![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Trening w domu
Ponieważ podejrzewam że mam spowolniony metabolizm (a wyczytałam że cwiczenia siłowe go podkręcają) zwracam sie z bardzo waznym dla mnie pytaniem: czy trening silowy w domu ma sens? Nie mam czasu ani pieniędzy na siłownie (mam 18 lat, klasa maturalna) a chciałabym poprawic wygląd swojego ciała no i oczywiście poprawic troche przemiane materii, z tym że naczytałam sie tyle artykułów na ten temat że kompletnie zgłupiałam. Dlatego prosze o rade, jakie cwiczenia siłowe bez przyrządów (mam w domu jedynie ekspander) w ilu powtórzeniach i seriach dadzą efekty? Znalazłam coś takiego http://super-sylwetka.pl/trening/40-...poczatkujacych ale nie wiem czy ten trening nie jest za mało intensywny...
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
♥
|
Dot.: Trening w domu
mało intensywny ? a próbowałaś w ogóle go wykonać ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A tak przy okazji to przemianę materii nakręca się głównie dietą.
Ile posiłków dziennie jadasz? jakie są między nimi odstępy?
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
aniaa próbowałam, może w takim razie coś robie nie tak?
![]() Dziś zjadłam owsianke z jabłkiem i rodzynkami na sniadanie, grahamke z szynką i warzywami na drugie śniadanie, potem jabłko (przekąska w szkole), na obiad gulasz z gotowanymi warzywami, serek wiejski z miodem, potem surówkę z mięsem gotowanym i na kolacje twaróg. Tak mniej więcej jadam na codzień z tą różnicą że zamiast mięsa jem rybę albo jaja zamiast sera. Ogólnie jadam tak już od ponad roku ale mam wrażenie że nie chudnę a wręcz się otłuszczam przy takim odzywianiu ![]()
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jabłko, miód na redukcji? Nie nada
![]() O ile się nie mylę to jabłko to cukry proste tak jak banan? A cukry proste nie pomogą ci zrzucić tłuszczyku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
oj tam oj tam po treningu jak wetnie jabłko czy miód tragedii nie będzie bez przesady,tym bardziej,że koleżanka nie chce typowej redukcji, chyba,że źle zrozumiałam jej cele
Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2011-12-14 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To w takim razie co 'nada' ?
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rzabbocop
|
pewnie za mało się przyłozyłaś
![]() ja głównie ćwiczę w domu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Czyli ten trening może byc? Przepraszam za to żem wścibska
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
♥
|
tak moze być , jest to dobry trening dla początkujących. masz w domu hantle albo jakiś sprzęt ? Rzabba ćwiczy w domu trening siłowy - posiada hantle , sztangi itd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
wszelkie przysiady, wykroki, wchodzenia na krzesło i podobne robi się z pięty ja mam w domu sztangi, sztangielki, ławkę i drążek więc mogę poszaleć ![]() lubię proste, nie przeładowane treningi, mój wczorajszy to: 1a Martwy ciąg 1b Wyciskanie żołnierskie 2a Wiosłowanie w opadzie 2b Wyciskanie na ławce skośnej 3a Biceps chwyt młotkowy 3b Wyciskanie francuskie jeśli masz jakąś niedużą kwotę którą możesz zainwestować, to polecam piłkę do fitnessu ![]()
Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały. Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2011-12-14 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
![]() ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rzabbocop
|
np. robisz przysiad i schodząc w dół liczysz do 2 i wstając liczysz do 2
ale nie bij jak jutro nie będziesz mogła chodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Haha mam nadzieje ze nie bede dała rady, wtedy chociaz zostanie swiadomosc ze zrobilam to dobrze
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rzabbocop
|
to zależy ile obwodów zrobisz
jeśli zaczynasz od jednego to może być nawet mniej niż 20 minut, nie zdziwiłabym się gdyby wyszło ok 10 ![]() aaa z butelkami z wodą czy puszkami z fasolką ![]() ![]() na początek zawsze lepsze to niż nic a z czasem dorobisz się jakiegoś sprzętu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dzięki, nieco sie rozjasnilo w mojej łepetynie
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Bede nudna - sciagnij sobie callanetics z Mariola Bojarska (czy moze propaguje jakies przestarzale metody??). Ja mam okresy, kiedy tylko to cwicze - bardzo przyjemne i dostosowane do domowego zacisza. Moze nie stracisz na wadze, ale na pewno sie "odtluscisz" ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nigdy nie widziałem kobiety robiącej MC pewnie fajnie to wygląda ;d ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
To nie widziałeś jeszcze zbyt wiele
![]() a co do pytania autorki: ja z siłowni przeniosłam się do domu i wydaje mi się, że treningi są równie intensywne chociaż troche gorzej z motywacją ![]()
"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie". H. Jackson Brown Jr Edytowane przez kalija Czas edycji: 2011-12-15 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() MC to od ładnych paru lat moje ulubione ćwiczenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ja ćwiczę w domu od jakiegoś czasu z różnymi płytami z ćwiczeniami i jestem bardzo zadowolona !
