Dieta a ćwiczenia? Jak się nauczyć dobrze jeść?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-01, 17:21   #1
Jamelija
Przyczajenie

Question

Dieta a ćwiczenia? Jak się nauczyć dobrze jeść??

Witam,
mam problem i jakoś sama nie umiem sobie z tym poradzić...
Chodzi o to, że...nie znoszę warzyw :/ Przez co mój jadłospis staje się o wiele uboższy niż powinien być... Uwielbiam ćwiczyć, ale jestem świadoma tego że ćwiczenia + brak odpowiedniej diety = małe efekty...
Potrafię sobie odmówić słodyczy fast foodów itd.. ale nie potrafię jeść warzyw surówek sałatek itd..
Czy ktoś ma jakiś pomysł na przemyt warzyw do codziennej diety?
Może ktoś z ćwiczących też miał taki bądź podobny problem i nauczył się jeść odpowiednio zmieniając swój tryb życia z zasiedziałego na aktywny??

Edytowane przez Jamelija
Czas edycji: 2015-02-01 o 17:30
Jamelija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-01, 18:41   #2
zuzkap
Raczkowanie

Dot.: Dieta a ćwiczenia? Jak się nauczyć dobrze jeść??

Cytat:
Napisane przez Jamelija Pokaż wiadomość
Witam,
mam problem i jakoś sama nie umiem sobie z tym poradzić...
Chodzi o to, że...nie znoszę warzyw :/ Przez co mój jadłospis staje się o wiele uboższy niż powinien być... Uwielbiam ćwiczyć, ale jestem świadoma tego że ćwiczenia + brak odpowiedniej diety = małe efekty...
Potrafię sobie odmówić słodyczy fast foodów itd.. ale nie potrafię jeść warzyw surówek sałatek itd..
Czy ktoś ma jakiś pomysł na przemyt warzyw do codziennej diety?
Może ktoś z ćwiczących też miał taki bądź podobny problem i nauczył się jeść odpowiednio zmieniając swój tryb życia z zasiedziałego na aktywny??
ja Ci powiem,ze tez nie lubilam warzyw i nadal wielu nie jem, ale jednak jest duuuuuzy progres w stosunku do tego co bylo ale to nic nie lubisz, kompletnie nic? salaty? ogorka? pomidora? ja nie lubie laczyc warzyw, wole oddzielnie albo np warzywa napatelnie....kocham mysle,ze po prostu trzeba malymi krokami wprowadzac je do diety, mi to pomoglo sie przelamac
zuzkap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-01, 21:12   #3
Miss Saeki
Zakorzenienie

Gotuj zupy wypchane warzywami. Ja takie uwielbiam.

Podstawą jest bulion (ja gotuję dużo rosołu i wekuję). Marchewka, pietruszka, seler pokrojone w paski lub kostkę. I potem co w ręce wpadnie: kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, zielony groszek. Może być wszystko na raz. Czasem wrzucę jeszcze ze 3 łyżki ryzu do garnka aby była bardziej sycąca. Żadnego zabielania. I jest super.
Stary 2015-02-01, 22:35   #4
Lady eSs
Rozeznanie

Mam ten sam problem. Miałam kilka prób ale niestety, warzywa mi nie smakują. Próbuję się przemóc ale kiepsko mi to wychodzi.
Stary 2015-02-01, 23:54   #5
Drakan
Zadomowienie

Też znam ten ból, aczkolwiek jako tako udało mi się przełamać i niektóre warzywa jem bez żadnej zachęty, a resztę po prostu dlatego, że trzeba. Nie jest tak, że mi one nie smakują i do ust ich nie doniosę. Po prostu inne rzeczy uważam za smaczniejsze. Ale generalnie żeby jakoś witamin sobie dostarczyć robię sobie koktajle warzywno - owocowe. Wrzucam do michy to co mam akurat pod ręką, blenduję i potem rozcieńczam trochę wodą. Parę łyków i po krzyku.
Mi najlepiej w ten sposób przemyca się warzywa zielone.
Z kolei ostatnio na jakiejś tam degustacji w galerii poczęstowali mnie świeżo wyciskanym sokiem z buraka i banana. Jak nie lubię buraków tak w takiej postaci mogę je jeść od zaraz

