|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pierogi z owocami?
dziewczny chce zrobic pierogi z sliwkami (?)
potrzebuje przepis na ciasto i wszytsko co i jak z tym zrobic ,przyznam ,że pierogi robilam jakies 7 lat temu z TZ na wigilie ,narobilam sie po uszy wiec może tym razem bedzie lżej z wasza pomocą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pierogi z owocami?
Jako że moja mama jest pierogową maniaczką to podaję ci przepisik na ciasto
![]() ciasto: mąka, 1 jajko, 2 łyżki oleju i gorąca woda - to ponoc sekret udanego ciasta. Rozrabiaj nozem, zeby sie nie poparzyc. Ciasto musi byc wolne (mieciutkie), nie tęgie. Sliwek mama nigdy nie wsadzała do pierogow, ale sugeruje zebys je pokroila.. zeby ci sie ciasto nie porozrywalo. no to tyle ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to przepis z mojej ulubionej stronki kulinarnej
![]() http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3257 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
aaaa wałkujesz ciasto na grubosc ok. pół cm i wykrawaj krążki szklanką
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]() biegne zaraz po sliwki ![]() Nutka ,ty nie obserwuj tylko dawaj swój przepis ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Nutka nie gryzie!
|
cześć
![]() szef zawołał ![]() moje ciasto to wsypuję mąke na stonicę i wlewam gorącą wodę tak po troszku i mieszam (nie oparz się) aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji a potem zagniatam..bez jajka... a sliwki ...dodałabym cukru..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
pierogi pierwsza klasa
![]() mąka ,woda i 2 żółtka(rada mamy ![]() sliwki na pół ,cukier i cynamon ,polezały chwilke i do ciasta. nawet kupilam specjalna foremke do skladania pierogów ![]() troche sie narobilam ,ale cóż ![]() dzieki wszytskim za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
mniam, az mi slinka kapie
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Cześć "pierogary"
![]() Nutka ma rację, u mnie też przepadają za pierogami i robię je dosyć często. Mój przepis jest dokładnie taki jak Nutki, czyli mąka {dobra jakościowo}, gorąca woda i koniecznie sól. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwo i dokładnie lepi sie z niego pierogi. Jeśli robię więcej to czasem dodaje troszkę oleju do ciasta. Natomiast olej dodaje zawsze do wody w której gotuje pierogi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.