|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Skąd wiadomo, że to ten jedyny?
Witam kochane. Mam taki problem, choć może to bardziej wątpliwość niż problem. Jestem z moim chłopakiem już 2 lata i w tym roku mamy się pobrać. Kochamy się bardzo i dobrze nam ze sobą. Mieszkamy od ponad roku razem. Z rodziną jego też mi się dobrze układa. Jednak ślub to bardzo poważna sprawa, zwłaszcza kościelny, od którego nie ma rozwodu. Skąd mam wziąć pewność, że nasz ślub to jest dobry pomysł. Najbardziej boję się tego, że potem czar pryśnie i nie będzie już odwrotu. Jak mogę się przekonać, że to naprawdę ten jedyny? Całuję Was, Monia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd wiadomo, że to ten jedyny?
Cytat:
nie wiem ile masz lat ale podejście do tematu ślubu na zasadzie dobrego lub złego pomysłu jest conajmniej komiczne. Albo chce się z kimś być na cale życie albo nie i to trzeba czuć poprostu ---ps. nie czarujmy się z tymi rozwodami kościelnymi, sa i pewnie będą coraz cześciej takie czasy poprostu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeśli nie masz żadnych wątpliwości, to właśnie ten jedyny
![]()
![]() |
#4 |
Ona przychodzi nocą ;)
|
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do rozwodów (nie ma czegoś takiego jak rozwód a tylko unieważnienie małżeństwa) kościelnych to rzeczywiście zdarzają się coraz częściej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam zareczona z chlopakiem, co do ktorego miałam duze watpliwosci. Slub miałam miec w tym roku, a on zerwał we wrzesniu zeszlego roku. Powiem tak - nie byłam go pewna, miałam duze watpliwosci i teraz wiem, ze to nie był ten jedyny. Teraz natomiast mam wspanialego chlopaka, ktory niedlugo - moze juz za tydzien - mi sie oswiadczy i co do niego nie mam najmniejszych watpliwosci. Jest spelnieniem moich marzen, wysnionym ksieciem z bajki na bialym rumaku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
![]() Wydaje mi się,że wątpliwości zawsze są... człowiek zmienny jest po prostu. Ja wychodzę za mąż za rok 1 maja.. Skąd wiem ,że to ten jedyny? Po prostu przed nim było dość sporo tych 'niejedynych' i jak ogarniają mnie wątpliwości , to sobie przypominam czemu nie wyszło z tymi poprzednimi i analizuję ,czemu nie mogłabym z nimi być teraz.. I wtedy sobie uświadamiam, że mój Gargamel to chociaż może najmądrzejszy , najbogatszy i najprzystojniejszy nie jest.. a po prostu dla mnie jest IDEALNY ![]() ![]() Edytowane przez anagat Czas edycji: 2009-04-09 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wiesz nie sposób kogoś pokochać i sprawić by ktoś pokochał Ciebie. Najtrudniej jest ten stan utrzymać. Miłość sama nie odchodzi sobie tak po prostu. Trzeba nad nią pracować i to bardzo mocno, a w większości małżeństw w których miłość "wygasa" winne są przeważnie obie strony, bo nie ma porozumienia i brak jest chęci walki o miłość, która kiedyś była BIG big - Jak to ładnie napisałaś (nie pisze oczywiście o takich małżeństwach w których pojawia się przemoc)
Też inną sprawą jest to jak Ty postrzegasz miłość, bo może ta BIG, BIG love to właśnie tylko zauroczenie. Według mnie skoro pojawiają się takie wątpliwości to coś znaczy i sama powinnaś sobie odpowiedzieć na pytanie czy ślub to dobra decyzja, czy podjęta była w pełni świadomie. Możliwe, że tak a To co piszesz to po prostu jest wynikiem tego, co zaobserwowałaś wśród znajomych. Niestety nie każdemu życie układa się według tego co sobie założy, ale kto powiedział, że Twoje małżeństwo będzie takie samo jak innych, którym się nie ułożyło? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
dobrze gada - polejcie jej a swoją drogą widać monia ze masz ogromne wątpliwości , nigdy nie bedziesz wiedziała co bedzie za x lat i tak myśląc zawsze bedziesz sama i bedziesz rozmyslac co by było gdyby nie życze ci tego bo cięzko być samemu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja jestem ze swoim narzeczonym od ponad 10 lat, byłam zaledwie 16-latką kiedy się w nim zakochałam i przez lata byłam go pewna. Zmieniło się to po naszym rozstaniu dwa i pół roku temu...
nie wiem czego chcę, nie wiem czy powinniśmy brać ślub a to już niebawem w lipcu. Ciężka sprawa gdyby to on odszedł przeżyłabym ale samej trudno podjąć mi tak ważną decyzję... więc rozumiem Wasze rozterki dziewczyny. Czasami nawet mi się wydaje że wynikają one ze strachu przed tym wydarzeniem... a nie z braku miłości. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Watek juz dawno nieodwiedzany, ale chcialam Wam powiedziec, ze 12 czerwca wyszlam z maz za mezczyzne, o ktorym pisalam wczesniej. Ani przez chwile nie mialam watpliwosci, ze to ten jedyny. A gdy stalam z nim przy oltarzu wpatrzona w jego oczy wiedzialam, ze zostalismy stworzeni wylacznie dla siebie. Kiedys tez myslalam, ze zawsze sa watpliwosci, ze nigdy nie mozna byc pewnym czy to ten, ale to nieprawda. Mozna byc do tego przekonanym jak do tego, ze ma sie reke czy noge
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dosłownie
![]() Więcej, tu nie trzeba nic dodawać!
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
a co poradzicie w takiej sytuacji : jestem z chłopakiem bardzo dlugo, swoje lata tez mam - tak ze wypada albo planowac ślub albo sie rozstać bo takie "bujanie sie" w nieskonczonosc wydaje sie absurdalne, zwlaszcza ze dla mnie slub to wazna kwestia jesli sie chce z kims mieszkac, zyc itp tylko dla mnie rozstanie to zbyt trudna kwestia a z kolei ślub wywołuje we mnie mnostwo obaw.. nie jestem pewna czy to ten jedyny... i co robić? wiem, ze mozna czekac.. tylko czy cos to da i zmieni ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
skoro nie jesteś pewna czy to ten jedyny to po co ślub? Nie warto się spieszyć tylko dlatego że lata lecą. Albo chcecie być razem i jest Wam ze sobą dobrze, albo nie i wtedy wypada się rozstać.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Tu nie chodzi o spieszenie się.. ale taki stan trwa juz dlugo.. i mamy tak wiecznie życ bez ślubu ? nie mieszkamy razem a decyzja o zamieszkaniu jest dla mnie rownowazna ze slubem..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To ile jesteście ze sobą?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po drugie skąd właściwie biorą się Twoje wątpliwości? Czy coś się zmieniło w jego zachowaniu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
My spotykamy sie po prostu ale naprawde długo... rozmawialismy o tym zeby zaczac wspolne zycie - oboje mielismy na mysli zareczyny, slub i mieszkanie.. takze jego zdanie jest pozytywne w tych kwestiach i nie o to chodzi ze cos sie zmieniło - bardziej o to czy tak jak jest to powinno byc całe zycie.. ciezko mi podjac ta decyzje bo jest to decyzja na cale zycie.. i nie wiem na podstawie czego ja podjac.. mam watpliwosci z roznych powodow.. wiem ze nikt nie jest idealny ale jednak jakos trzeba sie dopasowac..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Czy wiesz , jak twój wybranek zachowuje się w życiu codziennym?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Wiem jak zachowuje sie w zyciu codziennym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
pytam, bo nie miałaś okazji przeżyć z nim razem nawet tygodnia w szarej rzeczywistości.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nikt nie poda ci wzoru na dozgonną miłość, udane pożycie i szczęście. Nikt tak naprawdę nie wie jak powinno być. Każda para musi wypracować swój model związku. Dopiero kiedy poczujecie, że to jest TO i tego chcecie decyzja o ślubie będzie oczywista. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Czerwcowa PM
|
Dla mnie osobiście poczucie, że to jest TO, nie było wystarczające do podjęcia decyzji o ślubie. Musiałam sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie czy jestem w stanie wytrzymać jego wady kolejne 50 lat, czy będę w stanie się nim zająć w czasie choroby, czy poradzę sobie z tym, że może zostać bez pracy itp, czy stanę za nim murem, czy chcę dla niego pracować nad sobą i wiele innych tego typu pytań. Dopiero po tym wiedziałam, że jestem gotowa na małżeństwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.