Cienkie endometrium - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 09:44   #1
nossic
Przyczajenie

Cienkie endometrium

Witam, od 2 miesięcy nie mam okresu (wcześniej miałam bardzo nieregulerane), na badaniu usg doktor stwierdził że mam baaaaardzo cienkie endometrium. Jakie to może mieć konsekwencje?? Na razie nie staram sie o dziecko ale nie ukrywam że chce je mieć za kilka lat na pewno. Czy ewentualne leczenie może mieć jakieś skutki uboczne np. wzrost masy ciała etc?
nossic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 11:16   #2
praszczur
Raczkowanie

Dot.: Cienkie endometrium

A czemu nie zapytałaś się o to lekarza? Studiuje medycynę i doprowadza mnie do szału że ludzie będąc u lekarza o nic nie pytają a potem sami wertują internet żeby się czegoś dowiedzieć i często niestety dowiadują się samych bzdur.
To lekarz się na tym zna i to jego pytaj!
praszczur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 14:55   #3
*moonlight eyes*
Raczkowanie

praszczur, czasem ludzie się pytają a otrzymują odpowiedzi w stylu: "za dużo by mówić, a ja mam na korytarzu dużo pacjentek". Ja taką odpowiedź otrzymałam od prof. Radowickiego w Szpitalu na Karowej I moje protesty nic nie dały, dostałam receptę i do widzenia. Wizyta trwała może 3 minuty. Nic dziwnego, że potem przestraszeni ludzie szukają informacji w internecie.

nossic to Twoje cienkie endometrium to chyba konsekwencja ogólnych zaburzeń hormonalnych skoro piszesz o bardzo nieregularnych miesiączkach. Endometrium rośnie dzięki estrogenom, więc może masz jakiś niedobór? Najlepiej wybierz się do ginekologa endokrynologa i o wszystko wypytaj
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 07:12   #4
nossic
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez praszczur Pokaż wiadomość
A czemu nie zapytałaś się o to lekarza? Studiuje medycynę i doprowadza mnie do szału że ludzie będąc u lekarza o nic nie pytają a potem sami wertują internet żeby się czegoś dowiedzieć i często niestety dowiadują się samych bzdur.
To lekarz się na tym zna i to jego pytaj!
nie pytałam ponieważ lekarz nie mówił tego do mnie tylko do pielęgniarki która to notowała.... ja mam przyjść na wizytę w przyszłym tygodniu i zapewne na niej wszytsko zostanie mi wyjaśnione (taka mam przynajmniej nadzieję) ale ja (jak to zwykle normalny czlowiek ma) jestem ciekawska. dodam że tego co znajduję w internecie nie traktuję jak wyroczni... Zresztą po co są te wszytskie fora(i po co Ty sama na nie wchodzisz) skoro nie wolno pytać....
a tak z innej beczki: bardzo przykre że w momencie gdy odbierzesz dyplom przybedzie kolejny zgorzkniały i nieprzyjazny lekarz....

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

*Moonlight eyes* dziękuję za zrozumienie i odpowiedź
Stary 2010-03-20, 11:28   #5
praszczur
Raczkowanie

Bo ja tu wchodzę w innym celu niż medyczny. Po prostu zobaczyłam przypadkiem Twojego posta bo był najnowszy w dziale.
Przykro mi że tacy lekarze o jakich piszecie się trafiają, ale to już zależy od człowieka a nie od zawodu. Jak ktoś nie lubi ludzi i uważa się za mądrzejszego od wszystkich to nie powinien zostawać lekarzem który ma kontakt z pacjentami. Jest tyle innych specjalizacji w których nie trzeba pracować z ludźmi.
A ja nie mam pretensji do Ciebie bo rozumiem ciekawość, prędzej do systemu w którym lekarze sami nic nie wytłumaczą a pacjenci boją się zapytać. Wiele złego z tego niestety wychodzi.
Jak będziesz miała wizytę to wypytaj o wszystko - to Twoje święte prawo i lekarz ma siedzieć na dupie w gabinecie przez godzinę jeśli trzeba będzie i odpowiadać na Twoje wątpliwości. Jednak czasami trzeba mu wybaczyć że skoro pacjent nie pyta to lekarz nie pomyśli że pacjent chciałby się czegoś więcej dowiedzieć.
praszczur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 17:29   #6
nossic
Przyczajenie

tak to prawda.... już przestałam buszować po internecie w poszukiwaniu informacji na ten temat, każdy przypadek jest inny i musi być rozpatrywany indywidualnie. Zobaczymy co mi powie na wizycie.
Stary 2010-04-08, 14:58   #7
Dagusiowa87
Rozeznanie

hej odebrałam wczoraj wyniki z usg...ogólnie wszystko dobrze. Ale zastanowiło mnie to endometrium...ja mam 7mm (w 14 dniu cyklu)....oczywiście niepotrzebnie chciałam zaczerpnąć info z neta...i dowiedziałam się, że prawidłowa grubość endometrium powinna mieć od 8-14mm bo mniejsza utrudnia zagnieżdżenie komórki........stwierdził am, że nie będę doszukiwać się takich rzeczy w necie. Może jednak któraś z was dziewczynki wie, jaka powinna być prawidłowa grubość?? chciałabym wiedzieć zanim udam się do gina... z góry dzięki
Dagusiowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 08:17   #8
confused women
Zakorzenienie

Dziewczyny, odświeżam wątek, bo nie chcę zakładać nowego. Kilka dni temu byłam u gina, wykonał mi usg, pytał czy jestem krótko po miesiączce(teraz wnioskuję, że to pytanie mogło wynikać z niskiego endo). Ogólnie lekarz stwierdził, że wszystko ok. Po powrocie zaczęłam czytać wynik USG i zaniepokoiło mnie endometrium, w 10dc tylko 2mm. Niedługo zamierzam z TŻ rozpocząć starania o maluszka, czy należy coś zrobić i przyjrzeć się bliżej endo, czy na razie zostawić to w spokoju i zacząć starania o dziecko? Bo trochę się martwię.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości