![]() |
#1 |
BAN stały
|
Chorwacja autokarem - dobre 18 godzin, jak to przeżyć :/ ?
Dziewczyny, za kilka godzin jadę do Chorwacji, autokarem, bo rodzice uparli się że nie wsiądą do samolotu
![]() Będzie to moja pierwsza w życiu podróż autokarem gdziekolwiek :/. Babka z biura podróży powiedziala że ORIENTACYJNIE jest to 18 godzin. Jestem nieco przerażona, zwłaszcza że toaleta jest ponoć tylko awaryjna a postoje na wc co 4-6 godzin (mam cukrzyce ![]() Jechała któraś z Was za granicę autokarem tyle godzin? Jak to znieść? Aha jadę z DELTA TRAVEL, jak któraś z Was jechała autokarem z tego biura to bede wdzieczna za opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chorwacja autokarem - dobre 18 godzin, jak to przeżyć :/ ?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Daj spokój kobieto ja jak twoi rodzice do samolotu nie wsiadam... Chorwacja, Włochy, Węgry, Czechy - z Gdańska (!!!) czyli dłużej niż 18 godzin wszystko autokarem. Jakoś to przeżyłam
![]() Jak to znieść... Normalnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
hm,zanim samoloty stały się popularne i w miarę tanie na wszystkie wycieczki jeździłam autokarem.Grecja,Chorwacj a,Sycylia,Bułgaria etc i to było więcej niż 18 godzin.
najlepiej po prostu przespać. jak masz możliwość to weź coś na sen,nie pij dużo,weź coś do czytania i słuchania. najgorsza to jest dopiero podróż z powrotem... teraz w życiu bym się nie pisała na takie coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Spoko, ja jechałam do Włoch autokarem, prawie 30 godzin i żyję... do tego upał niesamowity
![]()
![]() |
#6 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja uwielbiam międzynarodowe podróże autokarem! Niestety nie korzystam od dobrych paru lat ze względu na cenę no i szkoda mi urlopu tracić na drogę
![]()
![]() |
#8 |
biegam dla Zabawy
|
Eee, dziewczyna napisała, że ma cukrzyce. Moja koleżanka przez cukrzyce często sika, więc sie domyślam, że postoje co 4-6 godzin by nie były dla niej zbyt komfortowe. Nie wiem czy dziewczyna mierzy poziom cukru i co jeszcze musi robić, ale nie oceniałabym jej odrazu jako panikary.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Jechałam nawet więcej i da się przeżyć. Polecam zabrać ze sobą poduszkę i można kimać całą drogę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja jechałam autokarem do Włoch ok 36 godzin (pod koniec trasy byłam jedynym pasażerem
![]() Powrót wspominam nieco gorzej, bo było full ludzi, a wszystkie książki przeczytałam, więc starałam się przespać jak najwięcej godzin. Co to toalety - tak się mówi, że awaryjna, bo ma swój "limit" użyć, ale nikt nie zabroni Ci korzystać, ani nie będzie Ci wyliczał. A dla Chorwacji warto ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
18 godzin to dlugo, ale da sie przywyknac.
Co polecam: jesli picie, to tylko woda mineralna, niegazowana. Jedzenie: tutaj sama wiesz najlepiej, co mozesz w ramach choroby. Ja zazwyczaj biore jakies normalne jedzenie (bulki itp), oczywiscie cokolwiek z czekolada odpada. Warto wziac chusteczki nasaczone albo jakis zel anybakteryjny do przemywania rak. Poduszka-jasiek! (Albo i dwie, na jednej mozna usiasc ![]() cos do sluchania muzyki, jesli lubisz. wygodne ubranie! zadne sztywne, opinajace spodnie :P nie wiem, jaka teraz pogoda pawnuje na Twojej trasie, ale nawet jak jest super cieplo, to warto miec skarpetki (zeby na noc zalozyc). szczoteczka i pasta do zebow - zawsze mam przy sobie, a nie w luku bagazowym - dla mnie to normalne, ze na postoju wieczorem/rano myje zeby (jesli warunki pozwalaja oczywiscie), a zauwazylam, ze wiele osob olewa. guma do zucia drobne na toalete (oczywiscie w odpowiedniej walucie) I to na tyle, co przychodzi mi teraz do glowy. Udanych wakacji ![]() ---- Ksiazka jest dobra, ale sporo osob mdli, jak czytaja w autokarze. ja wole jakies gazetki, gdzie sa glownie zdjecia, malo tekstu. zabija nude troche, ale nie ma problemu z mdlosciami czy bolem glowy.
