|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
L4 ciążowe - zapytanie
Witam,
Być może znajdą się jakieś mamy pracujące w kadrach lub księgowości, które będą zdolne odpowiedzieć mi na nast. pytanie. Pracuję na umowę na czas nieokreślony. Obecnie jestem w 33tc., a od 8 tc. w związku z krwiakiem jestem na L4. Wynagrodzenie dostaję tak jak powinnam czyli średnia z ost. 12 mies. I teraz mam nast. pytanie. Załóżmy, że faktycznie w czerwcu wejdzie w życie przepis o rocznym macierzyńskim, więc przez rok po urodzeniu dostanę 80% pensji. Załóżmy też, że gdzieś pomiędzy mies. macierzyńskiego, a dobraniem sobie urlopu płatnego ( niewykorzystanego z 2012,2013) zachodzę w kolejną ciążę. W związku z tym mam 3 pytania: 1. Czy mogę wtedy znów przejść na L4 ciążowe ( bez jakiś specjalnych warunków typu 1 dzień przepracowany) 2. Jakie wtedy będzie moje wynagrodzenie? Z ost. 12 mies? ( czyli z tych 80%) czy z ost. 12 mies. sprzed pierwszej ciąży i macierzyńskiego? 3. Jak będzie wyglądał kolejny macierzyński- wypłaty? 80% z tych 12 ost.miesięcy czy jednak z pensji pierwotnej? Zdaję sobie sprawę, że pytania skomplikowane, ale może któraś mama się zna ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: L4 ciążowe - zapytanie
1. Tak możesz iść na kolejne L4 np. w trakcie urlopu, wtedy urlop automatycznie zostaje anulowany
2. Płatne będzie tyle co masz obecnie (musiałabyś wrócić do pracy na jakieś 3 miesiace żeby ponownie przeliczyła się podstawa zasiłku) 3. Tak samo jak pierwszy macierzyński (patrz pkt. 2) http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-c...i-zasilku.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Podstawę do obliczenia zasiłku masz cały czas taką samą, tylko zmienia się procent jaki wypłacają - na zwolnieniu dostajesz zasiłek 100% podstawy a na macierzyńskim 80%. Jak znowu pójdziesz na L4 to znowu będziesz mieć 100% podstawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam. mam pewien problem i chciałabym się dowiedzieć, czy może któraś z Was miała podobny i jak to się skończyło. A więc pracuję w firmie od 03.2012 na 1/2 etatu. Pod koniec roku zaczęło przybywać mi pracy, obowiązków, dużo załatwiania spraw własnym samochodem itp. Szef obiecał mi podwyższyć etat i tak to troszkę się ciągło tu święta tu zaś coś tam i w końcu 01.2013 podwyższył mi etat, dał też wynagrodzenie większe (na paliwo, amortyzacja auta itp.). Na początku marca okazało się, że jestem w ciąży. Na drugiej wizycie u gin dostałam już l4 i cay czas mam chorobowe. Tylko teraz przyszło mi z ZUSu pismo żeby udowodnić to dlaczego miałam podwyższony etat, rożne dowody dostarczyć, zeznania świadka itp.... Czy ktoś miał podobną sytuację? Bardzo proszę o odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.