Czarne ciasto porterowe (mniam!) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-06-13, 19:22   #1
kratos
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 18

Czarne ciasto porterowe (mniam!)


Ciasto jest proste w przygotowaniu (najlepiej świadczy o tym fakt, że mi wyszło), bardzo sycące i zaskakujące w smaku (coś jak pikantna ciemna czekolada, tylko lepsze)

Składniki:
225g mąki pszennej
225g masła
350g cukru
4 jajka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
500 ml portera (użyłem Grand Imperiala z Browaru Amber, jak ktoś nie ma dostępu, Guinness od biedy wystarczy)
100g kakao
100g migdałów w płatkach (opcjonalnie)
2 łyżeczki chilli w proszku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody

Miska numer jeden:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (postawić miskę w drugiej z ciepłą wodą), dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do połączenia się wszystkich składników.
Miska numer dwa:
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i chilli (nie jest go wcale za dużo).
Miska numer trzy:
W kolejnej osobnej misce wymieszać piwo i kakao.

Połączyć wszystko w jednym naczyniu, dodać grubo startą czekoladę i migdały (opcjonalnie, ale sporo wnoszą). Formę (blaszka o wymiarach ok 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W czasie pieczenia oczywiście urośnie, więc musi mieć na to trochę miejsca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (lub wykałaczką) czy jest suche w środku. Przed wyjęciem z formy ostudzić (kusi, ale ostudzić koniecznie!!). Na koniec kładziemy na cieście talerz i robimy przewrotkę, żeby migdały (które nurkują w ciasto) były na wierzchu

Oryginalny przepis (umieszczony także na blogu http://www.portery.pl/2011/09/czarne-ciasto-porterowe/) podesłał mi kiedyś kolega - specjalista od porterów
__________________
<ciach_reklama>
kratos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-14, 12:02   #2
vogelek
Raczkowanie
 
Avatar vogelek
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 339
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)

porter plus ciasto <3 kocham Ciebie za ten przepis
__________________
Jestem "dys" nie zwalnia mnie to jednak z poprawności językowej. Jeżeli zobaczysz błąd ortograficzny/gramatyczny/logiczny zwróć mi na niego uwagę. Będę bardzo wdzięczna.
vogelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 09:21   #3
andzia012kr
Raczkowanie
 
Avatar andzia012kr
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 420
GG do andzia012kr
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)

myslicie ze mozna to ciasto czyms przelozyc? jesli tak, to co mogloby pasowac?
__________________
i KRK
Nie farbuję od 08.2010
Nie prostuję od 11.2010

andzia012kr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 06:55   #4
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)

Ciekawie to ciasto wygląda z przepisu, musze spróbować go zrobić, jeszcze takiego nie robiłam.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.