|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Feminizm oraz ruch LGBT - jak się wkręcić ?
Jeśli na forum zaistniał taki temat to proszę o przeniesienie mojego wątku. Oczywiście osoby, które chcą tutaj coś krytykować, niech lepiej zamilkną niż zaczną oceniać czy wywoływać flamewar.
Chciałabym na poważnie zaangażować się w ruch feministyczny najbardziej jak to tylko możliwe oraz w działanie środowiska LGBT ale nie mam konkretnego pomysłu na to jak "wbić" się w towarzystwo takich ludzi. Kojarzę wizaż i wiem, że są tu na pewno osoby zaangażowane w jeden z tych ruchów. Chciałabym po prostu móc działać społecznie i jakoś przydać się w grupie, którą łączy idea ![]() Jeśli któraś z was ma jakieś sprawdzone sposoby i porady to będę wdzięczna. Jak coś to jestem z Krakowa i to miasto szczególnie mnie interesuje. Pzdr. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Feminizm oraz ruch LGBT - jak się wkręcić ?
ruchy lgbt nie działają, tylko po prostu istnieją, a członków łączy homoseksualizm.
jeśli chodzi o ruchy feministyczne to zrób risercz w swoim mieście. może działają organizacje i zrzeszenia. w każdym większym mieście jest ich sporo. uniwersytety organizują wykłady przeróżne w tej tematyce. sprawdź, czy na którymś uniwersytecie jest wykładany gender. jeśli tak, to możliwe, że mają dni otwarte i też są wykłady i spotkania. no i śledź ruch wydawniczy książek feministycznych i około feministycznych, bo organizuje się sporo spotkań autorskich i dyskutuje o tym i owym. jak coś, to pytaj, pisz, pw, cokolwiek. siedzę i w tym i w tym.
|
|
#3 |
|
wasza koleżanka
|
Co chwilę natykam się na jakieś konferencje, akcje feministyczne, więc jeżeli pochodzisz z dużego miasta to po prostu bywaj tu i ówdzie i poznawaj nowych ludzi, spytaj czy możesz się do czegoś przydać. Nie siedzę w tym jakby co.
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Dużo zależy od tego, w jakim mieście mieszkasz. Może najpierw zajrzyj na strony Feminoteki, Codziennika Feministycznego i Krytyki Politycznej, tam zawsze umieszczają informacje o zebraniach itp.
You don’t have to be pretty. You don’t owe prettiness to anyone. Not to your boyfriend/spouse/partner, not to your co-workers, especially not to random men on the street. [...] Prettiness is not a rent you pay for occupying a space marked "female". Diana Vreeland
|
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
A masz lustro? Bo inaczej tego Bazyliszka nie pokonasz...
|
|
|
|
|
#6 |
|
jestę wieszczę
|
?
![]() autorko, polecam polubienie na fejsie profili o takiej tematyce. Często jest info o różnych akcjach i spotkaniach.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo o akcjach i ruchach mówi się np. na studiach społecznych. Przy moim instytucie socjologii było tego mnóstwo. Mam głównie na myśli ruch feministyczny.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie o feminizmie uczyli na filologii polskiej i także na uczelni działały grupy zajmujące się zgłębianiem tematu oraz rozpowszechnianiem wiedzy.
