Uci±¿liwa alergia a zmiana koloru w³osów - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury

Notka

Pielêgnacja w³osów i fryzury Podyskutuj o pielêgnacji w³osów krêconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawd¼ modne fryzury: ciêcia, koloryzacje, fryzury na ¶lub, wesele, Komuniê, Sylwestra.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-09-09, 00:35   #1
Namisa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6
Send a message via Skype™ to Namisa
Unhappy

Uci±¿liwa alergia a zmiana koloru w³osów

Witam
Mam powa¿ny problem, je¶li chodzi o wszelkie metody zmiany koloru w³osów. Wszystkie farby mnie uczulaj± (napuchniêta, bol±ca i zaczerwieniona wysypka wszêdzie, gdzie farba by³a nawet przez minutê i silnie napuchniête wêz³y ch³onne), nawet ta od Biokap- seria zielona. Tak samo ciemniejsze szamponetki, tylko te blond ujd± (a jestem ciemn± blondynk±). Henny na w³osach nie próbowa³am, ale po tatua¿ach ¶lady mia³am z rok i do tej pory mam niewielkie krostki na ramionach, wiêc próbowaæ nie zamierzam.
Czy znacie jakie¶ inne, nawet krótkotrwa³e metody na zmianê koloru? Wiem, ¿e s± np. tonery do w³osów, ale s± one do¶æ drogie. W³osy mam baaardzo gêste, wiêc musia³abym kupiæ parê opakowañ, ¿eby je pokryæ. ¦rednio siê to op³aca :/
Mog³abym prze¿yæ z tym moim ciemnym blondem, ale fajnie by by³o co¶ zmieniæ. A jak za jakie¶ 20 lat zacznê siwieæ, to bêdzie masakra :/
Z góry dziêki za wszelk± pomoc
Namisa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 12:41   #2
SceneQueene
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 655
Dot.: Uci±¿liwa alergia a zmiana koloru w³osów

A mo¿e pianki? Lub farby bez amoniaku?

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapu¶ciæ w³osy?
FAQ2- dekoloryzacja, k±piel rozja¶niaj±ca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 12:46   #3
Namisa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Poka¿ wiadomo¶æ
A mo¿e pianki? Lub farby bez amoniaku?
Amoniak nie ma tu nic do rzeczy, bo uczulaj± mnie parafenylenodiamina, henna i prawdopodobnie jakie¶ inne barwniki, które dodawane s± do farb dla alergików.
A o piankach poczytam, mo¿e jest to jakie¶ rozwi±zanie

Edytowane przez Namisa
Czas edycji: 2014-09-09 o 12:54
Stary 2014-09-09, 12:52   #4
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Napisane przez Namisa Poka¿ wiadomo¶æ
Witam
Mam powa¿ny problem, je¶li chodzi o wszelkie metody zmiany koloru w³osów. Wszystkie farby mnie uczulaj± (napuchniêta, bol±ca i zaczerwieniona wysypka wszêdzie, gdzie farba by³a nawet przez minutê i silnie napuchniête wêz³y ch³onne), nawet ta od Biokap- seria zielona. Tak samo ciemniejsze szamponetki, tylko te blond ujd± (a jestem ciemn± blondynk±). Henny na w³osach nie próbowa³am, ale po tatua¿ach ¶lady mia³am z rok i do tej pory mam niewielkie krostki na ramionach, wiêc próbowaæ nie zamierzam.
Czy znacie jakie¶ inne, nawet krótkotrwa³e metody na zmianê koloru? Wiem, ¿e s± np. tonery do w³osów, ale s± one do¶æ drogie. W³osy mam baaardzo gêste, wiêc musia³abym kupiæ parê opakowañ, ¿eby je pokryæ. ¦rednio siê to op³aca :/
Mog³abym prze¿yæ z tym moim ciemnym blondem, ale fajnie by by³o co¶ zmieniæ. A jak za jakie¶ 20 lat zacznê siwieæ, to bêdzie masakra :/
Z góry dziêki za wszelk± pomoc
Wygl±da to na uczulenie na PPD. To czarny barwnik aktywowany utleniaczem. Wielu osobom szkodzi mniej lub bardziej. Za t± hipotez± przemawia brak silnej reakcji na blond szamponetki.

Po pierwsze farba. Jedyna jak± znam bez PPD to Sanotint Light. Sanotint jest w dwóch wersjach. Jedna z obni¿on± zawarto¶ci± PPD, a druga bez. Dla ciebie by³aby ta druga. Niestety jest droga. Pude³ko kosztuje oko³o 60z³

Po drugie henna. Ludzie pod pojêciem "henna" przemycaj± tak du¿o syfu, ¿e pewnie prawdziwej henny w ¿yciu nie widzia³a¶ Je¶li mia³a¶ robiony tatua¿ w miejscu w stylu "budka przy pla¿y", to nie by³o to nic innego jak papka z PPD, na które prawdopodobnie jeste¶ uczulona. Prawdziwa henna to ro¶lina Lawsonia inermis, która wydziela czerwony barwnik ³±cz±cy siê na sta³e z keratyn±. Mo¿na do niej dodawaæ inne zio³a zawieraj±ce barwniki takie jak indygo, juglon itp. Do wyboru masz kilka certyfikowanych marek oferuj±cych gotowe mieszanki lub czyste zio³a wolne od wszelkiego chemicznego syfu, np. Khadi, Sante, Logona. Mo¿esz te¿ odwiedziæ w±tek o hennie i obejrzeæ oferty sklepów ze 'zdrowymi' kosmetykami. Kilka uwag: henna nie rozja¶nia w³osów; mo¿na potem farbowac chemicznie; koloryzacja jest trwa³a; po indygo lepiej nie rozja¶niaæ.

Mo¿esz jeszcze u¿yæ samego rozja¶niacza. Czytaj uwa¿nie sk³ady.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 13:13   #5
Namisa
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48065941]Po pierwsze farba. Jedyna jak± znam bez PPD to Sanotint Light. Sanotint jest w dwóch wersjach. Jedna z obni¿on± zawarto¶ci± PPD, a druga bez. Dla ciebie by³aby ta druga. Niestety jest droga. Pude³ko kosztuje oko³o 60z³[/QUOTE]

Cena nie zachêca :/ Zw³aszcza, ¿e ju¿ u¿ywa³am farby od Biokap, która te¿ jest bez PPD. Ale zawsze mogê namówiæ kogo¶, ¿eby tak± kupi³ do farbowania, a ja zrobiê sobie test alergiczny, to nie trzeba bêdzie wyrzucaæ ca³ej farby, jak mnie uczuli.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48065941]Po drugie henna. Ludzie pod pojêciem "henna" przemycaj± tak du¿o syfu, ¿e pewnie prawdziwej henny w ¿yciu nie widzia³a¶ Je¶li mia³a¶ robiony tatua¿ w miejscu w stylu "budka przy pla¿y", to nie by³o to nic innego jak papka z PPD, na które prawdopodobnie jeste¶ uczulona. Prawdziwa henna to ro¶lina Lawsonia inermis, która wydziela czerwony barwnik ³±cz±cy siê na sta³e z keratyn±. Mo¿na do niej dodawaæ inne zio³a zawieraj±ce barwniki takie jak indygo, juglon itp. Do wyboru masz kilka certyfikowanych marek oferuj±cych gotowe mieszanki lub czyste zio³a wolne od wszelkiego chemicznego syfu, np. Khadi, Sante, Logona. Mo¿esz te¿ odwiedziæ w±tek o hennie i obejrzeæ oferty sklepów ze 'zdrowymi' kosmetykami. Kilka uwag: henna nie rozja¶nia w³osów; mo¿na potem farbowac chemicznie; koloryzacja jest trwa³a; po indygo lepiej nie rozja¶niaæ.[/QUOTE]

Owszem, by³a to budka przy pla¿y. Mo¿liwe, ¿e ta "henna" to w³a¶nie PPD, albo jeszcze jaki¶ gorszy syf. Spróbujê z tymi markami, które poda³a¶, mo¿e siê uda A je¶li chodzi o rozja¶nianie, to i tak mnie nie interesuje, jako, ¿e moim wymarzonym kolorem jest czarny

W ka¿dym razie dziêkujê, na pewno skorzystam z twoich rad
Stary 2014-09-09, 13:29   #6
Konto usuniête

Cytat:
Cena nie zachêca :/ Zw³aszcza, ¿e ju¿ u¿ywa³am farby od Biokap, która te¿ jest bez PPD. Ale zawsze mogê namówiæ kogo¶, ¿eby tak± kupi³ do farbowania, a ja zrobiê sobie test alergiczny, to nie trzeba bêdzie wyrzucaæ ca³ej farby, jak mnie uczuli.

Owszem, by³a to budka przy pla¿y. Mo¿liwe, ¿e ta "henna" to w³a¶nie PPD, albo jeszcze jaki¶ gorszy syf. Spróbujê z tymi markami, które poda³a¶, mo¿e siê uda A je¶li chodzi o rozja¶nianie, to i tak mnie nie interesuje, jako, ¿e moim wymarzonym kolorem jest czarny

W ka¿dym razie dziêkujê, na pewno skorzystam z twoich rad
Jaki masz naturalny kolor w³osów?
Je¶li w miarê ciemne, to mo¿esz spróbowaæ samego indygo bez henny. Czarny kolor jest ciê¿ko otrzymaæ bez ppd, bo to najtrwalszy czarny barwnik jaki znamy.
spójrz tutaj: blogeve-evel.blogspot.com. Autorka bloga farbowa³a na czarno zio³ami br±zowe w³osy.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 13:36   #7
Namisa
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48066649]Jaki masz naturalny kolor w³osów?
Je¶li w miarê ciemne, to mo¿esz spróbowaæ samego indygo bez henny. Czarny kolor jest ciê¿ko otrzymaæ bez ppd, bo to najtrwalszy czarny barwnik jaki znamy.
spójrz tutaj: blogeve-evel.blogspot.com. Autorka bloga farbowa³a na czarno zio³ami br±zowe w³osy.[/QUOTE]

Naturalnie mam ciemny blond. Wed³ug próbnika kolorów na stronie Khadi indygo nie przejdzie, a szkoda :/ Ale ciemnym br±zem siê zadowolê, kolor te¿ bardzo ³adny

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 14:05   #8
Konto usuniête

Cytat:
Naturalnie mam ciemny blond. Wed³ug próbnika kolorów na stronie Khadi indygo nie przejdzie, a szkoda :/ Ale ciemnym br±zem siê zadowolê, kolor te¿ bardzo ³adny
Nigdy nie wiadomo, czy wyjdzie tak jak na próbniku
Poniewa¿ ciemny br±z to mieszanka indygo i henny, jest szansa, ¿e bêdzie siê wyp³ukiwa³o do rudawego br±zu. Indygo jest nieco mniej trwa³e i trzeba wielu farbowañ ¿eby uzyskaæ niezniszczalny efekt. Je¶li masz uczulenie tylko po kontakcie PPD ze skór±, to mo¿esz spróbowaæ ³±czyæ sposoby zio³owy i chemiczny. Na d³ugo¶ci mo¿esz dawaæ chemiczn± farbê, a bli¿ej skóry ro¶linn± farbê (nie jednocze¶nie, tylko z kilkudniowym odstêpem).
Generalnie farbowanie zió³kami jest do¶æ uci±¿liwe, ale czasem nie ma innego wyj¶cia.
Stary 2014-09-09, 14:29   #9
Namisa
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48067251]Nigdy nie wiadomo, czy wyjdzie tak jak na próbniku
Poniewa¿ ciemny br±z to mieszanka indygo i henny, jest szansa, ¿e bêdzie siê wyp³ukiwa³o do rudawego br±zu. Indygo jest nieco mniej trwa³e i trzeba wielu farbowañ ¿eby uzyskaæ niezniszczalny efekt. Je¶li masz uczulenie tylko po kontakcie PPD ze skór±, to mo¿esz spróbowaæ ³±czyæ sposoby zio³owy i chemiczny. Na d³ugo¶ci mo¿esz dawaæ chemiczn± farbê, a bli¿ej skóry ro¶linn± farbê (nie jednocze¶nie, tylko z kilkudniowym odstêpem).
Generalnie farbowanie zió³kami jest do¶æ uci±¿liwe, ale czasem nie ma innego wyj¶cia.[/QUOTE]

Wiadomo, ¿e próbnik jest raczej umowny i nie mo¿na siê nim sugerowaæ w 100%. Ale mi siê za szczególnie nie chce eksperymentowaæ. Na razie zamówiê sobie czyst± hennê i zobaczê, czy mnie uczula. Jak wszystko wyjdzie spoko, to spróbujê ciemniejsze kolory.
Uczulenie mam tylko jak farba dotknie skóry (kiedy¶ robi³am sobie pasemka i wszystko by³o w porz±dku), ale wolê ju¿ nie bawiæ siê z farbami. Zawsze mo¿e mi co¶ kapn±æ albo sp³yn±æ, a to u mnie wystarczy, ¿eby wyskoczy³a wysypka.
Z henn± itp. na pewno jest wiêcej roboty, a i wybór kolorów mniejszy, ale lepsze to ni¿ nic. Ze swoim naturalnym kolorem jestem w stanie wytrzymaæ, ale siwych w³osów za x lat nie zdzier¿ê
Stary 2014-09-09, 15:01   #10
Konto usuniête

Cytat:
Wiadomo, ¿e próbnik jest raczej umowny i nie mo¿na siê nim sugerowaæ w 100%. Ale mi siê za szczególnie nie chce eksperymentowaæ. Na razie zamówiê sobie czyst± hennê i zobaczê, czy mnie uczula. Jak wszystko wyjdzie spoko, to spróbujê ciemniejsze kolory.
Pamiêtaj, ¿e czysta henna farbuje na czerwono/rudo.
I pamiêtaj, ¿e pod nazw± "henna" w dyskusjach internetowych czêsto przemyca siê wszystkie zio³a do farbowania w³osów. Tak¿e te, które henn± nie s±.
Wiem, ¿e mo¿e trochê marudzê, ale wyja¶nienie pewnych spraw bardzo u³atwia potem dyskusjê
Stary 2014-09-09, 15:34   #11
Beata.
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 097
GG do Beata.

Wlosy farbuje od lat ciemnymi kolorami, czasami miewam reakcje uczuleniowe, ale najgorsze mialam wlasnie po Biokapie
Wiec jak ci z henna nie wyjdzie to nie ma sie co zniechecac, tylko probowac.
Zycze powodzenia

Beata. jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów i fryzury

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-09-09 16:34:34

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.