|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Raczkowanie
|
Jak przetrwać pierwsze dni w nowej sytuacji?
Hej, nigdy nie pomyślałabym że będę mieć taki problem, bo tak bardzo cieszyłam się że idę na studia, w sumie daleko, bo prawie 500km od domu, nigdy nie pomyślałabym że będę się tak dziwnie czuć itp.. Odkąd tu przyjechałam i są inni współlokatory (5 obcych osób w mieszkaniu) strasznie dziwnie sie czuję. Niby są mili, ale bardzo się ich krępuję. Wstydzę się chodzić do kuchni, do łazienki, siedzę ciągle w swoim pokoju i przeglądam neta albo rozmawiam przez telefon. Dzisiaj były pierwsze zajęcia na uczelni, też jakoś źle się czułam, niby miałam z kim rozmawiać, bo jesteśmy razem ze współlokatorką na jednym kierunku, ale z innymi dziewczynami już jakoś ciężej mi szło. Nie wiem co mam robić, najchętniej spakowałabym walizki i wróciła do domu
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak przetrwać pierwsze dni w nowej sytuacji?
Rozumiem, też tak zawsze miałam, taki dystans do obcych. Nie panikuj z czasem będzie lepiej, bądź dzielna nie poddawaj się, trzeba się zmusić
![]() Dobrze, że masz przynajmniej tę współlokatorkę na roku, mogłaś być sama. Masz farta w sumie. Edytowane przez Hiyori Czas edycji: 2014-10-01 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie myśl o ucieczce. Początki zawsze są trudne. Przyzwyczaisz się.
Może urządźcie ze współlokatorką jakąś imprezkę? W takiej atmosferze, przy alkoholu, muzyce dużo łatwiej się rozmawia, dużo łatwiej kogoś poznać, oswoić się z towarzystwem.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Co poradzić? W sumie nie wiele, bo albo zaciśniesz zęby i jakoś przetrwasz i się przyzwyczaisz. Albo spakujesz manatki i wrócisz na rok do domu, i za rok wybierzesz się na studia gdzieś bliżej.
Zaproponuj współlokatorom jakieś zapoznawcze piwko, pogadacie na luzie. Na uczelni może jakiś wypad do klubu, na zwiedzanie miasta. Trochę inwencji, a wszystko się ułoży.
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
No właśnie, może urządźcie sobie w mieszkaniu mini imprezę w te 5 osób. Zamówcie pizzę, wypijcie drinka czy piwo, żeby nie brakowało tematu do rozmowy polecam obejrzeć coś zabawnego, albo pograć w planszówkę. Planszówki są super sposobem na przełamywanie lodów, bo tworzą sprzyjającą atmosferę żeby sobie ot tak pogadać o tym co się dzieje na planszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() Do rodziny i znajomych dzwoń kiedy potrzebujesz, ale nie zamykaj się na nowy świat, wyjdź gdzieś do knajpy, do kina, żeby się swobodnie poczuć na mieście, jak się ludzie z roku będą wybierać na integracyjne piwo to nie rezygnuj. Zresztą na uczelni nie powinno być problemu, w tych pierwszych dniach wiele osób będzie szukać kontaktu, na pewno szybko ich poznasz i jeszcze będziesz przebierać wśród znajomych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
I ja się przychylam do pomysłu zrobienia zapoznawczej imprezy. To zawsze pomaga
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Byłam w podobnej sytuacji. Nie powiem Ci, jak to się zakończyło - bo nie chcę Cię stresować.
Ale! Niestety wg mnie początki są najgorsze. Jesteś daleko od osób, z którymi możesz się spotkać i dzięki, którym czujesz się bezpieczna. Zostałaś sama w miejscu, gdzie nie znasz nikogo i nie masz tego komfortu społecznego - znajomego miejsca, ludzi...nawet pani w sklepie jest obca. To się po pewnym czasie zmieni. Imprezka dobry pomysł. Może nawet nie jedna ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.