No i dobre są też warzywka we wszelakich zapiekankach oraz dodawane do sosów, z przyprawami etc. No i jak ktoś wyżej pisał - z patelni

Drakan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-03, 13:41   #6
kotolak
BAN stały

Zupy krem, możesz spróbować powoli przyzwyczajać się do smaku poprzez dodawanie warzyw do zapiekanki, w piekarniku substancje odżywcze tracą sporo z swojej pierwotnej postaci ale nadal jakiś witaminy zjesz a i do smaku warzyw zaczniesz się powoli przyzwyczajać
kotolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 21:30   #7
Jamelija
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zuzkap Pokaż wiadomość
ja Ci powiem,ze tez nie lubilam warzyw i nadal wielu nie jem, ale jednak jest duuuuuzy progres w stosunku do tego co bylo ale to nic nie lubisz, kompletnie nic? salaty? ogorka? pomidora? ja nie lubie laczyc warzyw, wole oddzielnie albo np warzywa napatelnie....kocham mysle,ze po prostu trzeba malymi krokami wprowadzac je do diety, mi to pomoglo sie przelamac
nie no coś tam pojedynczo... ogórek marchew kukurydza ziemniak pekinke zjem.. szczaw w zupie
warzywa na patelnie zazwyczaj lądują w koszu bo mi nie podchodzą...

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Gotuj zupy wypchane warzywami. Ja takie uwielbiam.

Podstawą jest bulion (ja gotuję dużo rosołu i wekuję). Marchewka, pietruszka, seler pokrojone w paski lub kostkę. I potem co w ręce wpadnie: kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, zielony groszek. Może być wszystko na raz. Czasem wrzucę jeszcze ze 3 łyżki ryzu do garnka aby była bardziej sycąca. Żadnego zabielania. I jest super.
z tego wszystkiego zjadłabym ryż i bulion hehe reszta pewnie by została i tu jest problem

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady eSs Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem. Miałam kilka prób ale niestety, warzywa mi nie smakują. Próbuję się przemóc ale kiepsko mi to wychodzi.
no i ja próbowałam na tyle sposobów ... i zazwyczaj to były pieniądze wywalone do śmieci....

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Drakan Pokaż wiadomość
Też znam ten ból, aczkolwiek jako tako udało mi się przełamać i niektóre warzywa jem bez żadnej zachęty, a resztę po prostu dlatego, że trzeba. Nie jest tak, że mi one nie smakują i do ust ich nie doniosę. Po prostu inne rzeczy uważam za smaczniejsze. Ale generalnie żeby jakoś witamin sobie dostarczyć robię sobie koktajle warzywno - owocowe. Wrzucam do michy to co mam akurat pod ręką, blenduję i potem rozcieńczam trochę wodą. Parę łyków i po krzyku.
Mi najlepiej w ten sposób przemyca się warzywa zielone.
Z kolei ostatnio na jakiejś tam degustacji w galerii poczęstowali mnie świeżo wyciskanym sokiem z buraka i banana. Jak nie lubię buraków tak w takiej postaci mogę je jeść od zaraz

No i dobre są też warzywka we wszelakich zapiekankach oraz dodawane do sosów, z przyprawami etc. No i jak ktoś wyżej pisał - z patelni
mi wybrane warzywa to tak jak piszesz "jest coś smaczniejszego" ale są takie które szybko wypluje i nie przełknę... :/ no z blenderem dobry pomysł tylko boję się że znowu coś kupię zrobię wyrzucę i pieniądze do kosza... takie błędne koło
Jamelija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości