Czy weterynarz ma rację? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-14, 09:22   #1
Edysiek91
Przyczajenie

Czy weterynarz ma rację?

Witam. Sprawa wygląda tak . Posiadam dwa roczne psy małej rasy. Zawsze były grzeczne i raczej nie wykazywały zachowań agresywnych (tj. miały 2 osoby których wybitnie nie znosiły. Te osoby zaczynały do nich a jedna chciała je pobić kijem za to że szczekały) Niestety około 2 tygodnie temu pogryzły nogi kobiety, która przyszła niezapowiedziana do nas na podwórko. Nigdy u nas nie była a poza tym weszła lekceważąc wszelkie zabezpieczenia i informacje. Wiedziała, że mamy psy, które jej nie znoszą. Poza tym była tabliczka, teren ogrodzony, dzwonek przy bramie . Pech chciał, że moja mama na 5 minut przed moim powrotem do domu nie zamknęła bramki na klucz , żebym mogła spokojnie wejsc , natomiast w dalszym ciągu była zamknięta jako taka i wtedy to się stało. W tym momencie psy są na obserwacji. Czyli przyjeżdża do nas co pare dni weterynarz. Teraz dochodzimy do sedna problemu. Nakazał mi uwiązać psy na łańcuchu przy budzie. Czy ma prawo mi to rozkazać? Dziś po raz kolejny był z wizytą (niezapowiedzianą swoją drogą a miał być wczoraj) i był oburzony, że psy biegają i bawią się na podwórku. Nie chce ich wiązać z powodu jednego incydentu. Kto ma racje w tej sprawie? Dodam , że teraz nie dopuszczamy do sytuacji , żeby bramka byłą chociażby na minutę odkluczona. Wtedy zdarzało się to sporadycznie, gdy ktoś miał przyjść, ponieważ psy były pozytywnie nastawione do ludzi. Pozdrawiam

Edytowane przez Edysiek91
Czas edycji: 2014-06-15 o 16:14
Edysiek91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 09:31   #2
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Czy weterynarz ma rację?

psy nie są od siedzenia na łańcuchu, mogą mieć kojec ale wg mnie jeśli teren jest zabezpieczony to nie ma potrzeby żeby były przykute do budy. Idiota a nie weterynarz. Co to za obserwacja jest? Kobieta zgłosiła to na policję?
Z tego co czytam teraz w necie to posesja musi być tak zabezpieczona żeby nie mógł ktoś postronny wejść. Czyli zamknięta bramka na klucz, łańcuch nie jest wymogiem. Ale może skontaktuj się z jakimś prawnikiem albo fundacją?

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-06-14 o 09:36
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:10   #3
Edysiek91
Przyczajenie

po tym jak psy ją zaatakowały zawieźliśmy kobietę na opatrzenie ugryzień na pomoc doraźną. Szpital ma obowiązek powiadomić sanepid o każdym ugryzieniu. Sanepid natomiast informuje izbę weterynaryjną czy coś takiego i przydzielają do obserwacji najbliższego weterynarza, który w ciągu 2 a u nas akurat prawie 3 tygodni przyjeżdża kilka razy co pare dni i obserwuje psy jak się zachowują czy nie wykazują objawów wścieklizny , agresji i tym podobne. Weterynarz natomiast już przy pierwszej wizycie nakazał , że psy mają być na łańcuchu z czym ja się nie zgadzam bo skoro to jest moja posesja i ją zabezpieczyłam to uważam , że mogę z psami robić co mi się podoba i nikt nie ma prawa do mnie na podwórko wejść a jeśli przeskoczy przez bramę bo w przypadku jej zamknięcia innej opcji nie ma to robi to na własną odpowiedzialność

Edytowane przez Edysiek91
Czas edycji: 2014-06-14 o 10:12
Edysiek91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:15   #4
kevschaa
Zakorzenienie

