Zwiększanie kaloryczności diety- pomocy! :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-10, 15:24   #1
SweetLikeCherry
Przyczajenie

Unhappy

Zwiększanie kaloryczności diety- pomocy! :(

Mam 16 lat i w ciągu miesiąca w bardzo głupi sposób (750 kcal na dzień :/ ) schudłam 8 kg.... Teraz ważę 62 przy wzroście 173. Chcę zwiększyć kaloryczność diety bo wiem, że zaraz mi wszystko wysiądzie i zacznie się jakaś anoreksja, ale planuję jeszcze schudnąć jakieś 4-5 kg. Dodam, że teraz jem już ok 800 - 900 na dzień jak zwiększyć kaloryczność , schudnąć i uniknąć jojo???
SweetLikeCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 18:33   #2
n_eptun
Raczkowanie

Dot.: Zwiększanie kaloryczności diety- pomocy! :(

Zwiększaj o 100-200 tygodniowo aż dojdziesz do jakiś 1800. Powinnaś utrzymać tę wagę. Nie zapominaj o nnkt(orzechy,oliwa,pestki ,awokado,ryby)i pełnowartościowym białku Chociaż patrząc na Twój wiek radziłabym udać się do dietetyka po jadłospis oraz do lekarza w celu zrobienia badań bo ten pozornie "krótki miesiąc'' na 750kcal mógł wyrządzić szkody w Twoim organizmie. No i warto dowiedzieć się o ewentualnych przeciwwskazaniach dotyczących odchudzania.
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 21:12   #3
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Zwiększaj o 100-200 tygodniowo aż dojdziesz do jakiś 1800. Powinnaś utrzymać tę wagę. Nie zapominaj o nnkt(orzechy,oliwa,pestki ,awokado,ryby)i pełnowartościowym białku Chociaż patrząc na Twój wiek radziłabym udać się do dietetyka po jadłospis oraz do lekarza w celu zrobienia badań bo ten pozornie "krótki miesiąc'' na 750kcal mógł wyrządzić szkody w Twoim organizmie. No i warto dowiedzieć się o ewentualnych przeciwwskazaniach dotyczących odchudzania.
Oj racja, badania koniecznie, najlepiej byłoby zrobić już takie szczegółowe ze sprawdzeniem poziomu elektrolitów.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-17, 15:42   #4
neska002
Zakorzenienie

Tak jak już wcześniej ktoś napisał - zwiększaj stopniowo kaloryczność, o 100-200 tygodniowo. Organizm ładnie będzie się adaptował i nie dozna szoku.

Sama kiedyś przechodziłam takie wychodzenie z mało mądrej diety.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 22:18   #5
Salvatorexd
Raczkowanie

Odchudzanie powinno być stopniowe. Zapewne 8kg straciłaś dzięki głodówce. NIE POLECAM. Najpierw zajmj się zwiększeniem kaloryczności, dopiero później postaraj się zrzucić wymarzone kilogramy ( chociaż i tak sądzę, że przy Twoim wzroście, waga jest idealnai bardziej nadałyby się ćwiczenia na wyrzeźbienie mięśni )
Kaloryczność diety możesz zwiększyć poprzez :
- dodaania do dań śmietany, tłustego mleka itp
- jedzenie żółtego sera, orzechów
Salvatorexd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 07:36   #6
neska002
Zakorzenienie

SweetLikeCherry: I jak Ci idzie kochana? Mam nadzieję, że wyszłaś z głodówki ale też, że nie rzuciłaś się na lodówkę.

Stary 2014-06-19, 07:44   #7
SweetLikeCherry
Przyczajenie

neska002: ech średnio :/ nie wiem co się dzieje, ale jem coraz mniej
w sobotę zaplanowałam sobie cheat day. chciałam się już wyrwać z tego reżimu liczenia kcal. Nie wyszło- wszystko automatycznie liczyłam, sumowałam i wieczorem probowałam sprowokowac wymioty i przeszukiwałam apteczki szukajac przeczyszczajacych leków .... całe sczęscie nic nie znalazłam i nie udało sie sprowokować wymiotow, ale nastepnego dnia jadlam już mniej niż 600. teraz próbuję 700, ale ciągle mam absurdalny lek przed tym, ze przytyje :<< jakieś dwa dni temu stwierdziłam: koniec z tym, muszę jesc normalnie. Wzięłam jabłko, umyłam je i ... odłożyłam, nie potrafiłam w siebie go wmusić...... jest coraz gorzej :<
SweetLikeCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-19, 09:02   #8
neska002
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetLikeCherry Pokaż wiadomość
neska002: ech średnio :/ nie wiem co się dzieje, ale jem coraz mniej
w sobotę zaplanowałam sobie cheat day. chciałam się już wyrwać z tego reżimu liczenia kcal. Nie wyszło- wszystko automatycznie liczyłam, sumowałam i wieczorem probowałam sprowokowac wymioty i przeszukiwałam apteczki szukajac przeczyszczajacych leków .... całe sczęscie nic nie znalazłam i nie udało sie sprowokować wymiotow, ale nastepnego dnia jadlam już mniej niż 600. teraz próbuję 700, ale ciągle mam absurdalny lek przed tym, ze przytyje :<< jakieś dwa dni temu stwierdziłam: koniec z tym, muszę jesc normalnie. Wzięłam jabłko, umyłam je i ... odłożyłam, nie potrafiłam w siebie go wmusić...... jest coraz gorzej :<
Nie chcę Cię straszyć ale wygląda to na początki zaburzeń odżywiania, albo i nawet nie już takie początki. Ja tak zaczynałam, a potem przez kolejne 6 lat miałam anoreksję. Zastanów się czego chcesz... Uwierz, że jeżeli będziesz zwiększać kaloryczność o 100-200 kcal tygodniowo to nie ma siły żebyś przytyła. Ja też się kiedyś panicznie tego bałam, a okazało się, że gdy zaczęłam zwiększac kalorie w ten sposób to jeszcze chudłam, a wcześniej jedząc około 500 kcal dziennie waga stała b organizm się przyzwyczaił, metabolizm zwolnił. Pewnie masz tak samo, zwiększając kalorie rozkręcisz metabolizm,a przede wszystkim dasz organizmowi szanse by się zregenerował po tej głodówce. Musisz jeść, bo jak nie to źle skończysz - przerabiałam to. Wiem, że nie jest łatwo to zrobić bo blokuje Cię psychika, ale musisz się odważyć i zwiększać te kalorie, zobaczysz że będzie dobrze. Zawalcz o siebie bo tak jak już pisałam wczesniej - jeśli tego nie zrobisz to będzie źle. Ewentualnie jeśli nie jesteś w stanie sobie z tym poradzić sama to idź do specjalisty, choćby dietetyka, powiedz jaka jest sytuacja niech Cię pokieruje co dalej z Twoją dietą. Musisz się też uwolnić od obsesji myślenia o jedzeniu, planowaniu posiłków, jedzeniu dokładnie tego co zaplanowałaś bo to jest chore, a podejrzewam, że tak masz. Prawda? Jedzenie ma być obok normalnego życia albo jednym z jego elementów, a nie całym Twoim życiem.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości