|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Impreza Halloween na 12 osób. Menu.
Urządzam imprezę halloween na ok. 12 osób. Nie mam jak gości posadzić przy jednym stole dlatego chce podać przekąski na zimno oraz słodkości. Do tego na ciepło chciałabym zrobić zupę.
Jednak mam problem ułożeniem fajnego menu. Umiem dobrze gotować i często mam gości, jednak ponieważ to jest duża impreza a kilka moich propozycji dość mocno zawyżyło budżet musiałam trochę pozmieniać menu i np. wyrzuciłam deskę serów. Niestety po takim uproszczeniu menu wydaje mi się dość ubogie. Wygląda tak: Na ciepło zupa krem dyniowy z krewetkami i pesto z kolendry. Na zimno: tatar, trzy pasty do smarowania(z łososia, guacamole i z wątróbek), skrzydełka z dipami, parówki w cieście, jajka faszerowane, kuleczki serowe. Na słodko: sernik, babeczki-szarlotki, muffinki, panna cotta. Wydaje mi się, że te przekąski na zimno są dość ubogie i brakuje takiego "gwoździa programu". Z alkoholi będzie poncz, kamikadze i czarne drinki. Do tego wino i piwo. Co Wy o tym myślicie? Może macie jakieś ciekawe pomysły na halloweenowe przekąski?
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Impreza Halloween na 12 osób. Menu.
Jak dla mnie jest bardzo bogato i elegancko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ale czadowe menu!! Jak robisz czarne drinki?
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Zanthia krewet będzie mało ok.2-3 na porcje zupy, wydaje mi się, że żeby zrobić z nich np. koktajl na 12 potrzeba by ich było sporo więcej.
Stokrotek - przepis wzięłam stąd - Czarne drinki
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Moim zdaniem jak chcesz gwoździa programu, to możesz np. podać szaszłyki. Mogą być na ciepło lub na zimno, a co na nie nadziać to już wybierzesz
![]() Ale samo menu mnie się wydaje okej. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2013-10-21 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyjaciółka KWC
|
Bardzo dobrą przystawką są też papryczki jalapenos nadziane serem typu cheddar, panierowane i smazone. Do nich np. 2 rodzaje dipów - łagodny paprykowy i ziołowy. Najlepsze lekko ciepłe, ale jak wystygną to też znikają. Jadłam to na jednej imprezie i fajnie się sprawdziło. A Twoje menu fajne, jak pozostaniesz przy takim to na pewno goście nie będą rozczarowani.
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
uwazam, ze jest okej, i dobrze o tym wiesz. A co za duzo, to niezdrowo
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-10-21 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A może po prostu zrób gwóźdź programu z tego co już masz. Ostatecznie to jak i kiedy to podasz zaważy
![]() Co do przekąsek - to masz 3 fajne pasty - ja na osatnich andrzejkach zrobiłam z tego gwóźdź. Kupiłam 3 bagietki. Zapiekłam pokrojone na kromeczki z serem zółtym i pleśniowym. Ułożyłam na 3 tacach - każda taca z inną pastą i odpowiednim "przybraniem": wionogron, pomidorki koktajlowe, listki bazyki, rzodkiewki, tak zeby ciekawie wyglądało. I jak by nie było miała to miała być zimna płyta a wyszedł hit imprezy. Powodzonka i samcznego ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi dziewczyny.
![]() Szaszłyki są spoko ale moim zdaniem nie nadają się na przekąskę. Nadziewane papryczki są super i nawet pasują klimatem. Black robiłam kiedyś takie roladki i były bardzo fajne, to jest jakiś pomysł ale nie za bardzo umiem wymyślić jak je "strasznie" przybrać żeby pasowały. Rudzia, u mnie będą od razu przekąski na stole, każdy będzie mógł sobie brać co chce. Chciałam zacząć od zupy żeby ludzie się nasycili i mieli dobrą podkładkę pod alkohol. ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie się jednak obchodzi Andrzejki, co roku z tequilą ![]() ![]() ![]() ale chyba podkradnę pomysł z tatarem ![]() ![]() Mój główny problem to małe mieszkanie "ala" studenckie, mało miejsca, 2 malutkie ikeowskie stoliki i średnio 10-15 osób ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Czy mogę się wprosić na tą imprezę?
![]() ![]() Ja bym niczego już nie dodawała, bo jak dla mnie całe to menu jest WOW. Pyszne, eleganckie. Jedynie dodałabym jakiś zabawny akcent, w końcu to impreza z okazji Halloween jak mniemam po tytule. Kupiłabym jakieś dekoracje (ale bez przesady) i np taką formę do pralinek i przygotowała pralinki z wiśnią. Tak żeby w temacie Halloween zostać. ![]()
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Rudzia_bb, podobno tatar jest niepolski, więc do teguili czemu nie? Poza tym tarar można zrobić na różne sposoby może jest jakiś przepis gdzie można go zrobić np. na ostro?
Też mam problem z małym mieszkaniem, również mam stolik z ikei tylko trochę większy, na szczęście mam coś na kształt małej wyspy, bufetu między kuchnią a pokojem. Ale coś tam próbuje kombinować. Rnb, jak jesteś z Warszawy to wpadaj. ![]() Super te foremki! ![]() Mam zamiar przygotować wszystkie potrawy jakoś "strasznie", lub je jakoś specjalnie nazwać czy przyozdobić. Np. teraz szukam taniego tasaka do podania tatara. ![]() Choć oczywiście najbardziej klimatyczne będą słodycze. Mam zamiar zrobić krwawy popcorn, babeczki mózgi i duszki, sernik z pajęczyną i cmentarną panna cottę. Choć pewnie jeszcze coś dorzucę bo teraz wiele fajnych przepisów się na blogach pojawia.
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]() My robiliśmy taką imprezę 2 lata temu. Załączam kilka zdjęć, może się przydadzą jako inspiracja ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My z siostrą rok w rok od kilku lat urządzałyśmy Halloween, ale w tym roku jakoś pracy zbyt dużo, czasu zbyt mało i nie organizujemy. Trochę żal, bo mamy masę dekoracji, sztuczne pajęczyny itp. Może w przyszłym nadrobimy. Krem z dyni brzmi pysznie, muszę spróbować. ![]() Miłej imprezy!
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Świetnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Tak, dokładnie, mielone mięsko z przyprawami - jak na kotlety mielone ![]() Następnym razem będę wiedziała ![]() ![]() Pajęczyna to gotowiec z allegro ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Dodatkiem do pieczeni były krwawe ziemniaczki Nigelli
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Knife_Girl, super zdjecia, a raczka normalne wymiata.
![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przekąskę paluszki nadziewane jakimś nadżieneim z paznokciem z migdala. Poza tym jakieś paszteciki z pomidorami suszonymi itd i ketchupem. Skrzydełka z kurczaka koniecznie na ostro. Co do tartara to upewnij sie wcześniej czy wszyscy goscie go jedzą. Ja nigdy bym sie nie odważyła. Aha no i obowiązkowo dynie wydrążone z otwarciami na oczy i usta ze świecami w środku. To podstawa na taka imprezę! Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2013-10-27 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.