L4 ciążowe - zapytanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-08, 19:16   #1
Magiusa
Zakorzenienie

L4 ciążowe - zapytanie

Witam,
Być może znajdą się jakieś mamy pracujące w kadrach lub księgowości, które będą zdolne odpowiedzieć mi na nast. pytanie.
Pracuję na umowę na czas nieokreślony. Obecnie jestem w 33tc., a od 8 tc. w związku z krwiakiem jestem na L4. Wynagrodzenie dostaję tak jak powinnam czyli średnia z ost. 12 mies.
I teraz mam nast. pytanie.
Załóżmy, że faktycznie w czerwcu wejdzie w życie przepis o rocznym macierzyńskim, więc przez rok po urodzeniu dostanę 80% pensji.
Załóżmy też, że gdzieś pomiędzy mies. macierzyńskiego, a dobraniem sobie urlopu płatnego ( niewykorzystanego z 2012,2013) zachodzę w kolejną ciążę.
W związku z tym mam 3 pytania:
1. Czy mogę wtedy znów przejść na L4 ciążowe ( bez jakiś specjalnych warunków typu 1 dzień przepracowany)
2. Jakie wtedy będzie moje wynagrodzenie? Z ost. 12 mies? ( czyli z tych 80%) czy z ost. 12 mies. sprzed pierwszej ciąży i macierzyńskiego?
3. Jak będzie wyglądał kolejny macierzyński- wypłaty? 80% z tych 12 ost.miesięcy czy jednak z pensji pierwotnej?

Zdaję sobie sprawę, że pytania skomplikowane, ale może któraś mama się zna

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 19:55   #2
martaK
Raczkowanie

Dot.: L4 ciążowe - zapytanie

1. Tak możesz iść na kolejne L4 np. w trakcie urlopu, wtedy urlop automatycznie zostaje anulowany
2. Płatne będzie tyle co masz obecnie (musiałabyś wrócić do pracy na jakieś 3 miesiace żeby ponownie przeliczyła się podstawa zasiłku)
3. Tak samo jak pierwszy macierzyński (patrz pkt. 2)

http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-c...i-zasilku.html
martaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 23:34   #3
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martaK Pokaż wiadomość
1. Tak możesz iść na kolejne L4 np. w trakcie urlopu, wtedy urlop automatycznie zostaje anulowany
2. Płatne będzie tyle co masz obecnie (musiałabyś wrócić do pracy na jakieś 3 miesiace żeby ponownie przeliczyła się podstawa zasiłku)
3. Tak samo jak pierwszy macierzyński (patrz pkt. 2)

http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-c...i-zasilku.html
Bardzo dziękuję. Jest to zdecydowanie lepsza wersja niż gdyby mieli ponownie obliczać podstawę na L4 z ost. 12 mies. gdzie dostawać będę 80%

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 09:32   #4
alb
Zadomowienie

Podstawę do obliczenia zasiłku masz cały czas taką samą, tylko zmienia się procent jaki wypłacają - na zwolnieniu dostajesz zasiłek 100% podstawy a na macierzyńskim 80%. Jak znowu pójdziesz na L4 to znowu będziesz mieć 100% podstawy.
alb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-24, 14:06   #5
martynka077
Przyczajenie

Witam. mam pewien problem i chciałabym się dowiedzieć, czy może któraś z Was miała podobny i jak to się skończyło. A więc pracuję w firmie od 03.2012 na 1/2 etatu. Pod koniec roku zaczęło przybywać mi pracy, obowiązków, dużo załatwiania spraw własnym samochodem itp. Szef obiecał mi podwyższyć etat i tak to troszkę się ciągło tu święta tu zaś coś tam i w końcu 01.2013 podwyższył mi etat, dał też wynagrodzenie większe (na paliwo, amortyzacja auta itp.). Na początku marca okazało się, że jestem w ciąży. Na drugiej wizycie u gin dostałam już l4 i cay czas mam chorobowe. Tylko teraz przyszło mi z ZUSu pismo żeby udowodnić to dlaczego miałam podwyższony etat, rożne dowody dostarczyć, zeznania świadka itp.... Czy ktoś miał podobną sytuację? Bardzo proszę o odpowiedź.
martynka077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości