|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Data przydatności kosmetyku
Witam serdecznie,
jest to mój pierwszy wątek na forum wizażu, więc mam nadzieję, że piszę w odpowiednim miejscu. Uwielbiam kosmetyki, które mają w sobie dużo naturalnych składników, jednak zazwyczaj mają one krótką datę przydatności po otwarciu. Zastanawiam się, czy jeśli kosmetyk leży jakiś czas na półce w drogerii i jest otwierany przez klientki które chcą poznać zapach czy konsystencję to wraz z pierwszym otwarciem jego data przydatności zaczyna upływać? Czy zaczyna upływać wraz z regularnym stosowaniem? Czy może jest co do tego jakaś inna zasada? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() Edytowane przez Gratie Czas edycji: 2014-08-12 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Data przydatności kosmetyku
Datę przydatności po otwarciu - jak sama nazwa wskazuje -liczy się od pierwszego otwarcia produktu bez względu na to czy nastąpiło to w drogerii, czy w domu
![]() Ale zazwyczaj produkty, np. kremy, balsamy, pasty do zębów mają dodatkowe aluminiowe zamknięcie słoiczka, więc chyba rzadko trafia się ktoś tak bezczelny, żeby je otworzyć w sklepie, a po 2 ja zazwyczaj dla pewności to sprawdzam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Rozumiem
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli kosmetyk zmienia zapach to znak że lepiej go wyrzucić.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Do takiego kosmetyku dostają się bakterie i powietrze, więc nie można go potem bezpiecznie używać. Od testowania są testery.
Dobrze się w nie zaopatrzyć i je a nie pełnowartościowy produkt prezentować klientkom. Nie kupiłabym niczego w drogerii, w której klientki celem testów otwierają dowolny produkt a obsługa na to pozwala. Oczywiście, że datę przydatności liczy się od pierwszego otwarcia. I część kosmetyków ma ją bardzo krótką bo zaledwie 3 miesiące od otwarcia więc tym bardziej radzę uważać.
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Tez mi sie wydaje ze nie ma zartow z data przydatnosci. wiekszosc kosmetykow jest pakowana w odpowiednie pojemnosci- tak zeby wykorzystac go przed data waznosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Data przydatności kosmetyku, jest informacją dla klienta do kiedy producent bierze pełną odpowiedzialność za bezpieczeństwo stosowania danego produktu, co związane jest z aktywnym działaniem konserwantów w produkcie, które chronią przed "zadomowieniem się" i rozwijaniem w nim wszelakich drobnoustrojów itp. których oczywiśćie tam nie chcemy, oo nie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.