A ze sprzętów jakie mam w domu to tylko hantelki i piłka do ćwiczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Zastanawia mnei jeszcze jedna rzecz: jeśli chce zmniejszyc poziom tkanki tluszczowej lepsze będą cwiczenia aerobowe czy interwałowe? Wykonywac je codziennie, czy co drugi dzień? A jeśli chodzi o trening siłowy, czy można wykonywac go 5-6 razy w tygodniu zakladając że te same partie ciała cwiczy sie co drugi dzień?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
♥
|
Cytat:
jeden dzień koniecznie wolny od ćwiczeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Miałam na myśli trening dzielony. Czyli interwałów lepiej nie łączyc z cwiczeniami siłowymi? W jednym z artykułów przeczytałam że właśnie trening interwałowy jest bardziej odpowiedni po siłowych niż ten aerobowy, stąd moje pytanie
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
♥
|
Jak dzielony to tak jak wyżej napisałam - partia raz w tygodniu.
Wiesz po dobrze wykonanym treningu mało kto jest w stanie wykonać poprawnie interwały. Myślę , że na twoim poziomie zaawansować wykonuj po treningu siłowym aeroby. a Dopiero za jakiś czasz będziesz mogła się pokusić o interwały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Anniaa,
ostatnio coraz częściej spotykam się z treningiem łączonym tzn. siłowy i aerobowy w jednym treningu, co w efekcie ma dac trening interwałowy tzn.: 0-5min = rozgrzewka 5-25min = trening: 1 min siłowy (np. przysiady, wypady, pompki itd.) / 1 min aeroby (np. skakanka, rower stacjonarny) i tak na zmianę 25-30min = stretching Mogłabyś napisac co myślisz o takim treningu? Czy lepiej dac sobie spokoj i oddzielnie robic trening silowy i aeroby/interwaly? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() robiłam podobny trening przez ostatnie dwa tygodnie i chyba nigdy nie miałam tak szybkich i dobrych (nie w sensie 'chudnięcia', ale poprawy jędrności i konturów sylwetki) efektów ![]() edit: z tym, że u mnie zmiany są co 5-10 min i część 'aerobowa' jest krótsza od 'siłowej' ![]()
MY IDEA OF HAPPINESS HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED "Wierzę w styl, a nie modę" RL Edytowane przez mi.a Czas edycji: 2011-12-18 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
♥
|
Bardzo fajny typ treningu. sama czasem wykonuje trening wytrzymałościowy.
Tylko np określona liczba powtórzeń danego ćwiczenia (kilka ćwiczeń z wykorzystaniem hantli/sztangi ) + dany dystans aerobów i powtarzam to razy x obwodów. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Właśnie planuję trening siłowy w domu. Mam tylko hantle. O ile z ćwiczeniami na górne partie nie mam dużego problemu, to nie wiem co robić z "dołem"- czy te nieszczęsne wykroki i przysiady wystarczą za cały trening? Nie bardzo mam pomysł co jeszcze innego można robić z hantlami. Jak na razie mam 5 ćwiczeń- różnego rodzaju wykroki i przysiady- czy coś takiego ujdzie, czy nie jest to dobry plan? Ile ćwiczeń(stacji) zaplanować?
I czy mogę z braku laku- a w tym wypadku sztangi- wykonywać niektóre ćwiczenia zastępując ją hantlami, np przysiad trzymając przed sobą hantle zamiast sztangi, czy lepiej odpuścić i nie wydziwiać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.