To chore prawo, jak dla mnie to nie powinnaś mieć na głowie nawet tego weterynarza.
Rozumiem jakby psy się wydostały za płot i tak kogoś pogryzły, ale to baba wtargnęła bezprawnie na Twoją posesję i nie ważne czy była zamknięta furtka na klucz czy nie.
Ja zazwyczaj nie zakluczam drzwi w mieszkaniu jak w nim jestem, czy to daje prawo wszystkim ludziom wejścia mi do domu?!
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:15   #5
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edysiek91 Pokaż wiadomość
Witam. Sprawa wygląda tak . Posiadam dwa roczne psy małej rasy. Zawsze były grzeczne i raczej nie wykazywały zachowań agresywnych (tj. miały 2 osoby których wybitnie nie znosiły. Te osoby zaczynały do nich a jeden chciał je pobić kijem za to że szczekały) Niestety około 2 tygodnie temu pogryzły nogi kobiety, która przyszła niezapowiedziana do nas na podwórko. Nigdy u nas nie była a poza tym weszła lekceważąc wszelkie zabezpieczenia i informacje. Wiedziała, że mamy psy, które jej nie znoszą. Poza tym była tabliczka, teren ogrodzony, dzwonek przy bramie . Pech chciał, że moja mama na 5 minut przed moim powrotem do domu nie zamknęła bramki na klucz , żebym mogła spokojnie wejsc , natomiast w dalszym ciągu była zamknięta jako taka i wtedy to się stało. W tym momencie psy są na obserwacji. Czyli przyjeżdża do nas co pare dni weterynarz. Teraz dochodzimy do sedna problemu. Nakazał mi uwiązać psy na łańcuchu przy budzie. Czy ma prawo mi to rozkazać? Dziś po raz kolejny był z wizytą (niezapowiedzianą swoją drogą a miał być wczoraj) i był oburzony, że psy biegają i bawią się na podwórku. Nie chce ich wiązać z powodu jednego incydentu. Kto ma racje w tej sprawie? Dodam , że teraz nie dopuszczamy do sytuacji , żeby bramka byłą chociażby na minutę odkluczona. Wtedy zdarzało się to sporadycznie, gdy ktoś miał przyjść, ponieważ psy były pozytywnie nastawione do ludzi. Pozdrawiam
To jest tak głupie, że aż straszne. Jaki łańcuch, chyba na łeb upadł.

Twoje myślenie jest dobre, nie musisz robić fosy i zasieków, wystarczy furtka otwierana kluczem, ogrodzenie i już. Powieś sobie jeszcze tabliczkę, tak dla lepszego chronienia tyłka.

ALE ja na czas wizyt weterynarza jakoś dodatkowo zabezpieczałabym psy. Nie wiadomo co takiemu idiocie może strzelić do łba i co jak, nie daj borze, uzna, że twoje psy są agresywne itd?

Prawnik to dobry pomysł.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:25   #6
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
po tym jak psy ją zaatakowały zawieźliśmy kobietę na opatrzenie ugryzień na pomoc doraźną. Szpital ma obowiązek powiadomić sanepid o każdym ugryzieniu. Sanepid natomiast informuje izbę weterynaryjną czy coś takiego i przydzielają do obserwacji najbliższego weterynarza, który w ciągu 2 a u nas akurat prawie 3 tygodni przyjeżdża kilka razy co pare dni i obserwuje psy jak się zachowują czy nie wykazują objawów wścieklizny , agresji i tym podobne. Weterynarz natomiast już przy pierwszej wizycie nakazał , że psy mają być na łańcuchu z czym ja się nie zgadzam bo skoro to jest moja posesja i ją zabezpieczyłam to uważam , że mogę z psami robić co mi się podoba i nikt nie ma prawa do mnie na podwórko wejść a jeśli przeskoczy przez bramę bo w przypadku jej zamknięcia innej opcji nie ma to robi to na własną odpowiedzialność
Po 1. weterynarz nie ma tu nic do gadania i może sobie nakazywac co chce, nie on ustala prawo i przepisy, a w każdym sądzie ewentualnie bys sprawę wygrała gdyż...
Po 2. wg polskiego prawa zabronione jest trzymanie psa na uwięzi dłużej niż 12 godzin w ciągu doby.
Co do pytania "czy ma prawo mi to rozkazać" - nie nie ma prawa, a Ty nie masz się czym przejmować, zwłaszcza że jak piszesz są to psy małej rasy, które z zasady nie nadają się do bycia przy budzie, a zwłaszcza na łańcuchu, co potwierdzi każdy weterynarz z prawdziwego zdarzenia i odpowiednie osoby z rozmaitych instytucji.

