| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2007-03-13, 14:23 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-03 Lokalizacja: Włocławek 
				 | Co Na Obiad?

No wlasnie nie mam za bardzo pomyslow co mam robic na obiadek...  piers gotowana, warzywa, ryz, rybka... no i na tym moje pomysly sie koncza heh, jestem od kilku dni na dietce, ale chce dostarczac swojemu organizmowi jak najwiecej niezbednych skladnikow i witamin... 
				__________________ ..Komponuj swoje wspomnienia w najpiekniejsza powiesc - Bajke swojego zycia... | 
|     |   | 
|  2007-03-13, 15:27 | #2 | 
| Rozeznanie | 

Dot.: Co Na Obiad?

kasza gryczna, jęczmienna.kus kus, mozna nawet makaron(bez tłustych sosów) np ze szpinkamiem i czosnkiem(pycha! ja tak jem) chude miesko,zupy nie zabielane,ryż brązowy,wazne jest urozmaicenie i pamietaj ze to nie produkt tuczy tylko jego ilosc, wiadomo lepiej wybrac kasze gryczana niz ziemniaki, albo ryz brazowy niz biały(brazoy ma wiecej własciowosci odzywczych) Pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2007-03-13, 16:51 | #3 | 
| xxyy Zarejestrowany: 2006-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

przeciez o obiad to najlatwiej podczas diety   jest naparwde duze pole do popisu  mozesz jesc np ziemniaki ( np 2 to tylko 120 kalorii), ryz brazowy, kasze gryczana, jeczmienna, makaron pelnoziarnisty albo razowy, do tego jakies warzywka ( kalafior, brokuly, fasolke czerwona z puszki, fasolke szparagowa, cebulke). mozesz zorbic tez nalesniki z maki razowej z warzywami, albo ugotowac sobie warzywna zupke (ale bez smietany, tylko z jogurtem naturalnym). 
				__________________ Nie należy sie bać zmian , które powo... | 
|     |   | 
|  2007-03-13, 17:12 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Mrożonki polecam z całego serca, wszelkie miksy warzywne. Do tego cycek z kury, chuda wołowina albo sadzone jajco. Omlety z warzywami i chudym mięsem. Ryż z kiełkami z patelni bardzo, bardzo smaczny i zdrowy. Coraz cieplej więc wszelkie sałatki warzywne z serem bądź mięsem, z dodatkiem jajka, jogurtu, etc. Lecza warzywne i zupy na chudym mięsie zabielane jogurtem. Do wyboru, do koloru   
				__________________ - Nie warto się wysilać. Niech diabli porwą ich wszystkich - powiedział. - Do kabaretu wstąp. Wypijemy po parę piw i popatrzymy, jak ten facet maluje. (R. Zelazny, Książę Chaosu) | 
|     |   | 
|  2007-03-14, 09:11 | #5 | 
				 |  Dot.: Co Na Obiad? 

dziekuje za odpowiedzi    
				__________________ ..Komponuj swoje wspomnienia w najpiekniejsza powiesc - Bajke swojego zycia... | 
|     |   | 
|  2007-03-14, 19:30 | #6 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-03 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Może po prostu jeść wszystko na co masz ochote,tylko w mniejszych ilościach? Bo takie katowanie się czymś,czego nie lubisz nie ma sensu...   powodzenia w odchudzaniu ;* | 
|     |   | 
|  2007-03-15, 01:44 | #7 | 
				 | 

Dzieki....  W sumie to nie chce duzo schudnac, tylko zgubic brzuch i te straszne boczki! Ale potrzebna mi jest do tego dietka,zeby osiagnac lepszy i szybszy efekt.buzka 
|     |   | 
|  2007-03-15, 06:16 | #8 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: uroczysko 
				 | 

Cytat: 
 100 gr. ziemniaków ma ok 70 - 80 kcal ważyłam - to 3 średnie ziemniaki. 
				__________________ Połam język  Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.  MIŁEGO DNIA   | |
|     |   | 
|  2007-03-15, 06:23 | #9 | |
				 | 

Cytat: 
 ostatnio kupilam na obiad 4 ziemniaki ( dla siebie i dla TŻ-ta) i zwazyli mi w sklepie i bylo 600 g, czyli wychodzi ze jeden ma 150 g, czyli jakies 90 kalorii. ale sa tez mniejsze ziemniaki  chcialabym miec wage kuchenna  a Ty z jakiej tabeli kalorii korzystasz?   
				__________________ Nie należy sie bać zmian , które powo... | |
|     |   | 
|  2007-03-15, 15:26 | #10 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

No właśnie, co oznacza "średni ziemniak"? Zawsze podejrzliwie się im przyglądam bo wagi nie mam  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Może jakaś tabela wymiarów standardowej pyry?   
				__________________ - Nie warto się wysilać. Niech diabli porwą ich wszystkich - powiedział. - Do kabaretu wstąp. Wypijemy po parę piw i popatrzymy, jak ten facet maluje. (R. Zelazny, Książę Chaosu) | 
|     |   | 
|  2007-03-15, 15:31 | #11 | 
				 | 

dzis kupilam 4 ziemniaki i mialy 470 g. wydaje mi sie ze najlepiej jak sie kupuje patrzec ile waza ziemniaki i dzielic to prze ich liczbe, wtedy otrzymamy srednia mase    
				__________________ Nie należy sie bać zmian , które powo... | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2007-03-15, 18:39 | #12 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

Cytat: 
 a czy to znow takie wazne ile ziemniak ma kalorii? Jesli zjemy 2,3 na obiad to od tego z pewnoscia nie utyjemy. Jestem raczej przeciwniczką tak doglebnego wyliczania kalorii, co do ziemniakowego grama. Chyba ze ktos wychodzi z zaburzen odzywiania, to musi wiedziec ile je, zeby nie jesc za malo. Ale przy ew. odchudzaniu bym nie przeginala z tym liczeniem. Pozdrowka 
				__________________  Życie jest zbyt ważne, żeby brać je na serio. [Oscar Wilde] | |
|     |   | 
|  2013-07-04, 20:38 | #13 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-07 
				 | 

Moja propozycja na smaczny, dietetyczny i zdrowy obiad? Kotlety z cukinią i marchewką. Jeśli dodamy do tego pieczone ziemniaczki oraz surówkę z warzyw z sosem to naprawdę wychodzi wspaniała kompozycja. Proporcje i sposób przygotowania znajdziemy tutaj http://vitalia.pl/index.php/mid/118/.../recipe_id/841

| 
|     |   | 
|  2013-07-05, 14:50 | #14 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-05 
				 | 

Moim zdaniem, najlepszy obiad dietetyczny to : rosołek na piersi z kurczaka, ryż, gotowana pierś z kurczaka oraz pomidorki koktailowe. Na diecie najwiecej powinno się jeść warzyw oraz owoców. Nie powinno się jeść smażonych oraz pieczonych dań ponieważ mają one za dużo tłuszczów.

| 
|     |   | 
|  2013-07-06, 22:14 | #15 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-07 
				 | 

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.