|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
live your passion
|
![]() Ćwiczenia przed jazdą konną
Zakładam ten wątek, bo jak przypuszczam takiego nie było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja od roku jeżdżę konno i mi pomoga kilka ćwiczeń
![]() Najbardziej przydaje się ćwiczenie rozciągające mięśnie nad piętami-stajesz sobie na krawędzi schodka i naciągasz pięty do dołu, łatwiej potem trzymać pięty w dół w strzemionach ![]() Poza tym przysiady, roziąganie (zwłaszcza mięśni pachwin), kocie grzbiety na mięśnie pleców. Pozdrawiam i życzę miłych jazd ^^ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ćwiczenia przed jazdą konną
Ogólnie przed jazdą wykonuje się podstawowe ćwiczenia gimnastyczne takie jak skręty tułowia, skłony do przodu i w bok, rowerek, brzuszki, ćwiczenia z hantlami, wymachy ramion i nóg...
Osoby jeżdżące konno powinny rozciągać się, szczególnie w pachwinach. I to nie 2 dni przed jazdą tylko CAŁY CZAS, gdyż spowoduje to wyeliminowanie bólu a dodatkowo poprawi pozycję jeźdźca w siodle: zwłaszcza jeśli chodzi o nogi, przesuną się one w tył, pozycja łydki ulegnie poprawie... Dobrze jest też ćwiczyć mięśnie ramion przez podciąganie się na drążku i ćwiczenia z ciężarkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
live your passion
|
Dot.:Ćwiczenia przed jazdą konną
Dziękuję za odzew i podanie ćwiczeń
![]() ![]() - przysiady 3x30 - siad z rozstawionymi nogami i wyciąganie rąk do palców stóp (nie wiem jak to się fachowo nazywa) - tak samo jak wyżej tylko na stojąco i ręce dotykające podłogi - rowerek 2x15min - brzuszki 3x30 - skrętoskłony itp. - 8 minutes legs i jak jeszcze nie będę miała dość to wtedy wybiorę jakieś z tej strony http://www.modeling.pl/?sub=artykuly...8&dz=11&page=1 http://www.modeling.pl/?sub=artykuly...9&dz=11&page=1 Co sądzicie? To wystarczy czy przesadziłam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Mozesz jakies silowe na nogi, typu usiadz na oparciu kanapy i sciskaj ją nogami. Po przerwach w jezdzie konnej zazwyczaj najwiecej problemu sprawia 'za slaba lydka', na ktora wiekszasc koni nie reaguje
![]() Generalnie jazda konna jest specyficznym sportem, angazujacym te grupy miesni, ktore zazwyczaj nie pracuja w innych sportach (a na pewno nie z taka sila), wiec nie przygotujesz sie tu specjalnie. Ja ci proponuje od razu powrocic do koni, a z czasem wrocisz do formy. Edytowane przez meginnia Czas edycji: 2009-07-05 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Całkowicie wystarczy do przygotowania się do jazdy (jak dla mnie to nawet za dużo
![]() ![]() Ahhh... i zapomniałam. Jeśli jeździsz już długo to pewnie wiesz, natomiast jeśli dopiero zaczynasz to poradzę Ci abyś skupiła się na mięśniach pośladków i mięśniach kręgosłupa (zwłaszcza część lędźwiowa). Należy je wzmocnić, aby lepiej oddziaływać dosiadem na konia. Proponuję od siebie bieganie na wzmocnienie tyłka oraz np. unoszenie tułowia z leżenia na brzuchu, aby wzmocnić mięśnie kręgosłupa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
live your passion
|
Oczywiście wiem o wzmocnieniu tych mięśni/części ciała
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tu.
Chciałam zacząć jeździć konno i w tej chwili zaczynam od szukania porad. Od czego i w jaki sposób mam "za to" się zabrać. Czy moglibyście wspólnie mi napisać jakieś wskazówki? Z góry dziękuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha, nie kupuj od razu stroju jeździeckiego, bo nie wiesz jeszcze czy na pewno Ci się spodoba ta dyscyplina. Na pierwsza jazdę wystarczą getry, buty sportowe i jakaś koszulka/bluza (najlepiej bez kaptura). Kask pożyczą Ci w szkółce. powodzonka!! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.