Rodzaj cery.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-05, 17:45   #1
aga717
Raczkowanie

Rodzaj cery....

Witam. Mam 35 latek i do tej pory wiedziałam że mam cere suchą i to bardzo. Po myciu twarzy skóra jest napięta, czoło i poliki się łuszczą. Dzisiaj bedac w aptece zbadano mi cere i pani " konsultantka" stwierdziła że mam cere normalną - mieszaną. Zgłupiałam - czy te aparaty są wiarygodne? Może ja się męczę, wymyślam jakies cuda na kiju aby dogodzić mojej bużce a ona potrzebuje czegoś innego. Poradźcie jak sprawdzić rodzaj skóry?

Aga.
aga717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 17:39   #2
agnieszka26a
Rozeznanie

Dot.: Rodzaj cery....

Cera normalna
Cera normalna jest różowa, gładka, jędrna, napięta, dobrze odżywiona, właściwie reaguje na warunki atmosferyczne (takie jak wiatr, słońce, mróz) oraz na wodę i mydło. Niewidoczne są na niej naczynia krwionośne, plamy barwnikowe, nie występuje problem łuszczenia, nie widoczne są zaskórniki. Ślad tłuszczu na lusterku jest ledwie widoczny, "zmarszczka" ginie natychmiast, nakreślony znak jest ledwo widoczny, szybko ginie. Taka cera występuje tylko u dzieci do okresu pokwitania.
Cera sucha
Cera sucha ma jasny kolor, jest cienka, mało elastyczna, gładka, mogą na niej występować przebarwienia, pojawia się sieć rozszerzonych naczyń krwionośnych, może się łuszczyć, reaguje zaczerwienieniem na mydło, wodę i warunki atmosferyczne.
Cera taka szybko się starzeje, a pielęgnowana niewłaściwie staje się cerą starczą. Około dwudziestego roku życia zaczynają pojawiać się pierwsze zmarszczki wokół oczu, ust i szyi, co wymaga podjęcia działań od początku ich występowania, gdyż już w młodym wieku skóra taka staje się coraz cieńsza, wręcz pergaminowa. Odcisk na lusterku nie wykazuje śladów tłuszczu, a tylko lekką wilgoć, "zmarszczka" utrzymuje się najwyżej pół minuty, ślad na czole jest także krótko widoczny.
Cera tłusta
Cera tłusta ma kolor szarożółty, zazwyczaj jest dość gruba, a jej powierzchnia błyszcząca. Widoczne są na niej rozszerzone pory z zaskórnikami. Jest słabo ukrwiona, rano często blada, rzadko zdarzają się rozszerzone naczyńka. Dobrze reaguje na czynniki atmosferyczne: na zimno,wiatr i słońce, oraz na wodę i mydło.
Dużo silniejsze znaczenie mają czynniki wewnętrzne, takie jak stres, zaburzenia hormonalne, napięcia nerwowe i zaburzenia układu trawiennego. Stosunkowo późno rozpoczyna się okres jej starzenia. Zaletą cery tłustej jest także to, że w wieku starszym, czy podeszłym, nie ulega wysuszeniu.
Wadą natomiast są dosyć częste powikłania trądzikowe i skłonność do tworzenia zmian zastoinowych oraz nieestetyczny wygląd. Cera tłusta nie występuje w dzieciństwie. Jej objawy pojawiają się dopiero po okresie pokwitania, ok. 12 roku życia, co jest związane ze wzmożoną stymulacją hormonalną gruczołów płciowych i gruczołów łojowych. Odcisk na lusterku jest tłustawo-wilgotny, "zmarszczka" szybko się wygładza, znak na czole szybko znika.

Stary 2006-05-22, 17:40   #3
agnieszka26a
Rozeznanie

Cera mieszana
Cera mieszana ma cechy dwóch rodzajów skóry:jedne partie są suche, inne zaś tłuste, na czole, nosie, brodzie cera może być nierówna.
Najczęściej partią tłustą jest środkowy pas: czoło, nos, broda. Partie boczne natomiast są suche, choć czasami można spotykać sytuację odwrotną.
Pielęgnacja tego rodzaju cery jest trudna i pracochłonna, ponieważ należy postępować tak, jak z dwoma rodzajami cery.
Przy cerze mieszanej występuje jednocześnie skłonność do łojotoku oraz nieprawidłowa reakcja na wodę i mydło, co objawia się podrażnieniem, zaczerwienieniem, uczuciem pieczenia i napięcia skóry. Odcisk z czoła na lusterku wykazuje wyraźny tłusty ślad , ten z policzków jest ledwo widoczny, "zmarszczka" utrzymuje się ok. pół minuty, znak też jest widoczny ok. pół minuty.
Cera trądzikowa
Trądzik pojawia się zarówno u dziewcząt jak i u chłopców w okresie dojrzewania. Jest jedną z największych bolączek młodzieży (ostatnio obserwuję także tzw. późny trądzik - zwykle u kobiet po 20 roku życia). Trądziku młodzieńczego nie należy bagatelizować. Błędny jest pogląd, że dolegliwość ta przechodzi z wiekiem. Trądzik może mieć różnorodną postać: od formy zaskórnikowej, przez drobne krostki, po blizny. Każdy rodzaj trądziku wymaga konsultacji z lekarzem dermatologiem, w lekkich postaciach pomocne mogą być zabiegi przeciwtrądzikowe w gabinecie kosmetycznym. Przeważnie leczenie jest skojarzeniowe, a więc zalecane są zarówno środki kosmetyczne, miejscowe jak i ogólne - farmakologiczne: antybiotyki, preparaty cynkowe, witaminowe. Trądzik może być skutkiem zaburzeń hormonalnych , zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy( pomocna może okazać się konsultacja z lekarzem endokrynologiem), nieprawidłowych czynności przewodu pokarmowego.
W przypadku wystąpienia trądziku młodzieńczego ważna jest podstawowa pielęgnacja, higieniczny, racjonalny tryb życia (pedantyczna czystość, dotlenianie organizmu, odpowiednia dieta, sen).
Stary 2012-04-03, 19:21   #4
emus89
Przyczajenie

Cool Dot.: Rodzaj cery....

Moja twarz jest blada ma czerwone plamki na policzkach,szybko sie rumieni,ma piegi oraz pojedyncze pajaczki. Po umyciu twarzy sciaga sie,a co do pryszczy to zadko wystepuja. Zagadka, jaki to rodzaj cery?
emus89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 11:50   #5
Pultinka
Przyczajenie

cześć dziewczyny dużo się naczytałam o rodzajach cery dalej nie wiem jaką mam pomóżcie skóra jest baaardzo cienka jasna z siatką rozszerzonych naczyń, po umyciu jest ściągnięta łuszczy się więc wszystko wskazuje na to że jest to cera sucha, ale wszystkie kosmetyki nawilżające jak i podkłady są za tłuste dosłownie spływają mi z twarzy, po całym dniu zaś nos i czoło się świeci, także ja już właściwie nie wiem jaką mam cerę suchą czy mieszaną? na pewno wrażliwą pomóżcie
Pultinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 04:28   #6
niut80
Zadomowienie

.

Edytowane przez niut80
Czas edycji: 2018-09-11 o 18:35
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości