako "Ajłonino" bylo to dramtyczne dosc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
A ja, ilekroć jak ktoś wymienia tytuł opowiadania Żeromskiego "Rozdzióbią nas kruki, wrony" słyszę "Rozdziawiona skórka wrony". Przysięgam, że tak jest. Nie wiem, na czym to polega, ale jak pierwszy raz to usłyszałam to mało nie padłam ze zdumienia.
We wczesnym dziecięctwie miałam ulubiony wierszyk "Kot w butach", który cytowałam, nie umiejąc jeszcze dobrze mówić, w sposób następujący: "Kotek fytek fyt fyt fyty koty micimiałka". Istnieją podejrzenia, że to miało być "Wszystko w lot miau miau, chwyta kot miau miau", ale nie ma co do tego pewności... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
'Maki chabry i rumianki pachnace...' w wersji Estellkowej 'Nakichaly i rumianki pachnace'
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Chłopak polecał mi kiedyś książkę fantasy czy tam sf "Pierwszy i jedyny z Tanith", a ja bardzo się zdziwiłam bo usłyszałam "Pierwszy i jedyny stanik"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
kolezanka kiedys wypozyczyla ksiazke 'polyanna' i powiedziala o tym mamie, ktora uslyszala 'pol i anna'
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka słysząc Tatu "Nas nie dogonjat":
-Cooo? "Las nie dla konia?" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
jako pięciolatka w okresie świątecznym wyśpiewałam w niebogłosy "stała na wysokościach" zamiast "chwała na wysokościach *" ten mój numer rodzina wspomina do dziś
![]() *fragment kolędy "Przybierzeli do Betlejem pasterze". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jakoś niedawno był u mnie synek mojej siostry (5 lat) i poprosił mnie żebym pusciła mu piosenke "pantera". Wogle nie wiedziała co to za piosenka i o co mu chodzi
![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
o rany, dawno sie tak nie smialam!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
![]() Wesele. Pijana mysz podchodzi do orkiestry, kładzie stówę na stół i mówi: - Panowie, grajcie „Myszerej”! - A co to jest? - Panowie płacę - wymagam. Grajcie! - No dobrze, ale powiedz pan jak to idzie? - „Myszerej pancerni...” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
![]()
Oooojjj... Ja też przekrecałam piosenki będąc małym brzdącem
![]() ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Naprawdę swietny wątek
![]() Była taka piosenka Europe "Final countdown". W podstawówce, dochodząc do refrenu, zamiast spiewac "it's the final countdown", spiewałam "cos tam, cos tam (juz nie pamietam) ciamcial". Robiłam to z takim przekonaniem, że udało mi się wmówić koleżance z klasy, że "ciamcial" to drzewo po angielsku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() watek jest naprawde suuuper, niezle sie usmialam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
![]()
Pamiętam, że w Lecie z Radiem, którego moja mama namolnie słucha, pewna Pani zamawiała piosenkę o Jerzym Gondolu. Prezenter wyjaśniał, że stacja radiowa miała ogromny problem ze znalezieniem utworu. Ale znaleźli : "Gondolierzy znad Wisły"....
![]() A ja sama namiętnie katowałam Filu Kolińsiu (Philla Collinsa) i jegu "fink łajs, da da da da da da da da, paradajs" --> czyli "Think Twice". Jak ja go kochałam moim dziecięcym serduchem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
ha ha ha... Ale temat!
![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Mój brat cioteczny wykonywał piosenkę z Titanica, refren (You're here, there's nothing I fear blablabla): "Joooooooooooooo hiiiiiiiiiiiiiiiiiii!" Z wielkim przejęciem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.