Edytowane przez witaminko Czas edycji: 2012-07-20 o 17:06 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
ja siusiu musze biegać co poł godziny czasami bo nie wytrzymuje, muszę z 2x przynajmniej na dzien zmierzyc cukier co srednio fajnie sie robi przy obcych ludziach no i nic co moge bezpiecznie jesc nie nadaje sie do zabrania na droge w sumie
![]() ALE widze ze wiele z Was jechalo i to dluzej autokarami i dałyście rade ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
moja babcia ma cukrzyce i możesz zabrać ze sobą chlebek razowy plus coś co z nim jesz..
możesz zabrać gorzką czekoladę.. pierś z kurczaka upieczona do chlebka będzie w sam raz.. nie wiem co ty musisz jeść żeby nie móc tego zabrać ze sobą.. wszystko mrożone cy jak?
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. ![]() Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
wszystko o niskim ig, wiec bułka z czyms odpada.. ale chleb razowy moge wiec pomysł fajny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My w tamtym roku jechaliśmy ok 30 godzin i przeżyliśmy.
---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- tak się mówi, że toaleta w autokarze jest awaryjna, ale nikt ci nie będzie wyliczał tej toalety, czy zabraniał. Jakby co, to zawsze możesz powiedzieć o chorobie. Niektóre osoby często bywały w tej ubikacji, np. po piwku.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Rok temu mniej-więcej tyle jechałam do Niemiec i nadal żyję, ba, byłam też autokarem w Bułgarii - dodam, że mam chorobę lokomocyjną, więc czytanie w podróży odpada w moim wypadku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
W zeszłym roku jechałam w autokarze do Chorwacji z ludźmi, którzy jechali z Deltą
![]() Najeździłam się trochę autokarami i z moich dobrych rad mogę wymienić: - luźne ubrania, które nie krępują ruchów i nie obciskają ciała plus wygodne buty (wielu osobom puchną nogi podczas długiego siedzenia, swobodne ubranie ułatwi znalezienie wygodnej pozycji w fotelu) lubię zabrać rozpinaną bluzę z kapturem, bo mogę założyć ją tył na przód i kapturem lekko nakryć twarz - nie denerwuje mnie światło mijanych latarni ![]() - jakiś koc albo poduszkę - coś co można podłożyć pod głowę czy plecy, żeby móc wygodnie się ułożyć; - do picia woda mineralna ale też coś smakowego (frugo, cola, sok owocowy - wedle upodobań), jakieś lekkie przekąski; - wypełniacze czasu jak książka, gazeta, MP3, nintendo też mogą się przydać ![]() - na każdym postoju staram się trochę rozruszać - robię po kilka przysiadów, pajacyków, wyskoków, rozciągam lekko mięśnie; - do podręcznej kosmetyczki wrzuciłabym nawilżane chusteczki, szczoteczkę, pastę i jakiś ręczniczek - fajnie się odświeżyć na jakiejś stacji podczas postoju; - często zabieram ze sobą drugi zestaw ubrań, żeby móc przebrać się rano/pod koniec podróży; sprawdza się zwłaszcza kiedy wyjeżdżamy z Polski przy średniej pogodzie naubierani, a na miejscu jest upał i słońce - krótkie spodenki i koszulka to wtedy spełnienie marzeń ![]() I przede wszystkim nie przejmuj się - jak pójdziesz spać to zleci Ci szybciej niż może się wydawać ![]() Edytowane przez rosiek Czas edycji: 2012-07-21 o 07:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
O matko, 18 godzin, marzenie
![]() ![]() --- Ale nie zgodzę się, że kocyk tylko na jesień lub zimę, działająca klimatyzacja sprawia, że nocą jest naprawdę zimno. Edytowane przez pannaleksandra Czas edycji: 2012-07-20 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Bardzo dziękuje za przydatne rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Albo zamiast kocyka ciepły sweterek do autokaru, np. polar.
![]() |
#21 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Ostatnie godziny dały w kość, bo jechaliśmy przez równiny. Organizatorka powiedziała, że nasz hotel jest na górce, a tu ciągle płasko było ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Na sen aviomarin na przykład. Przy okazji działa przeciwwymiotnie. Muzyka na mp3, ja miałam netbooka, filmy na mp4, naładowaną baterię w telefonie...
Wszystko już dziewczyny wypisały dodam od siebie stopery do uszu żeby być niewrażliwym na innych i nie słyszeć np filmu w tle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam tą samą dolegliwość co i Ty . Mierzę - osiem razy dziennie i do tego dodatkowo (w podróżach) kłuję się lekarstwami . Nic wstydliwego . Siadasz od strony okna, a druga osoba Cię zasłania lub mierzysz na postojach . Przecież pobierasz z palca . Ja to "dodatkowo" - w brzuch . Co do sikania - wytrzymasz . Ja najczęściej wytrzymywałam od postoju do postoju. I to przy piciu piwa i kawy ![]() Co masz wsadzić w bagaż podręczny ? To co Ci radziły Dziewczyny . Dodam od siebie . Ręcznik namoczony zimną wodą . Nogi straszliwie puchną . Owijasz takim ręcznikiem stopy i łydki . Na każdym postoju moczysz ręcznik . Jak zabrać ? W foliowej torbie . Razowego chleba nie radziłabym zabierać . Kłopoty kiszkowe przy tak długim siedzeniu . Najwyżej graham lub możesz i zwykłym zgrzeszyć . W kanapki żółty ser { Holender, Królewski Light, Ryki - niska zawartość tłuszczu}, "czyste" wędliny : gotowana szynka, polędwica, jak lubisz - wędzona pierś kurczaka . Teraz lato i wszystko na maksa solone . A przypuszczam, że wiesz, iż soli Ci zbytnio nie można używać. Radziłabym postawić na domowe wędliny . Kup np. pierś z indyka, wieprzowe od szynki i upiecz w rękawie. Zimne - idealne do kanapek . Wołowina gotowana też dobra . "Wkładka" kanapkowa obłożona listkami sałaty . Pomoże to dłużej zachować świeżość . Z owocami, jak zapewne wiesz - nie możesz przesadzać . Ale dwa jabłka mogą być. Boisz się głodu - zabierz marchewki do chrupania . Niegazowana woda . Żadnych herbat - wzdęcia . Fotele są "samolotowe", a więc półleżysz i nogi też możesz trochę wyciągnąć. Podusia pod głowę i jaaazda ! A tak na marginesie - bierzesz tabletki czy insulinę . Jeśli to drugie, nie wstydź się zażądać w hotelowej recepcji, żeby trzymali insulinę w lodówce. Wkład w pistolecie czy też pompie wytrzyma . Miłych wakacji . ![]() Nie będzie w sam raz . Chcesz ją w hiperglikemię wpędzić ? Żadnych słodkości, a już przede wszystkim czekolady . Chyba, że w obawie przed hipoglikemią : twarde cukierki z cukrem winogronowym lub zwykłe landrynki . Żadnych pieczonych metodami tradycyjnymi mięsiw . Żadnych kiełbasowych wędlin . |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Różowy Jednorożec
|
A gdzie dokładnie jedziesz jakbym mogła zapytać?
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Doczytałam : " (...) coś smakowego (frugo, cola, sok owocowy - wedle upodobań) (...)" . Dziewczyny, chcecie ją do grobu wpędzić ?
Koteczka89 - niech Cię ręka boska broni od powyższego . Ale o tym chyba sama dobrze wiesz . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie pisałam tego wyłącznie pod kątem osoby z cukrzycą, tylko tego co robię i zabieram ja, ale nie przesadzajmy, że taka osoba leci całe życie wyłącznie na wodzie i nie ma rozumu, żeby obkupić się coca-colą. Chyba zna siebie i swoja dietę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie wczotaj przejechalam 24 h w autokarze do Niemiec. Dla mnie najwazniejsza jest poduszka i koc. W nocy robi sie naprawde zimno (najnizsza temp w autobusie wczoraj wynosila 11 stopni). Do tego stopery, wygodne ubranie i mozna wieksza czesc drogi przespac. Co do toalety nie ma ograniczen korzystania, po prostu jak sie napelni to bedzie postoj na najblizszej stacji i ja oprozniaja. Toalety stacjonarne byly dostepne co jakies 2-3 godziny. Polecam miec duza butelke wody niegazowanej, nawet jak calej nie wypijesz to mozesz ja wykorzystac do umycia zebow czy rak. Wlasnie- dobrze jest miec w torebce szczoteczke do zebow, paste, chusteczki nawilzajace, zel antybakteryjny. Polopiryna, nospa i wegiel zawsze sie przydaja.
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Btw ja z Ikei mam fajne kocyki takie cienkie idealne do torebki za chyba 5 zł i jaśka za 2 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
autokarem jechalam 2 razy do bulgarii i raz do chorwacji
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- ooo i jak kolezanka wyzej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...akteryjny.html
Polecam ten zel antybakteryjny do rak. Rece sie po nim nie lepia i uczucie jest naprawde takie jak po umyciu mydlem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.