Czy da się uczyć z notatek i prezentacji z wykładów z innych uczelni? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-26, 21:12   #1
femines
Raczkowanie

Czy da się uczyć z notatek i prezentacji z wykładów z innych uczelni?

Jeśli nie chciałoby mi się chodzić na wykłady to czy można korzystać z notatek, skryptów zamieszczonych w internecie(np. chomikuj) z innych uczelni? Chyba dużej różnicy to nie zrobi jeśli znajdę materiały z wykladów z tego samego kierunku, ale z innej uczelni(z innego miasta)?

Edytowane przez femines
Czas edycji: 2015-08-26 o 21:26
femines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 21:16   #2
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: Notatki, prezentacje z wykładów?

Można
Ale ja wolalam chodzić na wykłady i widzieć co wymaga dany wykładowca. Na niektórych wykładach robili listy obecności i jak się było to jakiś plus był w postaci pol oceny wyżej czy też zwolnienie z egzaminu jeżeli z ćwiczeń masz 4.5 bo zazwyczaj 5 zwalniali
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 22:10   #3
gruniaa
Zadomowienie

Niestety co miasto to nieco inne wymagania i zagadnienia. Zależy też jaki kierunek. Reansumując- lepie chodzić na wykłady albo zaopatrzyć się w notataki od roku wyżej.
gruniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 22:16   #4
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez femines Pokaż wiadomość
Jeśli nie chciałoby mi się chodzić na wykłady to czy można korzystać z notatek, skryptów zamieszczonych w internecie(np. chomikuj) z innych uczelni? Chyba dużej różnicy to nie zrobi jeśli znajdę materiały z wykladów z tego samego kierunku, ale z innej uczelni(z innego miasta)?
Lepiej robić swoje notatki. Czasami wykładowcy robią egzaminy z tego, co sami mówią na zajęciach, więc notatki z innych uczelni do niczego się nie przydadzą.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 22:22   #5
gruniaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Lepiej robić swoje notatki. Czasami wykładowcy robią egzaminy z tego, co sami mówią na zajęciach, więc notatki z innych uczelni do niczego się nie przydadzą.
Dokładnie. Mi na 1 roku wystarczyły notataki z ich zajęć i nawet nie grzebałam w książkach, zero poprawek, średnia 4,4.
gruniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 22:55   #6
neia
Zadomowienie

Cytat:
Tak naprawdę może się okazać, że 90% materiału z przedmiotu o takiej samej nazwie jest inna.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 23:02   #7
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez gruniaa Pokaż wiadomość
Dokładnie. Mi na 1 roku wystarczyły notataki z ich zajęć i nawet nie grzebałam w książkach, zero poprawek, średnia 4,4.
A ja wręcz przeciwnie - na wykłady mało co chodziłam, ale nawet jeśli miałam z nich notatki, to rzadko się uczyłam. Wolę czytać książki na dany temat czy robić własne notatki z sylabusów.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 00:37   #8
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
tylk oposprawdzaj syllabusy czy cos
albosie chociaz zorientuj jakie zagadnienia byly u ciebie
bo sie moze okazac, ze materiał się rożni mocno
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 09:31   #9
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
A ja wręcz przeciwnie - na wykłady mało co chodziłam, ale nawet jeśli miałam z nich notatki, to rzadko się uczyłam. Wolę czytać książki na dany temat czy robić własne notatki z sylabusów.
Gorzej, gdy wykładowca powie, że interesuje go tylko treść wykładów
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 15:45   #10
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Gorzej, gdy wykładowca powie, że interesuje go tylko treść wykładów
Jeżeli by powiedział, że interesuje go treść tylko z wykładów, to zmusiłabym się i tylko z nich uczyła, ale jak wykładowca mówi, że na egzaminie oprócz materiału z wykładów wymaga również książek, to czytam je, a potem sięgam do notatek z wykładów i patrzę, czy nie pominęłam jakiegoś zagadnienia. Czasem robię też własne notatki z sylabusów właśnie.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 15:54   #11
viva91
na przekór do celu

Ja znalazłam na chomiku nie jeden raz notatki z tych samych przedmiotów, ale z innej uczelni, pokrywały się z moimi w 20-30%. A tyle do zdania nie wystarczy
Stary 2015-08-27, 21:36   #12
Tutli
Zadomowienie

Dot.: Czy da się uczyć z notatek i prezentacji z wykładów z innych uczelni?

Cytat:
Moim zdaniem to bezsensowny pomysł. Po pierwsze: nie wiadomo, czy poziom i zakres zagadnień jest ten sam. Po drugie: chyba większość wykładowców ma swoje ulubione tematy i zadania, więc warto wiedzieć, co to za tematy. Po trzecie: niejednokrotnie egzamin wygląda tak, że zdasz go pozytywnie jedynie mając większość zagadnień idealnie wyrytych a jak widzisz zadanie, od razu wiesz, co z nim zrobić. W tym wypadku sama wiedza nie wystarczy, bo możesz nie zdążyć jej przełożyć na zadania na egzaminie, gdzie po prostu na myślenie nie ma czasu.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 22:52   #13
cotusie
Raczkowanie

.

Edytowane przez cotusie
Czas edycji: 2016-02-05 o 20:29
cotusie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 10:38   #14
CruelOrchid
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cotusie Pokaż wiadomość

Generalnie notatki roku wyżej z tego samego kierunku na ogół (chociaż też nie zawsze) są znacznie bardziej przydatne, a materiały z innych uczelni raczej stosuję wtedy, kiedy nie mogę zrozumieć tematu w oparciu o materiały, które mam z uczelni lub od starszych..
U mnie na uczelni czesto zdażało się że notatki z wyższych lat nie do końca pokrywały się z aktualnie wymaganymi.

Cytat:
Napisane przez cotusie Pokaż wiadomość
I jeszcze jedna kwestia - niektórzy wykładowcy mają swoje "słowa klucze". Część studentów je wyłapuje i pamięta, aby nie zapomnieć jakiegoś słowa. Ucząc się z innych notatek - można nawet się z takim "kluczowym słowem" nie zetknąć, a to u niektórych prowadzących autostrada do wpisu 2,0.
O toto:P w pierwszym semestrze miałam egzamin pisemny gdzie profesor przed rozpoczęciem tłumaczył ze pytania sa ułożone w kolejności od najprostrzych do najtrudniejszego w którym możemy się rozpisać i pokazać faktycznie jaką mamy wiedzę i to na to ostatnie pytanie będzie zwracał najbardziej uwagę. Pytanie było krótkie i w zasadzie proste gdyby nie fakt, że użył takich słów, że każdy wychodzący nie pytał jaka była odpowiedź tylko co wogole oznaczały te słowa, żeby zrozumiec pytanie. Wertując notatki faktycznie się to u niego pojawiło
CruelOrchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 18:56   #15
femines
Raczkowanie

Ale w sylabusach są wszystkie tematy zajęć, więc jeśli będę szukać z innych uczelni pod sylabusy to będzie OK? Wydaje mi się, że na ćwiczeniach będą bardziej zadania pod kolokwium/egzamin. Mowie o wykładach z modułów, które mnie zupełnie nie interesują - tak zwane "zapychacze".

Edytowane przez femines
Czas edycji: 2015-08-28 o 19:01
femines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-28, 19:19   #16
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ale w sylabusach są wszystkie tematy zajęć, więc jeśli będę szukać z innych uczelni pod sylabusy to będzie OK? Wydaje mi się, że na ćwiczeniach będą bardziej zadania pod kolokwium/egzamin. Mowie o wykładach z modułów, które mnie zupełnie nie interesują - tak zwane "zapychacze".
No nie wiadomo, czy będzie ok, bo może Twój prowadzący będzie się skupiał bardziej na jednym zagadnieniu, a w notatkach z innej uczelni to zagadnienie zostanie potraktowane po macoszemu, mimo że temat zajęć ten sam.

Niektórym się wydawało, że w 2012 będzie koniec świata - no i mieli rację, wydawało im się
Stary 2015-08-28, 20:02   #17
CruelOrchid
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że na ćwiczeniach będą bardziej zadania pod kolokwium/egzamin. Mowie o wykładach z modułów, które mnie zupełnie nie interesują - tak zwane "zapychacze".
To wszystko zależy od wykładowcy. U mnie ćwiczenia nie pokrywają się z zagadnieniami z wykładu. Zaliczenie z ćwiczeń to jedno. Egzamin z modułu to często albo mieszany materiał albo tylko ten z wykładów (nawet dość często). Na jednym z egzaminów w zeszłym semestrze profesor zrobił takiego psikusa że nawet literatura do wykładów była zbędna (większość się z tego przygotowywała bo na wykłady nie chodziła). Temat emocji był konikiem wykładowcy i dał pytania na które można było odpowiedzieć znając niuanse o których mówił na wykładach on sam.
CruelOrchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 20:08   #18
sandrek
Zakorzenienie

Na początku chodziłam na wszystkie wykłady, potem zaczęłam odpuszczać te, na których traciłam czas. Nie podobało mi się siedzenie i nic nie robienie 4h, gdzie w tym czasie mogłabym w domu spokojnie się pouczyć do kolokwium z tego przedmiotu. Jednak na początku warto pójść na kilka, zorientować się co wymagają, jak to wygląda, czy sprawdza obecność, czy jest "nakaz" pisania itd.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości