Ćwiczenia przed jazdą konną - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-04, 14:53   #1
TakaSamaInna
live your passion

Talking

Ćwiczenia przed jazdą konną

Zakładam ten wątek, bo jak przypuszczam takiego nie było. Wczoraj po długiej przerwie miałam jazdę i przyznam szczerze, że trochę czuję co nieco. Chciałabym się dowiedzieć czy znacie może jakieś ćwiczenia, które mogłabym wykonywać w domu aby się lepiej przygotować i wzmocnić odpowiednie partie mięśni?
TakaSamaInna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 23:40   #2
Pimi00
Przyczajenie

Wink Dot.: Ćwiczenia przed jazdą konną

Ja od roku jeżdżę konno i mi pomoga kilka ćwiczeń
Najbardziej przydaje się ćwiczenie rozciągające mięśnie nad piętami-stajesz sobie na krawędzi schodka i naciągasz pięty do dołu, łatwiej potem trzymać pięty w dół w strzemionach
Poza tym przysiady, roziąganie (zwłaszcza mięśni pachwin), kocie grzbiety na mięśnie pleców.
Pozdrawiam i życzę miłych jazd ^^
Pimi00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 09:18   #3
19nutshell
Raczkowanie

Dot.: Ćwiczenia przed jazdą konną

Ogólnie przed jazdą wykonuje się podstawowe ćwiczenia gimnastyczne takie jak skręty tułowia, skłony do przodu i w bok, rowerek, brzuszki, ćwiczenia z hantlami, wymachy ramion i nóg...

Osoby jeżdżące konno powinny rozciągać się, szczególnie w pachwinach. I to nie 2 dni przed jazdą tylko CAŁY CZAS, gdyż spowoduje to wyeliminowanie bólu a dodatkowo poprawi pozycję jeźdźca w siodle: zwłaszcza jeśli chodzi o nogi, przesuną się one w tył, pozycja łydki ulegnie poprawie...
Dobrze jest też ćwiczyć mięśnie ramion przez podciąganie się na drążku i ćwiczenia z ciężarkami jeśli chcemy uprawiać jazdę konną.
19nutshell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 12:31   #4
TakaSamaInna
live your passion

Dot.:Ćwiczenia przed jazdą konną

Dziękuję za odzew i podanie ćwiczeń. Właśnie pachwiny najbardziej czuję, ale już wiem co mam robić. Wymyśliłam sobie taki trening:
- przysiady 3x30
- siad z rozstawionymi nogami i wyciąganie rąk do palców stóp (nie wiem jak to się fachowo nazywa)
- tak samo jak wyżej tylko na stojąco i ręce dotykające podłogi
- rowerek 2x15min
- brzuszki 3x30
- skrętoskłony itp.
- 8 minutes legs
i jak jeszcze nie będę miała dość to wtedy wybiorę jakieś z tej strony
http://www.modeling.pl/?sub=artykuly...8&dz=11&page=1
http://www.modeling.pl/?sub=artykuly...9&dz=11&page=1
Co sądzicie? To wystarczy czy przesadziłam?
Stary 2009-07-05, 19:05   #5
meginnia
Rozeznanie

Mozesz jakies silowe na nogi, typu usiadz na oparciu kanapy i sciskaj ją nogami. Po przerwach w jezdzie konnej zazwyczaj najwiecej problemu sprawia 'za slaba lydka', na ktora wiekszasc koni nie reaguje
Generalnie jazda konna jest specyficznym sportem, angazujacym te grupy miesni, ktore zazwyczaj nie pracuja w innych sportach (a na pewno nie z taka sila), wiec nie przygotujesz sie tu specjalnie. Ja ci proponuje od razu powrocic do koni, a z czasem wrocisz do formy.

Edytowane przez meginnia
Czas edycji: 2009-07-05 o 19:07
meginnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 19:17   #6
19nutshell
Raczkowanie

Całkowicie wystarczy do przygotowania się do jazdy (jak dla mnie to nawet za dużo Szczerze powiedziawszy mało kto robi sobie przed jazdą ćwiczenia)
Ahhh... i zapomniałam. Jeśli jeździsz już długo to pewnie wiesz, natomiast jeśli dopiero zaczynasz to poradzę Ci abyś skupiła się na mięśniach pośladków i mięśniach kręgosłupa (zwłaszcza część lędźwiowa). Należy je wzmocnić, aby lepiej oddziaływać dosiadem na konia. Proponuję od siebie bieganie na wzmocnienie tyłka oraz np. unoszenie tułowia z leżenia na brzuchu, aby wzmocnić mięśnie kręgosłupa
19nutshell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 21:30   #7
TakaSamaInna
live your passion

Oczywiście wiem o wzmocnieniu tych mięśni/części ciała, ale dziękuję za propozycje ćwiczeń, bo z tym mam już większy problem. Za ćwiczenia biorę się od jutra. Wiem, że niektórzy w ogóle nie ćwiczą przed jazdą, ale zazwyczaj to są tacy co albo jeżdżą dość często, albo mają dobrą kondycję, albo się nie przykładają. Roczna przerwa to chyba dość długo aby te partie się zasiedziały, ale jutro dam im wycisk(po rozgrzewce).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-20, 07:29   #8
Lagasse27
BAN stały

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tu.
Chciałam zacząć jeździć konno i w tej chwili zaczynam od szukania porad.
Od czego i w jaki sposób mam "za to" się zabrać.
Czy moglibyście wspólnie mi napisać jakieś wskazówki?
Z góry dziękuje.
Lagasse27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 17:43   #9
TUPTUŚ
Raczkowanie

GG do TUPTUŚ

Cytat:
Napisane przez Lagasse27 Pokaż wiadomość
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tu.
Chciałam zacząć jeździć konno i w tej chwili zaczynam od szukania porad.
Od czego i w jaki sposób mam "za to" się zabrać.
Czy moglibyście wspólnie mi napisać jakieś wskazówki?
Z góry dziękuje.
Rozejrzyj się za stadninami koni znajdującymi się w Twojej okolicy (szkółki/kluby jeździeckie). Odwiedź każdą z nich i porównaj warunki, w jakich trzymane są konie. Poobserwuj zwierzęta, aby sprawdzić jakie mają samopoczucie (czy nie są nadmiernie nerwowe, albo osowiałe), czy ich wygląd zewnętrzny nie budzi zastrzeżeń. Zwróć uwagę, czy każdy koń ma swój własny boks (min. wymiary 2,5 m x 2,5 m) ze świeżą ściółką, w którym może się bez problemów poruszać. Zwróć uwagę czy w takim klubie panuje dobra atmosfera, czy nie krzyczy się na zwierzęta, bądź - o zgrozo - czy nie stosuje się wobec nich jakiejś przemocy fizycznej. Takie odwiedziny pomogą Ci też sprawdzić się czy nie będziesz bać się tych kochanych zwierzątek, które potrafią tez być bardzo sprytne (jak już zaczniesz z nimi obcować to będziesz wiedzieć o co chodzi ). Jak już sobie upatrzysz jakiś klub jeździecki - zapisz się na pierwszą jazdę. Tam juz Ci wszystko wytłumaczą co i jak
Aha, nie kupuj od razu stroju jeździeckiego, bo nie wiesz jeszcze czy na pewno Ci się spodoba ta dyscyplina. Na pierwsza jazdę wystarczą getry, buty sportowe i jakaś koszulka/bluza (najlepiej bez kaptura). Kask pożyczą Ci w szkółce.
powodzonka!!

Nałogowa pijaczka green tea
TUPTUŚ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości