|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dieta przy tętniaku mózgu
Cześć,
wiem, że na tym forum unikamy tematów pokroju 'nie wiem jak schudnąć, pomóżcie mi ułożyć dietę', ale tu sytuacja jest o tyle skomplikowana, że mnie samej ciężko jest sobie z tym poradzić. Otóż, u mojego TŻ zdiagnozowano dwa lata temu tętniaka mózgu. Nie jest on duży (na szczęście), wrzecionowaty (czyli mniejsza szansa na pęknięcie), i, niestety, nieoperowalny (znajduje się w bardzo felernym miejscu). Ostatnio TŻ był u lekarza po wskazówki odnośnie trybu życia, by jak najbardziej sobie 'pomóc'. I oto jakie dostał wytyczne: - wyeliminować gluten - wyeliminować laktozę - wyeliminować wszelkie cukry i substancje słodzące, także owoce - ograniczyć spożycie węglowodanów - plus oczywiście masa suplementów. Ponieważ, oczywiście, bardzo chcę mu pomóc i jeśli taka dieta ma zapewnić mu lepsze samopoczucie a także wspomóc zahamowanie rozwoju tętniaka, niesamowicie zależy mi na tym, by jej przestrzegał. I tu prośba do Was - czy może któraś z Was byłaby w stanie polecić mi przepisy, które wpisywałyby się w te wytyczne? Lub też polecić jakiś portal/stronę, jako inspirację? Czy też pomóc w ułożeniu przykładowego, tygodniowego jadłospisu? Byłabym niesamowicie wdzięczna. Podstawowe dania typu gulasz z warzywami z kaszą gryczaną,czy też łosoś na parze z warzywami mam opanowane, jednak wszelkie inspiracje byłyby mile widziane. Z góry BARDZO dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta przy tętniaku mózgu
W sytuacji zagrożenia życia szkoda Wam kasy na wizytę u dietetyka?
Przecież taka osoba powinna mieć ułożoną dietę przez specjalistę Inspiracje z internetu? Dobry żart
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta przy tętniaku mózgu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.