|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Plamy na ubrankach po mleku matki
Witajcie
![]() Przeszukałam "cały" Internet i nie mogę znaleźć recepty na mój problem. Być może któraś z Was wie jak jemu zaradzić ![]() Otóż otrzymałam w "gratisie" wielką pakę ciuszków dla mojej 3-miesięcznej córeczki. Niestety część z nich ma w okolicach szyi (body, kaftaniki itd.) blado brązowe, niektóre żółte plamy. Okazało się, że są to plamy po mleku matki. Próbowałam sprać to Vanishem, jednak prawie nic nie pomogło. I tutaj pojawia się pytanie: jak zapobiec powstaniu takich plam? Pytam, bo ciuszki przed "odłożeniem" na kilka lat do szafy przez byłą właścicielkę zostały wyprane i poskładane w szafie bez plam! Dodam, że nie ma u niej w domu wilgoci, ani nie są to plamy po niechcianych lokatorach. Kilkoro znajomych też miało takie przypadki z ciuszkami. Martwię się, że ciuszki, które już są za małe na Zuzię i odłożę dla kolejnego dziecka mimo, że są podopierane i nie mają żadnych plam za dwa -trzy lata okażą się do wyrzucenia. Czy jest jakiś sposób, aby temu zapobiec?
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Plamy na ubrankach po mleku matki
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Plamy na ubrankach po mleku matki
U mnie jedynym skutecznym sposobem na plamy na ubrankach było wywieszenie prania na pełne słońce na cały dzień. Tak, żeby każda plama była wystawiona bezpośrednio na słońce, a nie schowana w środku suszarki.
Teraz oczywiście pogoda na to nie pozwala, też czekam do wiosny na wyrabianie plam z za małych ubranek a potem spakuję do worka próżniowego ![]() Jeśli nie chcesz czekać to spróbuj jeszcze zaprać mydełkiem dr.Bekmanna (z Rossmanna albo z Allegro) albo wygotować z sodą oczyszczoną (tylko uwaga na guziki ![]() Tymi sposobami dopierałam świeże plamy i bardzo stare z ubranek, które przeleżały kilka lat w szafie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez SylwiaSP Czas edycji: 2016-01-15 o 01:49 |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie,
niestety czas nie pozwolił mi szybciej wejść na forum (piszę pracę licencjacką...). Dziekuję za rady ![]() Co do worków próżniowych to nie wpadłabym na ten pomysł muszę spróbować ![]() a co do sody to dużo jej dać ? są jakieś mniej więcej określone proporcje na litr? Jeśli soda nie pomoże to poczekam do wiosny na słońce Szkoda byłoby 40 szt. praktycznie niezniszczonych ciuszków
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Ja dawałam sodę na oko. Robiłam taką paćkę - posypywałam sodą plamę i troszkę wody na to żeby się spieniło, wcierałam w plamę, 15min poleżało i potem do gara
już nic więcej nie dosypywałam.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
A więc i ja spróbuję "paćki" a potem gotowania
![]() Pozdrawiam
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
U nas (na naszych ciuchach) ulane mleko z niektórych rzeczy się nie doprało. :/ Nic nie pomogło, ciuchy do wywalenia.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.