Moja znajoma, w sumie za sprawą studiów - etnologii- zaczęła kontaktować się z Krytyką Polityczną i do tej pory działa w jednej z ich świetlic, planując wydarzenia/wykłady edukacyjne dla młodzieży/spotkania z ciekawymi ludźmi. Możesz też angażować się w walkę z mową nienawiści/stereotypami/dyskryminacją i uprzedzeniami w przestrzeni publicznej - na przykład z pomocą akcji Hejt Stop (po więcej możesz napisać na pw, pisałam na ten temat pracę magisterską i trochę więcej przykładów mogę odnaleźć). Obowiązkowo Feminoteka - potrzebni byli ostatnio wolontariusze, co prawda w Warszawie, ale Krakowska Manifa istnieje, więc możesz napisać do działaczek i dopytać, jak pomóc za rok Od serducha polecam mocno literaturę kobiecą, feministyczną, feministyczną krytykę literacką plus otoczkę - także pozycje mi znane mogę podesłać na pw. Co do LGBT - tu też możesz działać w sieci przeciw dyskryminacji - wklep w google wiem, że Jej Perfekcyjność się tym zajmuje, myślę, że śmiało możesz się odezwać
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
jestę wieszczę
|
wiem, co to bazyliszek, ale o co chodziło w Twoim komentarzu?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Typowe dla ludzi, którzy feminizm poznali na Kwejku i tamże pogłębiają swoją wiedzę |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Czytuję np. codziennik feministyczny i i takwyrobiłem sobie niezbyt przychylną opinię.
Więc nie trzeba kwejka.Nie o tym temat... Jednak wydaje mi się że autorka powinna mieć wystarczająco dużo informacji w internecie i na pewno fora feministyczne. Wrzucenie takiego tematu tutaj zazwyczaj prowokuje teksty jak od KaerbEmEvig. Zresztą pewnie miało to na celu. |
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
no wyobraź sobie, że nie miało.
kuriozum, że na forum nie można założyć tematu o feminizmie, bo zaraz się usłyszy, że ojejciu, bo ja czytałem, a nie rozumiem, więc to na pewno prowokacja.
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ja najbardziej w takich wątkach lubię jak dowiaduję się, że jestem feministką, bo mnie skrzywdził facet. A jak nie skrzywdził, to po prostu nie wiem, że skrzywdził.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
jestę wieszczę
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50938436]Ja najbardziej w takich wątkach lubię jak dowiaduję się, że jestem feministką, bo mnie skrzywdził facet. A jak nie skrzywdził, to po prostu nie wiem, że skrzywdził.[/QUOTE]
ja się dowiedziałam, że nie mogę być feministką, bo mam długie włosy i przyjaźnię się z facetami ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50938436]Ja najbardziej w takich wątkach lubię jak dowiaduję się, że jestem feministką, bo mnie skrzywdził facet. A jak nie skrzywdził, to po prostu nie wiem, że skrzywdził.[/QUOTE]
A kto tak napisał w tym wątku? |
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kończę swój udział w tym wątku bo jeszcze czegoś się o sobie dowiem. Brrr. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
W takich wątkach -> w wątkach o podobnej tematyce, które już były
Kapitan Oczywistosc leci dalej ratować swiat! Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-04-06 o 12:50 |
|
|
|
|
#23 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
We wątkach. Chcialam napisać we wcześniejszych wątkach xD
|
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
ale w tym wątku nie, więc wypowiedź z
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Ty. No nie to co Twoje w tym wątku xD.
Autorko, na innejstronie jest mapa adresów organizacji lgbt i przyjaznych miejsc. |
|
|
|
|
#27 |
|
Hrodebert
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50939445]O, ja też tak miałam. Ze mną jest nawet gorzej, bo jestem w związku z facetem feministą. [/QUOTE]Czym się objawia ten feminizm u faceta ?z ciekawości pytam.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Zapewne chodzi o faceta, który walczy o prawa kobiet i jest przychylny wobec idei środowisk feministycznych :P A w związku nie kieruje się stereotypowymi rolami kobiety i mężczyzny.
Edytowane przez Tamacash Czas edycji: 2015-04-06 o 14:28 |
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Wystarczy tylko że feministki pozbyłyby się swojego niechlubnego odłamu radykalnych feministek i cały ruch byłby traktowany poważniej
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

wiem, że Jej Perfekcyjność się tym zajmuje, myślę, że śmiało możesz się odezwać

Tym samym co u kobiety. Płeć nie ma żadnego znaczenia.