Ewentualne nieprzyjemności możesz mieć dlatego że teren niby był zamknięty, ale jednak nie był zabezpieczony odpowiednio tak żeby nikt tam nie wszedł, ale generalnie ranga problemu nie jest taka żeby się tym jakoś szczególnie martwić. Chyba że pogryziona kobieta zechce np. walczyć o odszkodowanie w sądzie (chociaż z tego co zrozumiałam nie było to dotkliwe pogryzienie). Ale wtedy też ewentualnie grzywna + nakaz zabezpieczenia terenu, na pewno nikt na mocy prawa nie wyda nakazu trzymania psów na łańcuchu.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
To jest tak głupie, że aż straszne. Jaki łańcuch, chyba na łeb upadł.

Twoje myślenie jest dobre, nie musisz robić fosy i zasieków, wystarczy furtka otwierana kluczem, ogrodzenie i już. Powieś sobie jeszcze tabliczkę, tak dla lepszego chronienia tyłka.

ALE ja na czas wizyt weterynarza jakoś dodatkowo zabezpieczałabym psy. Nie wiadomo co takiemu idiocie może strzelić do łba i co jak, nie daj borze, uzna, że twoje psy są agresywne itd?

Prawnik to dobry pomysł.
Co do zabezpieczania na czas wizyt weterynarza się zgadzam, co do prawnika - nie jest on konieczny bo żaden weterynarz nie ma prawnej mocy żeby nakazać trzymać psy na łańcuchu, co więcej, jak pisałam wcześniej NIKT na mocy prawa takiego nakazu nie wyda.

Póki co nie panikowałabym bo prawdopodobnie sprawa rozejdzie się po kościach.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:25   #7
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Witam. Sprawa wygląda tak . Posiadam dwa roczne psy małej rasy. Zawsze były grzeczne i raczej nie wykazywały zachowań agresywnych (tj. miały 2 osoby których wybitnie nie znosiły. Te osoby zaczynały do nich a jeden chciał je pobić kijem za to że szczekały) Niestety około 2 tygodnie temu pogryzły nogi kobiety, która przyszła niezapowiedziana do nas na podwórko. Nigdy u nas nie była a poza tym weszła lekceważąc wszelkie zabezpieczenia i informacje. Wiedziała, że mamy psy, które jej nie znoszą. Poza tym była tabliczka, teren ogrodzony, dzwonek przy bramie . Pech chciał, że moja mama na 5 minut przed moim powrotem do domu nie zamknęła bramki na klucz , żebym mogła spokojnie wejsc , natomiast w dalszym ciągu była zamknięta jako taka i wtedy to się stało. W tym momencie psy są na obserwacji. Czyli przyjeżdża do nas co pare dni weterynarz. Teraz dochodzimy do sedna problemu. Nakazał mi uwiązać psy na łańcuchu przy budzie. Czy ma prawo mi to rozkazać? Dziś po raz kolejny był z wizytą (niezapowiedzianą swoją drogą a miał być wczoraj) i był oburzony, że psy biegają i bawią się na podwórku. Nie chce ich wiązać z powodu jednego incydentu. Kto ma racje w tej sprawie? Dodam , że teraz nie dopuszczamy do sytuacji , żeby bramka byłą chociażby na minutę odkluczona. Wtedy zdarzało się to sporadycznie, gdy ktoś miał przyjść, ponieważ psy były pozytywnie nastawione do ludzi. Pozdrawiam
Oczywiście, że wet nie ma prawa nakazać trzymania psów na łańcuchu. Twoim obowiązkiem jest pilnowanie ich żeby znowu kogoś nie pogryzły lub nie uciekły. Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do powiatowego lekarza weterynarii i opowiedziała mu o wszystkim.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-14, 10:32   #8
skazana_na_bluesa
.

nie musisz trzymać psa na łańcuchu. zakładam, że to weterynarz starej daty albo dodatkowo z terenów wiejskich/małomiasteczkowych. tacy maja jeszcze inną mentalność.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:32   #9
201605161006
Konto usunięte

Nie ogarniam. Czy to przypadkiem ta baba nie powinna mieć problemów z prawem za włamanie, a nie Twoje psy za obronę własnego terenu?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:49   #10
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Po 1. weterynarz nie ma tu nic do gadania i może sobie nakazywac co chce, nie on ustala prawo i przepisy, a w każdym sądzie ewentualnie bys sprawę wygrała gdyż...
Po 2. wg polskiego prawa zabronione jest trzymanie psa na uwięzi dłużej niż 12 godzin w ciągu doby.
Co do pytania "czy ma prawo mi to rozkazać" - nie nie ma prawa, a Ty nie masz się czym przejmować, zwłaszcza że jak piszesz są to psy małej rasy, które z zasady nie nadają się do bycia przy budzie, a zwłaszcza na łańcuchu, co potwierdzi każdy weterynarz z prawdziwego zdarzenia i odpowiednie osoby z rozmaitych instytucji.

Ewentualne nieprzyjemności możesz mieć dlatego że teren niby był zamknięty, ale jednak nie był zabezpieczony odpowiednio tak żeby nikt tam nie wszedł, ale generalnie ranga problemu nie jest taka żeby się tym jakoś szczególnie martwić. Chyba że pogryziona kobieta zechce np. walczyć o odszkodowanie w sądzie (chociaż z tego co zrozumiałam nie było to dotkliwe pogryzienie). Ale wtedy też ewentualnie grzywna + nakaz zabezpieczenia terenu, na pewno nikt na mocy prawa nie wyda nakazu trzymania psów na łańcuchu.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Co do zabezpieczania na czas wizyt weterynarza się zgadzam, co do prawnika - nie jest on konieczny bo żaden weterynarz nie ma prawnej mocy żeby nakazać trzymać psy na łańcuchu, co więcej, jak pisałam wcześniej NIKT na mocy prawa takiego nakazu nie wyda.

Póki co nie panikowałabym bo prawdopodobnie sprawa rozejdzie się po kościach.
Ok ale ja mowie o prawniku nie w sprawie "nakazu" uwiazania ale na wszelki wypadek w razie gdyby weterynarzowi odwalilo jeszcze bardziej. Albo tej pogryzionej. "Nakaz" uwiazania to w tym przypadku najmniejszy problem.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 12:52   #11
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Jeżeli teren na którym biegają psy jest odpowiednio zabezpieczony i jest tabliczka z ostrzeżeniem, że na tym terenie jest pies/psy to nawet jeśli furtka nie była zamknięta na klucz to osoba wchodzi na swoją odpowiedzialność. Ja jednak dla własnego spokoju i spokoju psów skonsultowałabym się z prawnikiem, a na weterynarza doniosła jak radzi Merys.

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 12:56   #12
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Oczywscie, ze racje ma weterynarz. Skoro wy jestescie nieodpowiedzialni to psy musza byc na lanchuchu.
Kobieta nie zostalaby pogryziona, gdybyscie byli odpowiedzialnymi wlascicielami. Cala sytuacja jest Wasza winy. Racja calkowicie po stronie weterynarza.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 12:56   #13
201607111040
Konto usunięte

Pies nie musi być na łańcuchu. Z tego co mi wiadomo, jeśli ma się psa to teren ma być ogrodzony i oznaczony (np tabliczka uwaga pies). A wet to chyba jakiś konował, skoro nie wie że uwiązanie psów na łańcuchu może tylko zwiększyć agresję.

Poza tym to ta kobieta zrobiła błąd. Weszła na waszą posesję mimo że miała możliwość dzwonka.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 12:58   #14
Konto usunięte

Cytat:
Zawsze były grzeczne i raczej nie wykazywały zachowań agresywnych (tj. miały 2 osoby których wybitnie nie znosiły. Te osoby zaczynały do nich a jeden chciał je pobić kijem za to że szczekały)
Cytat:
Wiedziała, że mamy psy, które jej nie znoszą.
Czy ta kobieta "zaczynala" do nich czy chciala je pobic kijem?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 12:59   #15
201607111040
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46879375]Oczywscie, ze racje ma weterynarz. Skoro wy jestescie nieodpowiedzialni to psy musza byc na lanchuchu.
Kobieta nie zostalaby pogryziona, gdybyscie byli odpowiedzialnymi wlascicielami. Cala sytuacja jest Wasza winy. Racja calkowicie po stronie weterynarza.[/QUOTE]
Kobieta nie byłaby pogryziona gdyby nie weszła na czyjąś posesję bez pozwolenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-14, 13:00   #16
kevschaa
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46879375]Oczywscie, ze racje ma weterynarz. Skoro wy jestescie nieodpowiedzialni to psy musza byc na lanchuchu.
Kobieta nie zostalaby pogryziona, gdybyscie byli odpowiedzialnymi wlascicielami. Cala sytuacja jest Wasza winy. Racja calkowicie po stronie weterynarza.[/QUOTE]

Kobieta nie zostałaby pogryziona gdyby nie weszła na cudzy teren bez pozwolenia.
Równie dobrze możesz ukraść coś w sklepie i powiedzieć "właściciel jest winny, gdyby lepiej zabezpieczył to bym nie ukradła"
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 13:00   #17
201607111040
Konto usunięte

Nie zdziwiłabym się jakby ta kobieta sprowokowała psy.
Stary 2014-06-14, 13:03   #18
zakonna
Naczelna Nastolatka

wyraźnie jest napisane w przepisach, że teren ma być odpowiednio zabezpieczony czyli zamknięta na klucz bramka, kłódka itp. Nie ma nic o obowiązku trzymania psów na łańcuchu. Musi być też tabliczka ostrzegająca "agresywny pies" bo sama "uwaga pies" nie wystarczy. Ale tak poza tym, to ja uważam, że jak ktoś wchodzi na cudzą posesję to na własną odpowiedzialność. Osobiście przepisy wydają mi się absurdalne.
Stary 2014-06-14, 13:07   #19
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wyraźnie jest napisane w przepisach, że teren ma być odpowiednio zabezpieczony czyli zamknięta na klucz bramka, kłódka itp. Nie ma nic o obowiązku trzymania psów na łańcuchu. Musi być też tabliczka ostrzegająca "agresywny pies" bo sama "uwaga pies" nie wystarczy. Ale tak poza tym, to ja uważam, że jak ktoś wchodzi na cudzą posesję to na własną odpowiedzialność. Osobiście przepisy wydają mi się absurdalne.
A mogłabyś podać mi konkretny przepis? Bo ja właśnie słyszałam że pies na być na zamkniętej posesji. Ja to rozumiem że teren ma być ogrodzony, a nie jeszcze dodatkowo zamknięty na klucz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-14, 13:10   #20
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, ale do glowy by mi nie przyszlo robic komus problem dlatego, ze mimo ostrzezen przed psami i dzwonka przy furtce wlazlam komus na posesje i zostalam pogryziona przez psa.
Zakladam oczywiscie, ze masz tabliczke, na ktorej jest napisane, ze na podworku znajduja sie psy.
Zamykanie furtki na klucz jest absurdem. To tak samo jakby ktos mi sie wlamal do domu, bo nie zamknelam drzwi na klucz, a pies znajdujacy sie w domu pogryzlby go.
Pies jest od tego, zeby podworka pilnowal, szczegolnie, jesli naprawde masz przy bramie dzwonek. Co innego gdyby wybiegly przed furtke.
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 13:11   #21
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Pies podczas obserwacji czy ma wściekliznę musi być w izolatce i nie mieś kontaktu z ludźmi, może to być np: zamknięty kojec.
Masz kojec? pewnie nie bo po podwórzu biegały.
W każdym razie powinny być przez jakiś czas odizolowane.
Pies zaraża wścieklizną już w ostatniej fazie choroby i potem umiera, więc jak jeszcze żyją to nie są chore.
Biegają po podwórzu to nie jest izolatka dlatego kazał ci je uwiązać.
Pies w sumie nie zawinił ale baba to zgłosiła i ponosisz konsekwencje, wet może pójść teraz dalej skoro się nie dostosowujesz, bo teraz on wydaje decyzję czy psy są chore.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 13:13   #22
zakonna
Naczelna Nastolatka

