|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Produkt z ostatnim dniem ważności
Dziewczyny mam pytanie .
Znalazłam dzisiaj w lodówce 2 jogurty z dzisiejszą datą końca ważności .I kombinuje zjeść -nie zjeść Raczej pilnuje takich rzeczy i to jest naprawdę ewenement . Szkoda mi wyrzucić bo w sumie są jeszcze wazne a z drugiej strony sie waham . Ma to jakies znaczenie? Nawet jesli chodzi o wartość odzywczą ? I tak ogolnie- Jakich produktów nie można pod żadnym pozorem zjeść przy kończącej sie dacie a jakie od biedy ujdą? |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Produkt z ostatnim dniem ważności
Zjeść. Ja date przydatności do spozycia traktuje jako zalecaną. Każdą rzecz przed zjedzeniem ogłądam, czy gdzieś się nie psuje. I nawet jeśli wciąż nie minęła data przydatności do spożycia. W przypadku jogurtów sprawdzam wieczko, czy nie jest wypukłe. Tak samo jakieś konserwowe rzeczy. Dzisiaj na przykład otworzyłam ser biały z datą do 28 grudnia. Otworzyłam, obejrzałam, powąchałam i zjadłam. Jeśli na czymś zauważę pleść-wywalam. Podobnie jeśli cos dziwnie mi pachnie-nie musi od razu cuchnąć- czy dziwnie wygląda. Jeśli nie jestem pewna jakiegos produktu-wywalam
|
|
|
|
|
#3 |
|
调解人
|
Pewnie że zjeść. Jeśli przeterminowanie nie będzie wyczuwalne w smaku (a raczej nie będzie, bo jogurty mają przecież datę jeszcze OK) to nie ma problemu.
Ja ostatnio użyłam mieszanki przypraw ostro po terminie (kilka miesięcy) i w smaku były bardzo w porządku, żadnych rewelacji żołądkowych też nie zaobserwowałam.
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
nie znam się na technologii żywienia ale wydaję mi się, że taki jogurt można spokojnie zjeść. ja uważam szczególnie na sery, wędliny i drożdże.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
aaa, zapomniałabym. uważaj przy otwieraniu bo może Ci wybuchnąć w twarz.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
wiele jogurtow nawet miesiac po terminie nadaje się do jedzenia, np Bakomy. A serki Danio to się chyba nigdy nie psują - za dużo chemii
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
można zjeść, bo często daty są trochę na wyrost
chyba, że po otwarciu jest pleśń albo zapach nie ten, to się mogło popsuć np. przez złe przechowywanie. |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
co do serków to kiedyś założyłam się z byłym facetem, chodziło właśnie o serek po terminie. On stwierdził, że serek miesiąc po terminie nadaje się do zjedzenia ja że już nie bardzo. Rozstałam sie z nim ale serek sprawdziłam (troszkę później niż po miesiącu
), ani śladu pleśni ale nie odważyłam się go zjeść poszedł do śmieci ![]() Co do tematu...to moim zdaniem te jogurty możesz śmiało zjeść, możesz nawet zrobić to za parę dni i też będzie ok jeżeli nie będzie pleśni.
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tam jem nawet w dniu konca daty waznosci, poprostu po otwarciu i sprobowaniu wiem czy nadaje sie do zjedzenie czy tez nie.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
W jogurtach wieczko moze sie uwypuklac jesli stoi w cieple - powietrze w temperaturze pokojowej zwieksza objetosc w kubeczku i kubeczek puchnie. Nie znaczy ot ze jogurt jest zepsuty.
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. raz trafiłam na popsuty brzoskwiniowy danio, strasznie gorzki był, a tylko 1 czy 2 dni po terminie przydatności do spożycia
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam lekką obsesję na punkcie świeżego jedzenia, więc miałabym duże opory. Ostatnio kupiłam dwa serki Bakuś, prawie 2 tyg przed terminem, a były kwaśne i śmierdziały. Także chyba nie ma reguły
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Właściwie jedyne produkty przy których nie patrzę tak bardzo na daty przydatności do spożycia to czysty jogurt, kefir i maślanka. Ponadto sery typu parmezan, pecorino...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie wszyscy tylko waniliowe jedzą, a te są bardzo wytrzymałe. ale może to wina tez nieodpowiedniego przechowywania, ze tak szybko sie zepsul?
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
W przypadku jogurtów, serów, wędlin jakoś nie odważyłabym się spożyć po terminie, ale w dzień kiedy kończy się ważność owszem (no ewentualnie dzień po
) Kiedyś słyszałam że są dwa rodzaje dat ważności: - należy spożyć przed - i wtedy nie powinno się przekraczać wskazanego terminu, - najlepiej spożyć przed - wtedy można spożyć po terminie i produkt jest dobry, ale też nie wolno przesadzać z długim czasem po tym terminie. |
|
|
|
|
#16 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
ryby czy wedliy bym nie zjadla ,jogurt po obejrzeniu tak..ja tez trrafiłam na zepsuty jogurt Danona
|
|
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeszcze w podstawówce Pamiętam, jak przyszłam do domu i zaczęłam się wymądrzać![]() Podobno długo po terminie można jeszcze jeść wszelakie rzeczy w proszku, np zupki itp... zgadzacie się z tym?
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć, bo zawsze myślałam, że to to samo xP
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale żyję, mój TŻ też ![]() W sumie co może się stać jeśli jest to suche i szczelnie zapakowane? |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie tez zdaza sie spozyc cos proszkowego po terminie np budyn, kisiel w sumie to co moze stac sie z takim prosziem
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

), ani śladu pleśni ale nie odważyłam się go zjeść
poszedł do śmieci 

)