|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Usterka pralki w wynajętym mieszkaniu
Cześć wam!
Słuchajcie, pierwszy raz wynajmuje mieszkanie, no i wczoraj zdarzył się taki wypadek, że zrobiłam pranie, program się skończył, dioda od blokady już zgasła, więc chciałam ciuchy z pralki wyjąć, normalna rzecz. Problem w tym, że jak tylko złapałam za klamkę od drzwiczek to nawet nie zdążyłam dobrze pociągnąć, jak ona mi została w ręku... zwyczajnie się odłamała. Godzinę próbowałam tą nieszczęsną pralkę otworzyć, żeby chociaż te ciuchy tam w środku mi się nie kisiły. Pytanie jest takie - kto ponosi koszt tego? Dodam, ze pralka wiekowa, na oko z 15 lat może mieć, miejscami wyłazi rdza, przy drzwiczkach nawet coś w rodzaju pleśni... Jeszcze nie poinformowałam właścicielki, boję się, ze będzie się gniewać, ale przecież nie zrobiłam tego specjalnie! |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Usterka pralki w wynajętym mieszkaniu
W umowie mam, że najemca ponosi koszty za drobne naprawy. Przy czym jeśli właściciel zechce wymienić pralkę, to raczej drobne to to nie jest.
|
|
|
|
|
#4 |
|
zielony stworek
|
Zgłoś właścicielowi.
Pralka to nie drobna naprawa. To nie Ty ją zniszczyłaś, ona jest po prostu zużyta, do naprawy czy jakkolwiek niesprawna. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zgłaszałam tego typu usterki od razu do właściciela.
Raz mi sąsiedzi zalali mieszkanie, raz spłuczka w toalecie się zepsuła (albo ja ją zepsułam przypadkiem). Nigdy nie było żadnych problemów, nic nie musiałam płacić, właściciel przyjeżdżał i ogarniał. Chyba że masz jakieś specjalne zapisy w umowie. Albo właścicielka jest mocno niefajną osobą. Jeśli jest w porządku to nie masz się co martwić. Właściciele mieszkań też zdają sobie sprawę, że sprzęty w mieszkaniu zużywają się i ich naprawa bądź wymiana to normalna rzecz. |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Miałam taką sytuację i to dwa razy, w różnych mieszkaniach. Pralki nie były jakieś mega stare
Za pierwszym to ja wyłamałam rączkę i naprawa kosztowała 150 zł, własciciel kazal mi zaplacic. Za drugim, osoba z która mieszkalam wyłamała, ale udało się nam ogarnąc jak otwierać pralkę. Ja się wyprowadziłam już, ale wiem, że koszt naprawy będzie po stronie najemcy.
Edytowane przez bittersweet_ Czas edycji: 2021-03-13 o 23:01 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Za wyłamany uchwyt zapłaciłabym sama, chyba, że pralka wygląda na mega wiekową i plastiki gdzieś tam już zdradzają ślady pękania. Jednak nie jest to ot taka usterka, tylko coś, co się prawdopodobnie samemu spowodowało używając siły. Nie mam w zwyczaju zwalać winy, czy skutków moich działań na kogoś. Ale podkreślam: zależy od stanu pralki.
|
|
#8 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oderwana od rzeczywistości byłaCytat:
|
||
|
|
|
|
#9 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Tak czy siak jeśli nagle przestaje działać winy wynajmującego tu nie ma. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwolę sobie być sceptyczna. Również mi się czasami wydaje, że delikatnie obeszłam się z drzwiami samochodu a TŻ obok z miną "czy ty chcesz szybę zbić?". Sceptyczna, nie twierdzę, że Autorka rzeczywiście nie złapała z normalną siłą, a pralka po prostu jakaś "przechodzona".
|
|
|
#11 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Miała gdzieś, że w umowie było, że to wynajmujący ponosi koszt za eksploatację (a zamek się już jakiś czas zacinał, co było zgłaszane jej, ale miała wyj*bane). Tak samo było ze słuchawką prysznicową, która przez to, że miała ze 20 lat zarosła kamieniem i te gumki popękały i kamień zwęził strumień wody od środka, z pralką (wylewało się z niej), z czajnikiem, z zamrażarką (przymarzała i nie szło jej odmrozić, rozmrażania nie pomagało), kranem (chybotał się, przeciekał bokiem). Generalnie podejście zainwestuj raz (w najtańszy możliwy sprzęt i meble), a potem przez 20 lat nic nie płać już tylko bierz 100% do kieszeni i przy tym oczekuj, że wszystko będzie jak nowe. Nic dziwnego, że przez rok się tam popsuł każdy możliwy sprzęt.Cytat:
|
||
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli pralka jest stara i w kiepskim stanie to naprawa jest po stronie właściciela.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#13 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Wynajem nieumeblowanego mieszkania byłby bezpieczniejszy, bo mniej rzeczy może się zepsuć. Pralka czy lodówka jednak w mieszkaniu powinny być, ale nie w stanie rozkładu |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, że stan sprzętów w wynajmowanych mieszkaniach często woła o pomstę do nieba. Albo wręcz od lat się proszą o remont. Też wiele mieszkań wynajmowałam i z różnymi właścicielami się miało do czynienia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

Za pierwszym to ja wyłamałam rączkę i naprawa kosztowała 150 zł, własciciel kazal mi zaplacic. Za drugim, osoba z która mieszkalam wyłamała, ale udało się nam ogarnąc jak otwierać pralkę. Ja się wyprowadziłam już, ale wiem, że koszt naprawy będzie po stronie najemcy.
Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

Oderwana od rzeczywistości była
"czy ty chcesz szybę zbić?". Sceptyczna, nie twierdzę, że Autorka rzeczywiście nie złapała z normalną siłą, a pralka po prostu jakaś "przechodzona".