LusiaPlotkara, nie mam linków, po prostu przejrzałam kilka stron z wypowiedziami prawników o takiej sytuacji. Jak wpiszesz w googlach to wyskoczy ci dużo stron "pogryzienie przez psa na prywatnej posesji".
Teraz sobie uświadomiłam, że w przepisach nie ma dokładnie o kluczu, ale o dostatecznym zabezpieczeniu terenu. I ponoć interpretacja przepisu jest taka, że jak łatwo wejść na teren (czyli bramka tylko na klamkę) to nie jest to dostateczne zabezpieczenie.
Stary 2014-06-14, 13:15   #23
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Kobieta nie byłaby pogryziona gdyby nie weszła na czyjąś posesję bez pozwolenia.
Cytat:
Napisane przez kevschaa Pokaż wiadomość
Kobieta nie zostałaby pogryziona gdyby nie weszła na cudzy teren bez pozwolenia.
Czy autorka pisze do nas z Teksasu? Nie sadze. Zakladam wiec, ze mieszka w Polsce. Furtka byla otwarta. Pisanie fantazji o wchodzeniu bez pozwolenia jest wiec bez sensu tutaj. Furtka byla ot-war-ta. Kazdy mogl wchodzic.

Cytat:
Napisane przez kevschaa Pokaż wiadomość
Równie dobrze możesz ukraść coś w sklepie i powiedzieć "właściciel jest winny, gdyby lepiej zabezpieczył to bym nie ukradła"
To, co napisalas jest bezmyslne. Nie ma to zadnego zwiazku ze sprawa autorki.
Stary 2014-06-14, 13:17   #24
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
LusiaPlotkara, nie mam linków, po prostu przejrzałam kilka stron z wypowiedziami prawników o takiej sytuacji. Jak wpiszesz w googlach to wyskoczy ci dużo stron "pogryzienie przez psa na prywatnej posesji".
Teraz sobie uświadomiłam, że w przepisach nie ma dokładnie o kluczu, ale o dostatecznym zabezpieczeniu terenu. I ponoć interpretacja przepisu jest taka, że jak łatwo wejść na teren (czyli bramka tylko na klamkę) to nie jest to dostateczne zabezpieczenie.
No i jest tu właśnie kwestia sporna. Zależy jak ktoś interpretuje przepisy.
Stary 2014-06-14, 13:17   #25
zakonna
Naczelna Nastolatka

otwarta w sensie nie na klucz zamknięta. Czyli wg ciebie do mieszkania też może mi każdy wejść skoro nie zamykam na klucz???
Stary 2014-06-14, 13:18   #26
201607111040
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46879613]Czy autorka pisze do nas z Teksasu? Nie sadze. Zakladam wiec, ze mieszka w Polsce. Furtka byla otwarta. Pisanie fantazji o wchodzeniu bez pozwolenia jest wiec bez sensu tutaj. Furtka byla ot-war-ta. Kazdy mogl wchodzic.

[/QUOTE]

Sąsiad nie zamkną drzwi. Mogę wbijać się mu na chatę!
Stary 2014-06-14, 13:18   #27
zakonna
Naczelna Nastolatka

Lusia, lepiej się zabezpieczyć jak się ma psy na podwórku i zamykać na ten klucz niż potem liczyć na interpretacje, nie sądzisz?
Stary 2014-06-14, 13:19   #28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość

Sąsiad nie zamkną drzwi. Mogę wbijać się mu na chatę!
Uwaga, badz gotowa na bycie zszokowana:

podworko =/= dom
drzwi =/= furtka.

Mam wrazenie, ze zupelnie nie masz wiedzy w temacie, ale bijesz piane z braku laku.
Stary 2014-06-14, 13:20   #29
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Lusia, lepiej się zabezpieczyć jak się ma psy na podwórku i zamykać na ten klucz niż potem liczyć na interpretacje, nie sądzisz?
Masz rację lepiej sie zabezpieczyć, tylko że moim zdaniem przepisy powinny być jednoznaczne.
Stary 2014-06-14, 13:21   #30
zakonna
Naczelna Nastolatka

dlaczego wg ciebie to nie jest równe? to podwórko jest częścią prywatnej, oddzielonej własności. Jaka jest różnica między podwórkiem i moim przedpokojem? Może jakiś link do przepisu?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości