|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
polski :((
"rola artysty i sztuki we współczesnym świecie"
a także 'dandysowskie pojęcie piękna' ;( gdybyście mogli mi pomóc |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: polski :((
hmmm to Twoje tematy do wyboru, tak? widze ze nie cieszysz sie za bardzo z nich to moze jeszcze znajdziesz jakis ktory bedzie Ci bardziej pasowal? ja sama mam problem ale szczerze mowiac jeszcze nie ogladalam tych tematow... odkladam to na pozniej zeby jeszcze troche "pozyc"
ja tego nie kce moze ktos napisze za mnie? bylabym wdzieczna |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
nie to nie sa moje tematy do wyboru na mature.to sa tematy na temat ktorych musze napisac krotki notatki na jutrzejsza lekcje polskiego
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
chyba ze nie chodzi o mature
bo tak sobie przyjelam ale Ty nic nie napisalas konkretnego moze wiecej szczegulow ??
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
no wlasnie
w takim razie ja nie pomoge za bardzo ale moze poszukaj czegos na internecie? albo w ksiazce do polskiego? sama nie wiem gdzie to mozna znalezc
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
szukam szukam i nic
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
A z tym dandysem to na jakim przykładzie? Jakiej epoki? Ogólnie czy konkretnie? http://www.sciaga.az.pl/druk1.php?id=896
http://www.poland.uz/pl/cultural_values/visualarts http://ezo.blox.pl/html http://prace.sciaga.pl/33819.html http://ebib.oss.wroc.pl/2002/39/sprwsk.php Cosik wyszperałam odnośnie pierwszego tematu, ale jest więcej, wpisz sobie to w googlach, a coś znajdziesz
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
dandy(s) elegant, wytworniś, galant, strojniś, modniś, goguś.
Etym. - ang. dandy 'elegant, fircyk; rzecz wyborna, pierwszorzędna'. Mnie to się skojarzyło z Baudelaire i słusznie ![]() "baudelaire wyłożył swoją teorię dandyzmu w artykule pt. malarz życia współczesnego o rysunkach konstantyna guysa, "figaro" 1863. dandyzm jest według baudelaire'a instytucją starą, nieodłączną od wszelkiej kultury. dandys jest bogatym leniem, który nie ma innych zajęć poza uganianiem się za szczęściem. bogactwo jest koniecznym warunkiem do spełnienia dandyzmu; bez pieniędzy miłość staje się tylko zaspokojeniem przygodnej chętki lub wykonaniem obowiązku małżeńskiego. miłość jest głównym zajęciem próżniaka. jednak ani ona nie jest dla dandysa celem samym w sobie, ani elegancja. wszystko to są tylko symbole jego wyższości, arystokratyzmu i oryginalności. "albowiem dandyzm jest to przede wszystkim rodzaj kultu samego siebie, który jest trwalszy od szczęścia, jakie uwieźć można w drugiej osobie, np. w kobiecie; trwalszy jest nawet od tego, co nazywa się złudzeniami. jest to przyjemność zadziwiania i dumna satysfakcja, że samemu nie jest się nigdy zadziwionym... tak więc pod pewnymi względami dandyzm zbliżony jest do spirytualizmu i do stoicyzmu..." |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
iwciunia dziekuje,juz napisałam.bosska jestes
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
a co do tematów na mature to nie moge sie zdecydowac pomiedzy kilkoma :
*literackie wizje szcześcia ukształtowane w 2 epokach,a twoja koncepcja Arkadii 21 wieku.odwołac sie do przykładów. *bunt i ofiara-2 postawy wobec życia.zaprezentuj,ocen postawy na przykladach bohaterow 2 epok. *niezawinione cierpienia i rózne proby jego uzasadnienia.przedstaw problem odwolujac sie do przykladow. *wplyw samotnosci nal ludzkie zycie.na podst. literatury romantycznej. *rola dworkow szlacheckich z 19 i 20 wieku. *różne ujecia motywu miłosci. *różne oblicza milosci w literaturze i filmie "krótki film o miłości" trudny wybór,a czasu coraz mniej
|
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Ja bym wybrała 2,3 albo 4
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, bo zdawałam w tym roku maturkę, to temat "różne ujęcia motywu miłości" jest naprawdę rozległy i może zmylić jego pozorna łatwość. Buźka
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
na mature bym wybrala 5-cudowny temat lub 6-dobry, latwiutki temat, ale jest ryzyko ze duzo osob bedzie go mialo.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciocia Iwcia będzie za 2 lata nauczycielką polskiego
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
*bunt i ofiara-2 postawy wobec życia.zaprezentuj,ocen postawy na przykladach bohaterow 2 epok. ten mi sie podoba
ale ostatni taki bardziej 'medialny' może być, fragmenty filmu itp
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
iwciunia no właśnie dlatego kusmi mnie ten ostatni temat.tylko,że nigdy nie oglądałam 'krotkiego filmu o milosci"
no i ten o niezawinionych cierpieniach też kusi..
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
witch z tym cierpieniem to pójście na łatwiznę, bo to dość popularny temat
Chyba, że tobie to nie przeszkadza... A film oglądnij i wtedy zdecydujesz, czy warto o tym opowiadać Ja też go nie widziałam, ale tytuł zachęcający
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
a z tą ofiara to jakie przyklady moglabym podac?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.

a także 'dandysowskie pojęcie piękna' ;( gdybyście mogli mi pomóc 

ja tego nie kce
bylabym wdzieczna