|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() O co chodzi w perfumach niszowych
Kilka razy wpadło mi to określenie w ucho... Czy ktoś byłby tak miły i napisał czym różni się "niszowe" Juliatte Has a Gun od np. Chanel czy Armaniego??? Nie chodzi mi o zapach, ale o tą niszowość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: O co chodzi w perfumach niszowych
Niedostępnością w sklepach sieciowych (do niedawna - obecnie jest w ofercie Douglasa). Li i jedynie.
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Regula niedostepnosci. Perfumy trudno dostepne przez co wydaja sie atrakcyjne i pozadane. I ten kto jest ma czuje sie przez to wyjatkowy. Taka sztuczka, nic wiecej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zawsze mi się wydawało, że perfumy się wybiera pod kątem tego czy sie nam podobają czy nie, niezaleznie od tego czy to niszówki czy nie. Atutem niszówek może być natomiast to, że ze względu na to, że są trudniej dostępne nie pachnie niemi co 2 kobitka na ulicy, tylko co 50 np.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Czasem też posiadają one swoją własną estetykę, głębszą historię każdego zapachu. Tak na przykład estetyka Annick Goutal jest dość podobna (wszystkie flakony wyglądają tak samo), choć oczywiście zdarzają się jakieś wyjątkowe sytuacje, jak okrągły flakon Songe
![]() Niszami warto się zainteresować, gdyż w mojej skromnej, subiektywnej ocenie są one dużo ciekawsze niż mainstream. Dla perfumoholika to troszkę tak jak rzadko dostępny model samochodu dla kogoś, kto kocha motoryzację ![]() ![]()
"Wojna to sztuka wprowadzania w błąd, a każdy człowiek to mała wojna." Sun-Tzu "Art of War" / Frank Herbert "Diuna" "Świat to piękne miejsce i warto o niego walczyć - zgadzam się z drugą częścią" Morgan Freeman, SE7EN |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niszowce czy popularne z wysokiej półki? Zapachy Niszowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nindżopesz
|
Wydaje mi się, że to trochę niesprawiedliwe ograniczać niszowość do dostępności, abstrahować od zapachu perfum. Idąc tym torem myślenia nabywca niszowych perfum jest szpanerem lub perfumoholikiem w ostatnim stadium, szukającym najdziwniejszych okazów do swojej kolekcji.
Wg mnie głównym "atutem" niszówek jest niekonwencjonalne podejście do nut zapachowych - bo w których klasycznych perfumach odnajdę zapach prawdziwie kościelnego kadzidła, spalenizny czy miodu pitnego w czystej postaci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Wiedźma
|
Cytat:
Jeśli ktoś nie odróżnia na przykład serii Synthetic czy Black Tourmaline Durbano od oferty Sephorowej, to dla niego to rzeczywiście wyłącznie kwestia dostępności. Cytat:
Cytat:
![]() Po drugie zaś, niestety obecnie wszystkie trzy zapachy, które wymieniłaś są w Sephorze niedostępne, a dwa z nich są w odwrocie także i w Douglasie. Niestety. Bo przyznaję, że mnie wcale nie przeszkadzało to, że były "nieniszowe". Co zaś do samej istoty niszowości, to dla mnie niedostępność wcale nie jest atutem. Szukam szczególnych doznań, mocnych wrażeń i, podobnie jak Redhaired Witch i Homyk - skupiam się na zapachu.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2008-10-28 o 17:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja napisałam tylko, że tym różnią się Juliettki od oferty sieciówek. A Hawa, z przymrużeniem oka i oględnie, napisała, że dla niektórych osobowości posiadanie czegoś niedostępnego dla gawiedzi = szpan.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() BTW Twoje próbki dotarły, już mi brakuje miejsc do testów, dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz przypatrzyłam się tytułowi wątku ![]() A z drugiej strony "nie chodzi o zapach, tylko o niszowość". ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Czyli jakiego mam sobie kupic jako pierwszego. Powiedzmy tak do 300zł. I raczej w grę wchodzą tylko te z Douaglasów...
Widzę, że bardzo dobry jest Lutens, czyż nie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
M<usisz pójść, powąchać, przetestować, zobaczyć z czym się dobrze czujesz. To czy Lutens jest dobry DLA CIEBIE musisz zdecydować sama. Nawet wielbicielkom Twórcy nie wszystkie zapachy wychodzące z pod jego "nosa" podchodzą. Zadajesz baaardzo trudne pytanie - wbrew pozorom. Jeśli szukasz niszy i masz dostęp tylko do Douglasa, to tak, szukaj S.Lutensa, szukaj ETRO, Caron, Il Profumo, Comptoir Sud Pacifique, The Different Company itp .... Edytowane przez Favkes Czas edycji: 2008-10-29 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zdecydowanie odradzam kierowanie sie cena, podczas wyboru perfum. Przeciez nie bedziesz nosila na sobie rachunku, aby wszyscy widzieli ile zaplacilas za kompozycje, ktora pachniesz ![]() Liczy sie zapach- to, jak na Tobie sie rozwija czy czujesz sie w nim komfortowo i najwazniejsze- czy Ci sie podoba. Dlatego , podobnie jak Feniks- doradzam testy; (najlepiej) na wlasnej skorze, przy uzyciu wlasnego nosa. ![]() Mamy na Forum watek, w ktorym wymieniamy sie probkami zapachow- w ten sposob mamy mozliwosc poznania dziesiatek, a moze i setek kompozycji, ktorych nie udaloby sie nam powachac w perfumeriach ![]() Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2008-10-29 o 15:22 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A na serio- zwróć uwagę na zapach, nie na cenę i firmę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Takie jest marketingowe uzasadnienie istnienia produktów o ograniczonej dostępności: krótkich serii, limitowanek, produktów dostępnych tylko dla zaproszonych klientów. Przy czym ja będę obstawała przy tym, że w przypadku niszy perfumeryjnej jednak w znacznej mierze chodzi o zapach. Przynajmniej niektórym nabywcom. ![]() Cytat:
Perfumy niszowe to bardzo, bardzo szerokie spektrum zapachów, od kwiatowych single note, przez kadzidła i przyprawy, na stricte chemicznych oparach skończywszy. Nawet "w niszy" musisz sobie znaleźć swoją własną niszę. Wybrać to, co Ci się spodoba, w czym poczujesz się dobrze. Dodam jeszcze, że tk jak na standardowej sephorowej półce znleźć można zapchy pazurzaste, nietuzinkowe i trudne, tak i wśród nisz wiele jest zapachów łatwych i oczywistych. Tak szczerze, radzę - olej kwestię niszowości. ![]() Kattarina napisała, że nie będziesz nosiła przy sobie paragonu. ![]() Ja dodam, że i flaszki raczej nosiła nie będziesz. Z resztą - nawet gdybyś próbowała zaimponować jakiemus laikowi, to jakiś tam nieznany "Litą" w zwykłej, kanciestej flaszce nie zrobi na nim wrażenia. ![]() To już prędzej Dior. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale nie dla każdego. Swoją drogą, nie wierzę w rzeczy, które sa dla każdego piękne (może z wyjątkiem zapachu świeżego chleba...). ![]() Dokładnie tak. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Polecam Wodę Królowej Węgier-remedium na wszelkie rozterki
![]() ![]() Piękny opis ![]() Oto jak w drugiej połowie XVII wieku opisał Wodę Królowej Węgier wybitny angielski zielarz Nicholas Culpeper: "Woda ta (a raczej nalewka) jest godna podziwu przeciw wszystkim przeziębieniom i powodowanych wilgocią chorobom głowy, apopleksji, epilepsji, zawrotom głowy, letargowi, paraliżowi, chorobom nerwów, reumatyzmowi, skazom, skurczom, konwulsjom. Utracie pamięci, tępocie, śpiączce, senności, głuchocie, szumom w uszach, zaburzeniom widzenia, koagulacji krwi, bólom głowy powodowanym flegmą i humorami. Pokonuje bóle zębów, bóle i słabości żołądka, zapalenie opłucnej, brak apetytu i złe trawienie, obstrukcje wątroby, śledziony, jelit i macicy. Przyjmuje i konserwuje naturalne ciepło. Odnawia zdolności i funkcje ciała, nawet w starości (tak mówią). Niewiele jest remediów dających tak wiele dobrych efektów. Podawać wewnętrznie w winie lub wódce, przemywać nią skronie, wdychać nozdrzami". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
![]()
Niestety raczej nie poznam tych perfum.
Od kilku godzin mam zakupione Rousse Lutensa... Zapach-majstersztyk. Na myśl przywodzi stare, niemal pozbawione życia drzewo cedrowe. Cóż jeszcze tam jest? Ano właśnie cynamon, bo przecież o nim to opowieść. Zapach jest pozbawiony wody, do tego stopnia, że trudno odpędzić się od myśli, że zaraz wszystko się pokruszy, zawali, niszcząc przy okazji olfaktoryczny obraz. Na szczęście nic takiego się nie dzieje. Po pewnym czasie na plan wchodzą owoce, które euforyzują kompozycję. Wanilia dodaje ciepła i utrwala obraz cedru i cynamonu. Czas płynie, a Rousse odkrywa coraz to nowe interpretacje swoich ingrediencji. Bez żadnych watpliwości jest to wonność niemal idealna. Czemuż to "niemal"? Jak wyżej piszę, Rousse jest zbyt suchy, co powoduje mały dynamizm przekazu, zwłaszcza w nutach głowy i serca. Na szczęście, gdy na scenę wchodzi wanilia i owoce, wszystko piękne się uzupełnia i pozwala podziwiać tą(ę) jakże oryginalną sztukę. Bedąc na początku niszowej przygody mogę stwierdzić, że ta kompozycja Lutensa przez długi czas będzie moim Primus Inter Pares z dorobku jakże płodego duetu z Sheldrake`iem. Edytowane przez a8tpk Czas edycji: 2008-10-31 o 15:07 Powód: Skrócenie cytatu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:30.