|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Deadline aplikacji na studia w UK.
Hej,
wiem, że jest wiele takich wątków i pewnie nie potrzebnie „zaśmiecam”, ale nigdzie jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. - Większość studiów ma deadline before 15 January, ale co mam zrobić, jeśli maturę zdaję w maju? Jak wtedy mam się zaaplikować? ![]() ![]() Dziękuję za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Deadline aplikacji na studia w UK.
- prosisz nauczycieli o wystawienie przewidywanej oceny, np. na podstawie matur próbnych
- wpisujesz je w aplikację - jeśli twoja aplikacja zostanie rozpatrzona pozytywnie, zostanie ci postawiony warunek (np. średnia 75% ze wszystkich przedmiotów, 80% z chemii rozszerzonej... etc.) - jeśli aplikowałaś na kilka uniwersytetów, swój firm i insurance choice wybierasz na podstawie tego warunku - jeśli spełnisz warunek, jesteś automatycznie przyjęta, jeśli nie - odrzucona. jeśli zabraknie ci bardzo mało %, możesz zawsze zadzwonić w dzień ogłoszenia wyników i spróbować ich przekonać. jeśli się nie uda, zostaje clearing.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wpisujesz w aplikację wszystkie przedmioty maturalne, które zdajesz (podstawowe, rozszerzone, pisemne, ustne) i zaznaczasz ocenę jako 'pending'. Płacisz za aplikację i wysyłasz. Uczelnie na podstawie aplikacji dadzą Ci konkretny warunek do spełnienia, o którym już napisał/a yousuck lub od razu Cię odrzucą.Decyzję na temat tego, która uczelnia będzie Twoim pierwszym wyborem a która 'kołem ratunkowym' podejmujesz dopiero gdy dostaniesz odpowiedzi (warunki lub odrzucenie) od wszystkich uczelni. Wtedy zaznaczasz jedną jako firm, a drugą jako insurance. Oczywiście warunki muszą być trudniejsze do spełnienia w firm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
a jak to wygląda z samymi studiami magisterskimi? tzn. po 1 stopniu albo po uzyskaniu polskiego magustra?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
to już jest sprawa bardzo indywidualna, każda uczelnia ma swój własny system zarówno aplikacji jak i wymagań. na niektóre można zaaplikować bezpośrednio przez stronę uczelni, na inne przez tzw. ukpass. Musisz dokładnie przeczytać na stronach uczelni. To samo dotyczy terminów aplikacji - niektóre kierunki zamykają się już w grudniu, na inne można aplikować spokojnie nawet do późnej wiosny/wczesnych wakacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.