ryż - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-09-01, 14:54   #1
Komendant Marcus
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 4

ryż


Pytanie brzmi głupio, niemniej jest w 100% procentach poważne - ile przeciętnie gotuje się ryż w foliowym woreczku? Wiem, że to jest napisane na pudełku, ale problem w tym że mam woreczki bez pudełka. Z góry dzięki za pomoc.
Komendant Marcus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-01, 15:01   #2
martul
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: psl/krk
Wiadomości: 896
GG do martul
Dot.: ryż

wrzucasz na posolony wrzatek i od tego momentu 15-20 minut
__________________
"A potem nastrój nieco mi sie polepsza, bo zdaję sobie sprawę, że jeśliby zapytać tych ludzi, czego tu szukają, połowa z nich natychmiast zalałaby sie łzami."
martul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-01, 15:03   #3
truskaffka
Zakorzenienie
 
Avatar truskaffka
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: abc
Wiadomości: 4 293
Dot.: ryż

15-20min.
__________________
(..) did you ever know
there's a light inside your bones
the hope that you can't hide
and it teases you every night (..)
truskaffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-01, 15:07   #4
dioda87
Zadomowienie
 
Avatar dioda87
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Poznań / Skwierzyna
Wiadomości: 1 273
GG do dioda87
Dot.: ryż

Ale jeśli jest to np tani ryż typu Tesco to lepiej gotować trochę krócej bo one się łatwo rozgotowują
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los,
Nie proszę więcej niż dać możesz
I ciągle mam nadzieję, że,
Że chyba wiesz co robisz Boże?




Moje butelki i inne pierdołki
Moje karteczki
dioda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-01, 15:07   #5
Komendant Marcus
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 4
Dot.: ryż

piękne dzięki
Komendant Marcus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 00:22   #6
so_na_ta
Rozeznanie
 
Avatar so_na_ta
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Silesia
Wiadomości: 801
Dot.: ryż

napisz czy nie rozgotowałeś ryzu . własnie sprawdziłam na opakowaniu -ok 12 min ,z tym,ze mam ryż basmati . Chyba rzeczywiście zalezy to od gatunku ryzu .
__________________
Drzewo nie smagane deszczem i wichrem nie rośnie silne i zdrowe .
/Seneka/

Edytowane przez so_na_ta
Czas edycji: 2007-09-02 o 00:23 Powód: bład
so_na_ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 06:15   #7
Ather
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 129
Dot.: ryż

Ano od gatunku, bo np. naturalny gotuje się 30 minut.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 10:02   #8
Komendant Marcus
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 4
Dot.: ryż

gotowałem 17.5 minuty i wyszedł znakomity. dzięki za troskę.
Komendant Marcus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 20:09   #9
Beata_H2O
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 9
Dot.: ryż

ALE DZIWNY WĄTEK:P skoro juz wiemy ile jaki ryz gotowac.... to moze zaproponujecie inne "zastąpniki" ryzu?

Ja lubie bardzo kuskus z warzywami i z kawalkami kurczaczka

pozdrawiam
Beata_H2O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 20:23   #10
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: ryż

a ja jestem jak zwykle z tych innych i lubie rozgotowany ryż
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 22:35   #11
martul
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: psl/krk
Wiadomości: 896
GG do martul
Dot.: ryż

Cytat:
Napisane przez Beata_H2O Pokaż wiadomość
ALE DZIWNY WĄTEK:P skoro juz wiemy ile jaki ryz gotowac.... to moze zaproponujecie inne "zastąpniki" ryzu?

Ja lubie bardzo kuskus z warzywami i z kawalkami kurczaczka

pozdrawiam
smażony ryż

najpierw wyciaga się z torebki i podsmaza na oliwie(tyle oliwy zeby ryz przykryla)podsmaza sie i wtedy zalewa sie jakies 1,5 szklanki wody i gotuje aby ryz byl miekki
__________________
"A potem nastrój nieco mi sie polepsza, bo zdaję sobie sprawę, że jeśliby zapytać tych ludzi, czego tu szukają, połowa z nich natychmiast zalałaby sie łzami."
martul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-03, 22:53   #12
Ather
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 129
Dot.: ryż

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
a ja jestem jak zwykle z tych innych i lubie rozgotowany ryż
a to niedobrze i pewnie wiesz dlaczego ale to już inny dział, tutaj na MG nie mówi się 'o tej' stronie jedzenia, po co psuć sobie przyjemność
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 17:34   #13
outrageous
Raczkowanie
 
Avatar outrageous
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 55
Dot.: ryż

Ja z kolei uwielbiam ryz, ze tak go nazwe "czerwony". Smaze w garnku cebulke z czosnkiem,dodaje ugotowany ryz, ketchup,troche koncentartu i przyprawy. Pychotka
outrageous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 18:45   #14
Beata_H2O
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 9
Dot.: ryż

Ketchup? ciekawe mam wrazenie ze to bedzie smakowalo nieco "kwaskowato":P az boje sie spr
Beata_H2O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 19:47   #15
Ather
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 129
Dot.: ryż

Cytat:
Napisane przez outrageous Pokaż wiadomość
Ja z kolei uwielbiam ryz, ze tak go nazwe "czerwony". Smaze w garnku cebulke z czosnkiem,dodaje ugotowany ryz, ketchup,troche koncentartu i przyprawy. Pychotka
uwielbiam połączenie ryżu z ketchupem, a jak dojdzie curry i oregano, to... mm
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 22:17   #16
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: ryż

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
a to niedobrze i pewnie wiesz dlaczego ale to już inny dział, tutaj na MG nie mówi się 'o tej' stronie jedzenia, po co psuć sobie przyjemność
ale ja ryzu nie jadam za często, bo za dlugo musze czekać aż go rozgotuje a od czasu do czasu to można

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
uwielbiam połączenie ryżu z ketchupem, a jak dojdzie curry i oregano, to... mm
też lubie ryz z keczupem
a ponadto z :
- jogurtem
-śmietaną kwaśną i cynamonem
- śmietana słodką i kokosem
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 22:54   #17
so_na_ta
Rozeznanie
 
Avatar so_na_ta
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Silesia
Wiadomości: 801
Dot.: ryż

często robię ryz na slodko z kawałkami owoców :czastkami ananasa z puszki, brzoskwiniami, tartym jabłkiem , wszystko z dodatkiem smietany ,cukru i cynamonu -taka potrawa z dzieciństwa no i jeszcze rodzynki dorzucam .
__________________
Drzewo nie smagane deszczem i wichrem nie rośnie silne i zdrowe .
/Seneka/
so_na_ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 18:22   #18
Beata_H2O
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 9
Dot.: ryż

Ryż na słodko tez dobrze o ile owoce są swierze a ryż nierozgotowany... obiad na letnie popoludnia idealny
mniam
Beata_H2O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:24   #19
Błękitny Frędzelek
Raczkowanie
 
Avatar Błękitny Frędzelek
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 198
Dot.: ryż

Zjadłabym jakąś chinszczyznę, najchętniej gdyby mi ktoś podał, bo robić mi się nie chce
Błękitny Frędzelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.