|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Szukam ksiazki
Witam, od zawsze fascynowały mnie gwiazdy i ogólnie niebo. Ostatnio zaczęłam przeglądać Internet w poszukiwaniu czegokolwiek na ten temat, ale problem tkwi w tym, że wszystki jest napisane tak "podręcznikowo".
Ogólnie chodzi mi o to, czy ktoś mógłby polecić mi jakąś dobrą książkę o układach gwiazd, chodzi o to, zeby były pokazane/opisane konstelacje gwiazd. Jeśli chodzi o wiedzę szkolną dotyczącą nieba itp. to ją posiadam. Więc jeśli ktoś może polecić mi jakąś książkę to byłabym wdzięczna ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam ksiazki
Moj tato jest atronomem amatorem. On zaczynał od Np; obrotwej mapy nieba - najprostsza jest, lub atlas nieba, lub nowocześnie można - na smartfonie, tablecie itp wyświetlane są te fragmenty nieba które są aktualnie nad głową (super wg mnie wynalazek! oczywiście chodzi o aplikacje odpowiednią), lub gwazdozbiór który nas aktualnie interesuje. Tam znajdziesz duże gwiazdy, mgławice, galaktyki. A jak Cię to głębiej zainteresuje to położenie planet i ich księżców oraz fazy naszego księżyca.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szukam ksiazki
ok, dziękuję Ci za odpowiedź
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.