kolonie w Polsce? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 15:06   #1
empty_walls
Przyczajenie

kolonie w Polsce?

Hej, zastanawiam sie wlasnie gdzie pojechac na kolonie w te wakacje. W zeszlym roku bylam w Rimini (polecam jednak w tym planujemy z koleżanką pojechać gdzieś niedaleko, tzn. polskie morze lub polskie góry. Z tego co widze znaczna wiekszosc jedzie za granice, zwlaszcza do Hiszpanii. Stad moje pytanie, czy ktos z Was w ogole rozwaza kolonie w kraju? Zalezy mi na tym zeby poznac fajnych ludzi, mniej wiecej w moim wieku (16 lat). Nie chcialabym zeby przy odjezdzie okazalo sie, ze jestemy najstarsze i wiekszosc ma po 12 lat. Nic nie mam do mlodszych, ale jednak wolalabym spotkac przynajmniej kilka osób w moim wieku. Chcialabym mniej wiecej dowiedziec sie, czy na kolonie w Polsce jezdza tez starsi, czy przedzial wiekowy siega 13-14 lat? Po prostu sie nie orientuje, ostatnio wybieralam zagraniczne oferty. Nie chodzi mi o nocne zycie ani nic z tych rzeczy, chce po prostu pojechac gdzies zeby nie siedziec 2 miesiace w domu i spedzic milo czas.
empty_walls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 19:19   #2
Yani
Raczkowanie

GG do Yani
Dot.: kolonie w Polsce?

http://www.atas.pl/obozy_mlodziezowe...na/375&type=te
hmm?
http://www.atas.pl/obozy_mlodziezowe...na/495&type=te
To też wydaje się dosć interesujące i przedział wiekowy od 13 do 26 lat ;p
Więc na pewno znajdzie sie ktoś z 94 ( Tez jestem )

Edytowane przez Yani
Czas edycji: 2010-04-06 o 19:25
Yani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 15:12   #3
justine333
Zakorzenienie

Zobacz na strone eco travel tam masz dużo różnych..)
Stary 2010-04-09, 22:01   #4
majka166
Raczkowanie

ja byłam w zeszłym roku z ok-tours w Dąbkach. Generalnie na obozach w Polsce jest więcej młodszych dzieci, bo wiadomo- bliżej, rodzice chętniej wysyłają Polecam turnusy w lipcu, bo jak ja pojechałam na ostatni 13 sierpnia, było tak, że osób było bardzo mało, w tym więcej niż połowa-kolonie, czyli dzieciaki 7-11 letnie. Druga połowa 13,14 latki, może z dziesięć piętnastolatków, ze dwóch szesnastolatków i z czterech siedemnastolatków. Dodatkowo rygor był niesamowity, traktowali tych starszych jak 7 latków- zbiórki na śniadanie, obiad, kolacje, wyjście na miasto, plaże. Spóźnienie? Przysiady. Nie miałaś ochoty iść? Nie ma takiej opcji, chyba, że czułaś się wyjątkowo źle, ale to wyjątkowo, bo ból brzucha to nie jest wystarczający powód. Na teren ośrodka również nie było mowy, żeby wyjść, chociaż były boiska, plac zabaw po to, żeby tam przebywać, to mogliśmy tylko z opiekunem i cała grupa. Jak gra w siatkę- wszyscy grają, ew. mogliśmy się dołączyć do innej grupy, która grała np. w kosza. Opcja 'nie chcę mi się, nie mam ochoty' nie wchodziła w grę. W pokoju zostać nie było można ani samemu do niego wrócić. Po interwencji rodziców pozwolono nam po poinformowaniu wychowawcy i zameldowaniu się po powrocie, wychodzić do sklepu znajdującego się tuż za bramą[nawet tam ulicy nie było], ale to i tak nie wszystkim grupom. Eh, co jeszcze... Pod koniec obozu, mimo iż jestem w miarę wysportowana, nogi mi siadały od przysiadów, bo robiłam ich ok. 100 dziennie, plus codziennie rano 2 km po plaży, rozciąganie, 4-4,5 godziny grania w siatkę/kosza/piłkę hokeja dziennie oczywiście, fitness[ akurat moja wych. była instruktorką, więc wymęczyła nas meeega cięzkimi cwiczeniami! ]. Dyskoteka BEZNADZIEJNA była dwa razy, raz jak nie chciałam iść, musiałam siedzieć na murku przed, za drugim razem po ubłaganiu wychowawczyni pozwoliła nam zostać w pokoju i siedzieć cicho bez światła, żeby inni wychowawcy nie zauważyli, że jesteśmy. Dodatkowo o 23 jak ktoś nie spał, wystarczyło, że nie miał piżamy albo siedział i czytał gazetę w ciszy- zabierali na nocne bieganie i ćwiczenia. Obóz to była szkoła przetrwania. Z tego co się dowiedziałam od wychowawczyni, w Polsce z ok-tours tak już jest. Więc nie jedź tam! Zadowolona w miarę i tak wróciłam, bo z płaskim brzuchem i znacznie bardziej umięśniona[ trudno po tylu ćwiczeniach nie zobaczyć efektów xD] , z lepszą kondycją i poznałam paru fajnych ludzi I tyle. Jeśli lubisz taki hardcore- polecam ;D
Wiem, że obozy w Jarosławcu są okej, pełen luz + ludzie 15,16,17,18 letni ; ]
majka166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 21:10   #5
agnes989
Raczkowanie

hmm jak w Polsce to jedynie obozy konne, taneczne albo sportowe. inaczej jest tak jak napisała majka166 po prostu hardcore zero luzu ;/
agnes989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 01:15   #6
martinka_81
BAN stały

GG do martinka_81

bardzo fajne kolonie w polsce organizuje hamak tur - aktywny wypoczynek z opiekunami z AWF, naprawde fajne.
martinka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 20:33   #7
agnes989
Raczkowanie

polecacie moze jakieś obozy taneczne w polsce badz za granica?
agnes989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 21:17   #8
Bursztynowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agnes989 Pokaż wiadomość
polecacie moze jakieś obozy taneczne w polsce badz za granica?
Moja koleżanka w zeszłym roku była na obozie tanecznym z udziałem uczestników You can dance i bardzo jej się podobało.

Co do kolonii w Polsce - byłam dwa lata temu w górach i w zeszłe wakacje na obozie w Ustce. Ludzie byli w przeróżnym wieku - spora grupa dzieciaków, ale niemało też osób w wieku 15-17 lat. Tyle że to właśnie ci starsi robili najwięcej hałasu, mieli dziecinne kaprysy i w większości przyjechali tylko po to, żeby się napić (chyba, że to ze mną coś nie w porządku i źle interpretuję ideę takich wyjazdów). Ale dla pocieszenia powiem, że normalni ludzie również się zdarzali, więc nasze polskie obozy jak najbardziej polecam. Zwłaszcza, że i u nas można trafić na wiele ciekawych miejsc .
Bursztynowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:49   #9
czarnamambaa
Przyczajenie

sorki że odnawiam wątek ale chciałbym pojechać na kolonie/obóz.
pierwszy raz.
i tak przeglądałam oferty i nic nie ma ciekawego oprócz natłoku
ofert. wiem że trzeba przeglądać dużo żeby coś znaleźć ale może macie jakieś sprawdzone kolonie czy tam obozy?
mam 15 lat. nie chce aby to byly obozy z dziećmi.
najlepiej 14-18.
cos tam wyszperałam u naszego wójka google:
http://www.hamak-tur.pl/index.php?pa...6-08-07-2010-r
http://almatur.pl/lista_lato.php?nr=%A3POD~CA_ZAK
co o tym myślicie?
proszę o odpowiedź szczegółówą. pierwszy raz bd na takim obozie.
Nie podpiszę się pod tym nawet lewą dłonią
czarnamambaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 13:09   #10
Minka94
Raczkowanie

empty_walls, Zdecydowałaś się ? Ja jestem w podobnej sytuacji, tylko że jadę sama. I też mam 16 lat. Chciałabym poznać kogoś żeby na początku było raźniej. W oko wpadł mi ten obóz: http://www.kolonieiobozy.pl/can-you-dance i ten: http://www.kolonieiobozy.pl/akademia...-i-urody-kulka. Wydaje mi się, że oba wyglądają ciekawie. Czy ktoś też jedzie na kolonie SAM ?

Edytowane przez Minka94
Czas edycji: 2010-05-28 o 13:17
Minka94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 15:12   #11
obozydraft
SPAMER
Nieopłacona reklama

Obozy Konne na mazurach?
http://draftobozy.wordpress.com/obozy-konne

obozydraft jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 23:14   #12
Dorotii83
BAN stały

Najpierw chyba trzeba by wybrać kierunek (morze czy góry?) a potem organizatora.

Wiele osób z tego forum jedzie z biurem BUT ale za granice (PARTY ZONE). Podpytaj doświadczonych bywalców jak jest z wyjazdami w Polsce (choć koszta pewnie podobne). Sądzę, że może być podobnie, bo kadra uznawana jest raczej za bardzo ok i podchodzącą po partnersku do uczestników kolonii.
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-16, 16:55   #13
Yani
Raczkowanie

GG do Yani

Cytat:
Napisane przez czarnamambaa Pokaż wiadomość
sorki że odnawiam wątek ale chciałbym pojechać na kolonie/obóz.
pierwszy raz.
i tak przeglądałam oferty i nic nie ma ciekawego oprócz natłoku
ofert. wiem że trzeba przeglądać dużo żeby coś znaleźć ale może macie jakieś sprawdzone kolonie czy tam obozy?
mam 15 lat. nie chce aby to byly obozy z dziećmi.
najlepiej 14-18.
cos tam wyszperałam u naszego wójka google:
http://www.hamak-tur.pl/index.php?pa...6-08-07-2010-r
http://almatur.pl/lista_lato.php?nr=%A3POD~CA_ZAK
co o tym myślicie?
proszę o odpowiedź szczegółówą. pierwszy raz bd na takim obozie.
Raczej odradzam Ci szukania ofert przez google. Wyskakują wtedy własnie takie biura jak to 'Hamak Tur' które chyba nie jest za bardzo popularne i cięzko byłoby poszukać jakichkolwiek opinii o nim.
Chyba lepiej będzie jak będziesz przeglądać konkretne oferty znanych i polecanych biur poróży. Jezeli nie jestes w nich za bardzo obeznana to tu masz pare sprawdzonych :
Właśnie np Almatur

http://www.obozyonline.pl/index.php?...group=W+Polsce
http://www.kochamwakacje.pl/obozy/in...&szukaj=szukaj
http://www.juventur.poznan.pl/client...ZKI+EGZOTYCZNE
http://www.atas.pl/obozy_mlodziezowe/obozy_krajowe
http://www.ok-tours.pl/kolonie_krajowe.html

Ale tak jak wspomniałas nie chcesz obozu "z dziećmi" więc radze unikać ofert takich jak z Twojego linka z Almatura gdzie jest podział na 2 grupy wiekowe (10-14 i 14-18 lat) bo w praktyce ten podział jest praktycznie niezauważnalny. Większość zajęć mielibyście razem a co za tym idzie nie spodziewajcie się specjalnych przywilejów jako dla tych starszych i"mądrzejszych". Wiem z własnego doświadczenia ze 16 latek jest traktowany na równi np z 12 latkiem. Oczywiscie jezeli różnica jest tak drastyczna np 7 latek z 18 to nie ma innego wyjscia i trzeba przeprowadzić dla nich inne zajęcia, ale ogolnie to wychowawcy kolonijni ułatwiają sobie prace jak tylko mogą i dlatego czesto grupe młodszą wolą wrzucić do tej starszej, razem z ich wszystkimi zakazami i nakazami Nie twierdze ze każde biuro tak robi, ale wiem ze to jest dość częste
Tak więc ja ostrzegam i odradzam
Yani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 10:15   #14
Dorotii83
BAN stały

Ja się nie zgodzę, z opinią, że biura mało znane, lub te, których nie widać w googlu są niepewne lub nie godne zaufania. Należy pamiętać, że każdemu z nas wyświetlają się inne wyniki wyszukiwania, a zadowoleni klienci mało kiedy zamieszczają pozytywne wypowiedzi. Niestety bardzo często Ci zbulwersowani, mający wygórowane oczekiwania mogą narobić więcej szumu niż to warte i wtedy wizerunek biura bardzo cierpi... bo ktoś nie ma pojęcia o tym co widnieje w umowie a żąda np. luksusów za marne pieniądze powołując się na prawa konsumenckie...
Stary 2012-05-18, 12:05   #15
Szalona Malina
Przyczajenie

Ja od trzech lat wysyłam dzieci na wakacje z Akademią Nauki w Warszawie. Program jest tak skonstruowany, że zarówno moja 10 letnia córka jak i 7 letni syn świetnie się bawią. W tym roku także planujemy wyjazd z Akademią -fajny ośrodek w Mrzeżynie nad morzem, program zapowiada się ekscytująco.
Szalona Malina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 21:17   #16
Dorotii83
BAN stały

Podnoszę wątek

Temat aktualny chyba nawet bardzo bo lada moment zaczynają się wakacje. Czy są tutaj jakieś mamy, które z drżącym sercem wysyłają swoje dzieci pierwszy raz na kolonie?
Stary 2012-06-21, 10:04   #17
Mycha84
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

jest mama, która z drżącym sercem się zastanawia Ale chyba jeszcze rok poczekamy, wtedy kuzyn bedzie mógł pojechać z moim synem, razem będzie im raźniej
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 22:08   #18
Osa jeden
Przyczajenie

Witam, zastanawialem się ostatnio o koloni Polsce po rocznej przerwie od kolonii zagranicznych. Pierwsza w 2011 była do Hiszpanii i mi się podobało, dosyć dużo wolneg czasu ale niestety opiekunowie często chodzili po pokojach i wyganiali spać czy rozganiali jakieś zgrupowania (można było czasami posiedzieć wieczorem u kolegów czy koleżanek, ale raczej trzeba było się przed nimi kryć, a jak złapali to znowu do pokoju). Raz wyszliśmy do klubu. Raczej nie było nam wolno nieprzychodzic na śniadania itd. Za rok w 2012 pojechaliśmy z trochę większą paczka do Bułgarii i ogólnie był luz, dużo wolnego czasu i raczej nie było problemów z wychodzeniem gdziekolwiek (kluby,sąsiednie kolonie), tylko czasami mogła być spina jak się nie wróciło na noc, ale tylko jak ktoś zauważył. Co do ludzi to większość miała powyżej 16 lat, było nawet dużo osób pełnoletnich od 18 do 21 lat. Na śniadania obiady i kolacje przychodził ten kto chciał, trzeba było przychodzić na zbiórki które były dosyć rzadko, opiekunowie byli spoko można było się z nimi dogadać. W Polsce chodziło by mi bardziej o kolonie gdzie będzie dość dużo osób, sąsiednich koloni , mała kontrola, fajne towarzystwo ogarnieci koledzy i ładne koleżanki ;-) najlepiej w wieku od 16 do 21 lat, wporzadku opiekunowie, fajnie gdyby były organizowane jakieś ogniska czy imprezy gdzie można by było się napić i ewentualnie wyjścia wieczorem do klubów. Interesowały by mnie wyjazdy nad morze, mazury najlepiej do jakiegoś większego miasta blisko zbiornika wodnego gdzie można by było spotkać dużo ciekawych ludzi. Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam
Osa jeden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 10:01   #19
Dorotii83
BAN stały

A ja mam pytanie z innej beczki -> od jakiego wieku wysyłać dziecko na kolonie? Czy są tu jakieś mamy, które mogą się wypowiedzieć?

Oczywiście mam na myśli pierwsze kolonie i to raczej w Polsce
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości